Πορτοκάλι φλούδες γλυκό του κουταλιού

Υλικά

•    10 μεγάλα πορτοκάλια χοντρόφλουδα (1 κιλό καθαρισμένα)
•    1 κιλό ζάχαρη
•    2½ κούπες νερό
•    1 λεμόνι (το χυμό του)

Εκτέλεση

 

Πλένουμε τα πορτοκάλια, τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε στο πιο ψιλό μέρος του τρίφτη.
Αν τα πορτοκάλια είναι μικρά, τα κόβουμε σε 4 κομμάτια, ενώ αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε σε 6.
Αφαιρούμε προσεχτικά τις φλούδες από την σάρκα, για να μη μας χαλάσουν.

Στη συνέχεια, αν τα κάνουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, περνάμε τα πορτοκάλια (αφού τα τυλίξουμε), σε κλωστές φτιάχνοντας κολιέ, βάζοντας περίπου 12 με 14 κομμάτια.
Αντί για κλωστή (και αν θέλουμε να αποφύγουμε τη φασαρία), τα τυλίγουμε και να καρφώσουμε ένα – ένα, με μια οδοντογλυφίδα.

 

Αφού τα βράσουμε την τρίτη φορά και τα σουρώσουμε, τα ξεπλένουμε πάλι με αρκετό νερό. Τα δοκιμάζουμε, κόβοντας και δαγκώνοντας ένα στο κέντρο, για να δούμε αν έχουν ξεπικρίσει.

Αν μας φαίνονται πικρά, τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ με νερό και τ᾿ αφήνουμε για 2 – 3 ώρες (ή και περισσότερο), αλλάζοντας δυο – τρεις φορές το νερό, μέχρι να ξεπικρίσουν εντελώς (δοκιμάζουμε).

Όταν μας αρέσουν στη γεύση, αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και τα στίβουμε ελαφρά. (Αν χαλάσει το σχήμα τους, μη φοβηθείτε, θα επανέλθουν με το βράσιμο).

 

Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 4′ – 5′ και ρίχνουμε μέσα τα πορτοκάλια. Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 5′ – 6′ και σβήνουμε τη φωτιά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σταθεί το γλυκό για 20 – 24 ώρες.
Κατόπιν το ξαναβράζουμε για 8′ – 10′ περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
(Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα  πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο).

Διαβάστε Επίσης  Καρυδωτά, τα θρεπτικά νηστίσιμα γλυκά

Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο (5′ περίπου), το βάζουμε σε γυάλινα, ζεστά, αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως.

— Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε το γλυκό και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει.
Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση.
— Το φυλάμε εκτός ή καλύτερα εντός ψυγείου.
— Αν θέλουμε, φυλάμε το ξύσμα για να φτιάξουμε λικέρ και τη σάρκα για μαρμελάδα.
— Τα πορτοκάλια, όπως και όλα τα φρούτα που θέλουν ξεπίκρισμα, θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε καλά πριν τα βράσουμε με ζάχαρη. Αν μας αρέσει να έχουν μια ελαφριά πικράδα, τα ξεπικρίζουμε λιγότερο, αλλιώς θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε πολύ καλά. Και στις δύο περιπτώσεις, δοκιμάζουμε.
— Θα πρέπει να ξέρουμε ότι, αν δεν έχει ξεπικρίσει καλά το φρούτο μας, όση ζάχαρη και να βάλουμε μετά, η πικράδα δεν θα φύγει και το ίδιο ισχύει και για τις μαρμελάδες.
— Αν το σιρόπι είναι αραιό, το γλυκό θα μουχλιάσει σύντομα. Σ’ αυτή την περίπτωση, πετάμε όσα κομμάτια γλυκού έχουν μουχλιάσει και το ξαναβράζουμε προσθέτοντας λίγη ζάχαρη και κάνοντας το σιρόπι πιο σφιχτό.
— Εάν το σιρόπι είναι πηχτό θα ζαχαρώσει.  Σε αυτή την περίπτωση, ξαναβράζουμε το γλυκό αραιώνοντάς το με λίγο νερό.
— Τα γλυκά από φλούδες εσπεριδοειδών, αλλά κι από ολόκληρα τα φρούτα, είναι ιδανικά για γαρνίρισμα, αλλά και για προσθήκη σε άλλα γλυκίσματα
.https://faghta-giagias.blogspot.com

Διαβάστε Επίσης  Αυγοσαλάτα με αρακά και πράσο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *