Πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για να ξεπεράσουμε ένα χωρισμό;

Ένας χωρισμός μπορεί να μας εξουθενώσει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, ξέροντας πως η σχέση έχει
τελειώσει και είμαστε πλέον αντιμέτωποι με τη μοναξιά μας. 

Στεναχωρήσου, κλάψε, γέλα, γέλα και μετά κλάψε, θύμωσε, νοστάλγησε. Άλλωστε είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως όταν βιώνεις έναν χωρισμό στον εγκέφαλο ενεργοποιούνται οι ίδιες ζώνες με αυτές που ενεργοποιούνται όταν ένας εθισμένος στα ναρκωτικά κάνει αποτοξίνωση ή όταν κάποιος χτυπάει και βιώνει πόνο. Ο χωρισμός είναι μία φάση τόσο σωματική όσο και συναισθηματική

Συχνά το διάστημα που ακολουθεί ένα χωρισμό επιδιδόμαστε σε άφθονες ποσότητες πρόχειρου φαγητού, βλέπουμε ερωτικές κομεντί και ακούμε μελαγχολικά τραγούδια. Αλλά πόσο κρατεί το διάστημα αυτό μέχρι να αρχίσουμε και πάλι να νιώθουμε ο εαυτός μας.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Positive Psychology και αναδημοσιεύει η Medical Daily, περίπου τρεις μήνες χρειαζόμαστε για να ξεπεράσουμε ένα χωρισμό και να αρχίσουμε σταδιακά να «αναρρώνουμε». 

Οι περισσότερες έρευνες με αντικείμενο τον χωρισμό εστιάζουν στα αρνητικά αποτελέσματα που επιφέρει, όπως το φυσικό πόνο, τη θλίψη και την απελπισία. Πολλοί ακόμα μπορεί να φτάσουν να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης και χρόνιας θλίψης.

Ωστόσο, η Nicole Bizzoco και ο Gary Lewandowski, οι συγγραφείς της πρόσφατης μελέτης, πιστεύουν ότι υπάρχουν επίσης και θετικά συναισθήματα που συνοδεύουν έναν χωρισμό τα οποία μπορεί να συνδέονται με την εσωτερική ανασκόπηση και βελτίωση του εαυτού μας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, μελέτησαν την συμπεριφορά 155 φοιτητών που είχαν χωρίσει τους τελευταίους έξι μήνες. Απ’ αυτούς το 71% χρειάστηκε περίπου τρεις μήνες (11 εβδομάδες) για να μπορέσει να συνειδητοποιήσει τις θετικές πτυχές του χωρισμού.

 Όπως υποστηρίζουν, σε αυτό το σημείο αρχίζουν να αναπτύσσουν περαιτέρω την προσωπικότητα τους και να επανακαθορίζουν τους στόχους τους.

Βέβαια, χρειάζεται να θυμόμαστε πως ορισμένες καταστάσεις είναι ιδιαίτερες, καθώς ένας χωρισμός είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων. Συνεπώς, αυτός ο «μαγικός» αριθμός δεν ισχύει απαραίτητα για όλους τους ανθρώπους.

Το να ξεπεράσεις έναν χωρισμό δεν είναι μόνο θέμα χρόνου. Είναι και θέμα χειρισμών, τους οποίους όσο καλύτερα εφαρμόζεις, τόσο περισσότερο αυτός ο χρόνος μειώνεται. Κι εκεί που νομίζεις ότι θα περάσεις τρία χρόνια με πρησμένα μάτια και συμπτώματα αλκοολισμού, ξυπνάς ένα πρωί μετά από τρεις εβδομάδες, και δεν θυμάσαι ποιο ήταν το χρώμα που μισούσε, για να βάψεις τις κουρτίνες.

Διαβάστε Επίσης  Άρχισαν οι εγγραφές για τις παιδικές κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων

Αφήστε μια απάντηση