Κρητικά παξιμαδάκια με ελαιόλαδο και σταφίδες (video)

Υλικά:

500ml ελαιόλαδο (2 δοσομετρικές κούπες)
300gr-320gr  ζάχαρη  (1,25 δοσομετρική κούπα)
125ml ( ½ δοσομετρική κούπας) χυμό πορτοκαλιού
62 ml ( ¼ δοσομετρικής κούπας) ρακή ή κονιάκ
1 φακελάκι μπέικιν (20gr)
5ml (1 κουταλάκι του γλυκού) κανέλα
2,5 ml (1/2 κουταλάκι του γλυκού) γαρύφαλλο
5 ml (1 κουταλάκι του γλυκού) αμμωνία σκόνη  
100-150 gr σταφίδες
Περίπου ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις


.

Επί το έργον:

Η παρασκευή παρουσιάζεται  αναλυτικά στο βίντεο που βέβαια είναι πιο κατατοπιστικό από τις φωτογραφίες (δεν ήταν εύκολο να φωτογραφίζονται ταυτόχρονα τα διάφορα στάδια παρασκευής), και για όποιες απορίες… εδώ είμαστε! 
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, αλλά να μη κολλά στα χέρια. Αν γίνει όμως σφικτή θα γίνουν πολύ σκληρά. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο. Ο χρόνος του πρώτου φουρνίσματος είναι περίπου 35 λεπτά στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος, μεσαία σχάρα). Τα κομμένα πια παξιμαδάκια διπλοφουρνίστηκαν στους 160 βαθμούς, στον αέρα και πήραν περίπου άλλο τόσο χρόνο για να στεγνώσουν στο δικό μου φούρνο. Δοκιμάζουμε να είναι στεγνά και διατηρούμε σε μπολ που κλείνουν καλά για να μην μαλακώσουν από την υγρασία. Διατηρούνται για αρκετές εβδομάδες.

Παρατηρήσεις:

1)Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτά τα 62ml στις ποσότητες των υλικών δεν θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα αν γίνουν 65… Η συνταγή είναι οικιακή και αυτές οι διαφορές δεν μετρούν. Απλά αφού χρησιμοποίησα τη δοσομετρική κούπα, είπα να γράψω με ακρίβεια τις ποσότητες.
2)Η αμμωνία στα γλυκά συνηθίζεται πολύ εδώ στην Κρήτη. Ειδικά στα βουτήματα, δίνει τραγανότητα και ταυτόχρονα τα κάνει τόσο αφράτα που λιώνουν στο στόμα. Στα συγκεκριμένα, χάνετε και κάθε μυρωδιά της μόλις κρυώσουν!
3)Ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να αντικατασταθεί από χυμό του εμπορίου σε εποχή που δεν βρίσκουμε φρέσκα πορτοκάλια. Παλιότερα χρησιμοποιούσαν το καλοκαίρι συμπυκνωμένο χυμό, ελαφρά αραιωμένο με νερό. Ίσως να χρειάζεται να ελαττώσουμε λίγο τη ζάχαρη σ’ αυτή τη περίπτωση.  

https://www.cretangastronomy.gr/

Διαβάστε Επίσης  Ψητά μήλα με άρωμα κανέλας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *