Αερόβια γυμναστική για υγιές σώμα και πνεύμα

«Ξεκούραση και χαλάρωση μετά τη γυμναστική». Μια έκφραση που τη συναντούμε συχνά σε διάφορες

στήλες για την υγεία και τη σωματική άσκηση, που κινδυνεύει μάλιστα να γίνει κλισέ. Έχουμε, όμως, ξεχάσει ότι η ίδια η άσκηση μπορεί ταυτόχρονα να είναι και ξεκούραστη, θεραπεύοντας σώμα και πνεύμα!

Αν και την αντιλαμβανόμαστε ως μια μορφή σωματικής καταπόνησης, η άσκηση είναι ικανή να απομακρύνει την ψυχική ένταση και να λειτουργήσει θεραπευτικά για την ψυχική και πνευματική μας υγεία. Ο Αλεξάντερ Πόουπ έτσι πρέσβευε: «η εξάσκηση του νου είναι άσκηση, όχι χαλάρωση». Και ο Πλάτων συμφωνούσε με τη διατύπωση ότι «η άσκηση θεραπεύει την ένοχη συνείδηση»!



Η αερόβια άσκηση είναι το κλειδί για το μυαλό και την καρδιά μας!
  • Αν και στα πρώτα πιο δύσκολα στάδια, η αερόβια άσκηση θα βιώνεται σαν «δουλειά» παρά σαν διασκέδαση, σταδιακά η «αγγαρεία» θα μετατραπεί σε απόλαυση και στη συνέχεια σε εξάρτηση!
  • Η τακτική αερόβια άσκηση θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο σώμα, το μεταβολισμό, την καρδιά και το πνεύμα. Ζωντανεύει και χαλαρώνει, διεγείρει και ηρεμεί, αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη και το άγχος. Αποτελεί άλλωστε κοινό μυστικό μεταξύ αθλητών αντοχής και έχει επαληθευτεί σε κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία διαταραχών άγχους!
    Τα ψυχικά οφέλη της αερόβιας άσκησης έχουν …νευροχημική βάση.
    • Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο σώμα.
    • Τονώνει την παραγωγή των ενδορφινών, των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που είναι φυσικά παυσίπονα του σώματος και αυξάνουν τη διάθεση. Οι ενδορφίνες ευθύνονται για την «ευφορία» και για τα συναισθήματα χαλάρωσης και αισιοδοξίας που συνοδεύουν πολλές σκληρές προπονήσεις.
    Διαβάστε Επίσης  Η μάχη των Αγγέλων με τους δαίμονες για τη ψυχή της μοναχής (Συγκλονιστικό)

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *