Οι ξηροί καρποί μειώνουν τη θνησιμότητα του καρκίνου παχέος εντέρου

Τα άτομα με σταδίου ΙΙΙ καρκίνο του

παχέος εντέρου που τρώνε σε τακτική βάση ξηρούς καρπούς έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής και θνησιμότητα, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.

Πρόκειται για έρευνα του Αντικαρκινικού Κέντρου του Γέιλ, που έγινε σε δείγμα 826 ατόμων για περίπου 6,5 χρόνια μετά την υποβολή τους σε χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου παχέος εντέρου και χημειοθεραπεία.
Εκείνοι που έτρωγαν τακτικά τουλάχιστον δύο μερίδες (των 28 γραμμαρίων έκαστη) ξηρών καρπών την εβδομάδα είχαν 42% βελτίωση στην ελεύθερη νόσου επιβίωση και 57% βελτίωση στην συνολική επιβίωση.


.

«Η περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι η ελεύθερη νόσου επιβίωση αυξήθηκε κατά 46% μεταξύ της υποομάδας των ασθενών που έτρωγαν ξηρούς καρπούς, όπως φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους και πεκάν. Αντιθέτως, το “αράπικο” φιστίκι δεν είχε παρόμοια δράση», εξηγεί ο Δρ Τσαρλς Φουκς, συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη αναδεικνύει και τη σχέση μεταξύ των βιολογικών μηχανισμών που επιδεινώνουν τη νόσο όχι μόνο στα άτομα με καρκίνο παχέος εντέρου αλλά και άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Διαβάστε Επίσης  Προσοχή στα ηλεκτροφόρα δίκτυα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας

Πολλές άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ξηροί καρποί μεταξύ άλλων θετικών επιδράσεων συντελούν και σε μείωση της ινσουλινοαντίσταση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να συντελέσει σε αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και εν τέλει να εμφανιστεί διαβήτη τύπου 2 και άλλες σχετικές παθήσεις.

Προηγούμενη μελέτη σε άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου είχει αποκαλύψει ότι υπάρχει επιδείνωση αυτών που έχουν υψηλή ινσουλινοαντίσταση, λόγω παχυσαρκίας, έλλειψης σωματικής άσκησης και η διατροφή τους περιλαμβάνει πολλούς υδατάνθρακες.

«Οι έρευνες αυτές υποστηρίζουν την υπόθεση ότι οι συμπεριφορές μας που προάγουν λιγότερο την ινσουλινοαντίσταση, όπως η κατανάλωση ξηρών καρπών, φαίνεται να βελτιώνουν και το αποτέλεσμα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Όμως δεν γνωρίζαμε πως ήταν ωφέλιμοι οι ξηροί καρποί», εξηγεί ο Δρ Φουκς.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr
Διαβάστε Επίσης  Δείτε πώς θα ενταχθείτε στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *