Βασιλικός πολτός: «Βόμβα» πολύτιμων συστατικών, ελιξίριο υγείας και νεότητας

Ο βασιλικός πολτός είναι μία

άσπρη κρεμώδης ουσία, όξινη, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση, εξαιρετικά θρεπτική, η οποία εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών.Βασιλικός πολτός: «Βόμβα» πολύτιμων συστατικών, ελιξίριο υγείας και νεότητας

 

Προορίζεται για τη διατροφή όλων των προνυμφών μέχρι της ηλικίας των 3 ημερών και των ενήλικων βασιλισσών.

Η ονομασία “βασιλικός πολτός” προέρχεται από το γεγονός ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, καθώς επίσης και οι ενήλικες βασίλισσες, τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από την τροφή αυτή.

Ο βασιλικός πολτός θεωρείται ελιξήριο υγείας και νεότητας και όχι άδικα αφού αποτελεί μία “βόμβα” πολύτιμων συστατικών.
Περιέχει σε ποσοστό 67% νερό, 15.5 % πρωτεΐνη, 12.5 % σάκχαρα και 4% λιπίδια και μεταλλικά άλατα.

 

 

Θρεπτικά συστατικά του βασιλικού πολτού:

Αμινοξέα. Το ασπαρτικό οξύ να βρίσκεται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα. Άλλα αμινοξέα που περιέχονται στο βασιλικό πολτό είναι η ιστιδίνη, η λυσίνη, η αργινίνη, η κυστίνη, η προλίνη, η τρυπτοφάνη, η βαλίνη, το ασπαρτικό οξύ και το γλουταμινικό οξύ.

Πρωτεΐνες: Η ροϋαλισίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται αποκλειστικά στο βασιλικό πολτό και βρέθηκε να κατέχει σημαντική αντιβακτηριακή δράση ενάντια σε GRAM- βακτήρια. Επίσης, έχουν αναγνωριστεί μια σειρά από 5 πρωτεΐνες, γνωστές ως μείζονες πρωτεΐνες του βασιλικού πολτού (MRJP).

Βιταμίνες: Αυτό που δίνει εκπληκτικές ιδιότητες στο βασιλικό πολτό είναι η αφθονία σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι καθοριστικό για την καλή λειτουργία όχι μόνο του νευρικού συστήματος αλλά και ολόκληρου του οργανισμού. Ειδικότερα περιέχεται θειαμίνη Β1 3.9mg, ριβοφλαβίνη Β2 26,5mg,νιασίνη Β3 84mg, παντοθεικό οξύ 186mg, πυριδοξίνη Β6 2,4mg, ινοσιτόλη 100mg, βιοτίνη 1,7mg, φυλλικό οξύ 0,2mg.

Περιέχει επίσης σε μικρότερες ποσότητες βιταμίνες C, D, A, E, καθώς και ουσίες, όπως η ακετυλοχολίνη που βρίσκεται σε ποσότητα πάνω από 1 mg/gr και η οποία έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες χρήσιμες για τη θεραπεία κυκλοφορικών διαταραχών που απαντώνται σε ηλικιωμένα άτομα. Επιπλέον, έχει θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα.

Λιπαρά οξέα: Ο βασιλικός πολτός περιέχει κυρίως μικρής αλυσίδας (8-10 άτομα άνθρακα) υδροξυ-οξέα, σε αντίθεση με ζωικά ή φυτικά υλικά που περιέχουν μακριάς αλυσίδας (14-20 άτομα άνθρακα) λιπαρά οξέα. Σε αυτά τα λιπαρά οξέα οφείλονται οι περισσότερες βιολογικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού. Κυριότερο όλων είναι το trans-10-υδροξυ-2-δεκενοϊκό οξύ, το οποίο έχει αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες

Ορμόνες: Ο βασιλικός πολτός περιέχει ποσότητες τεστοστερόνης,προγεστερόνης και οιστραδιόλης. Η τεστοστερόνη είναι η ανδρική ορμόνη, ενώ η προγεστερόνη είναι η γυναικεία ορμόνη που συντελεί στην ανάπτυξη της μήτρας και των μαστών. Η οιστραδιόλη συμβάλει στην ανάπτυξη των γυναικείων χαρακτηριστικών. Γι’ αυτό το λόγο ο βασιλικός πολτός τονώνει τη λίμπιντο και αυξάνει τη γονιμότητα.

 

Ποιους ωφελεί

 

Παιδιά

-με αναιμία
-που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη
-που προετοιμάζονται για εξετάσεις
-που βρίσκονται στην ανάρρωση

Διαβάστε Επίσης  Καταδικάζουν για δεύτερη φορά σε θάνατο τον Παναγιώτη Ραφαήλ

Ενήλικες

*για την πρόληψη εποχιακών ιώσεων
*κατά της κατάθλιψης, άγχους, στρες
*κατά της δυσκοιλιότητας
*κατά της ανικανότητας και της στειρότητας
*κατά των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση
*κατά της αθηροσκλήρωσης (έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης)
*κατά της κόπωσης
*κατά του υποσιτισμού και της νευρικής ανορεξίας
*κατά της μυϊκής δυστροφίας
*κατά της ασθένειας του Parkinson
*κατά της ασθένειας του Alzheimer
*κατά της υπέρτασης

Βασιλικός πολτός: «Βόμβα» πολύτιμων συστατικών, ελιξίριο υγείας και νεότητας

*στα γηρατειά

*προστατευτικός ο ρόλος του για το ήπαρ
*πιθανόν αντικαρκινική δράση
*ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος-αντιμικροβιακή δράση (κυρίως έναντι στρεπτόκοκκων, σταφυλόκοκκων και Ε. coli, bacilli coli)
*τόνωση και ενδυνάμωση του δέρματος (λόγω του κολλαγόνου που περιέχει-μείωση ρυτίδων) και του τριχωτού της κεφαλής
*κατά του πονοκεφάλου
*κατά των ενδοκρινικών διαταραχών και των ορμονικών ανισορροπιών
*μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου

 

*κατά των καταγμάτων των οστών
*επουλώνει τις ιστικές καταστροφές
*κατά των φλεγμονών
*μειώνει τα αρθριτικά προβλήματα
*ευεργετικό σε περιπτώσεις μειωμένης μνήμης
*βελτιώνει το άσθμα
*προσφέρει αναβολική υποστήριξη με αποτέλεσμα την αθλητική απόδοση (αυξημένη ενέργεια, αντοχή και φυσική δύναμη)
*κατά της πνευματικής κατάρρευσης
*κατά των ελκών, εκζεμάτων
*μειώνει αλλεργικά συμπτώματα άλλων αιτιών

 

Γερά κόκαλα – Οστεοπόρωση

Ο βασιλικός πολτός, ακόμα, θεωρείται πως ενισχύει την απορρόφηση τουασβεστίου από τα οστά, ρίχνοντας έτσι τις πιθανότητες να αναπτύξει ο οργανισμός οστεοπόρωση. Στην ίδια λογική, αποτρέπει την αποδυνάμωση και τον εφκυλισμό της οστικής πυκνότητας.

 

Κατά του διαβήτη

Σε γερμανικές εργαστηριακές δοκιμές, 20 γραμμάρια βασιλικού πολτού έριξαν άμεσα, αποτελεσματικά και σημαντικά τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα, εντός μόνο δυο ωρών. Έρευνα δε, ιαπωνικού πανεπιστημίου έδειξε την επίδραση του βασιλικού πολτού σε ποντίκια, στα οποία ρυθμίστηκε η πίεση του αίματος, μειώθηκε η στένωση των αιμοφόρων αγγείων, ακόμα και η αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη.

 

Ρίχνει τη χοληστερίνη

Ο βασιλικός πολτός μπορεί, ακόμα, να επηρεάσει θετικά τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, καθώς σε σχετικές έρευνες δόσεις 50-100 γραμμαρίων την ημέρα, έριχναν τη χοληστερίνη στο άτομο κάτα 14%, αλλά και το λίπος στο αίμα κατά 10%. Πέρα λοιπόν από τη σωστή και υγιεινή διατροφή που κρατάει τη χοληστερίνη σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορείτε να έχετε μια άκρως αξιόλογη βοήθεια από ένα κουταλάκι βασιλικό πολτό την ημέρα.

 

Αντιβακτηριακή δράση

Η αντιβακτηριακή δράση του βασιλικού πολτού, που αναφέρθηκε και στην περίπτωση της στοματικής υγιεινής, δεν είναι καθόλου αμελητέα, δεδομένης της ισχύς της απέναντι σε δυναμικά βακτήρια όπως είναι ο σταφυλόκοκκος και το e.coli, τα οποία προκαλούν πλήθος προβλημάτων και νοσημάτων.

 

Αντικαρκινική δράση

Ο βασιλικός πολτός, σύμφωμα με ιαπωνική έρευνα καταπολεμά τον καρκίνο εμποδίζοντας τη ροή του αίματος στους καρκινικούς όγκους. Στη συγκεκριμένη έρευνα, μελετήθηκε η δράση πολλών ειδών βασιλικών πολτών και όλοι είχαν σημαντική κατασταλτική δράση ενάντια των προβληματικών σημείων, με τη μεγαλύτερη ένταση να την έχει το εκχύλισμα καφεϊκό οξύ, το οποίο συναντάται σε διάφορα φυτά και καταφέρνει τη μεγαλύτερη αναχαίτιση του αίματος προς τα καρκινικά μορφώματα.

Διαβάστε Επίσης  Αράπικο φυστίκι: Θρεπτική αξία και οφέλη

 

Δοσολογία

Η κατάλληλη δόση πάντως για τον καθένα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η γενικότερη κατάσταση της υγείας του και αρκετές άλλες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές πληροφορίες για να καθορίσουν το κατάλληλο εύρος δόσεων για τον βασιλικό πολτό.

Συστήνεται ένα κουταλάκι το πρωί και ενώ είστε νηστικοί κάτω από τη γλώσσα μέχρι να διαλυθεί. Τα παιδιά πρέπει να παίρνουν μισό κουταλάκι και οι αθλητές και ασθενείς έως και δύο.
Απαραίτητος χρόνος χρήσης ορίζονται 3 μήνες ετησίως. Σε ειδικές περιπτώσεις καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 

Πόσο ασφαλής είναι;

Αντενδείξεις: Δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Η αλλεργία στο δηλητήριο της μέλισσας, θεωρείται μια σχετική αντένδειξη.

Εγκυμοσύνη: Οι έρευνες και οι πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα κατά την εγκυμοσύνη και τη παραγωγή μητρικού γάλακτος είναι ανύπαρκτες. Ο βασιλικός πολτός φαίνεται πάντως να έχει θετική επίδραση στη γυναικεία ορμονική δραστηριότητα.

Αλληλεπιδράσεις: Υπάρχουν τεκμηριωμένες αναφορές για αίμα στα ούρα, επειδή ο βασιλικός πολτός φαίνεται να αλληλεπιδρά με την βαρφαρίνη.

Παρενέργειες: Σε πολλά άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες, οι δερματικές δοκιμασίες ήταν θετικές για τον βασιλικό πολτό. Υπήρξαν και αναφορές για αυξημένες ανεπιθύμητες επιπτώσεις στο άσθμα, για υπερευαισθησία, ακόμα και για θάνατο.

 

Διατήρηση και φύλαξη:

Ο βασιλικός πολτός είναι ευαίσθητος στον ήλιο και τον αέρα διότι μπορεί εύκολα να οξειδωθεί και να καταστραφούν τα πολύτιμα συστατικά του. Πρέπει να φυλάσσεται σε δοχεία σκούρου χρώματος μακριά από τον ήλιο και τη ζέστη.

Διατηρείται στο ψυγείο για 6-12 μήνες και στην κατάψυξη για περίπου 2 χρόνια, πάντα σε καλά κλεισμένο δοχείο.
Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ο βασιλικός πολτός διατηρεί τις ιδιότητες του για 20 μόνο ώρες! Εάν αναμιχθεί με το μέλι τις διατηρεί για περίπου ένα μήνα.

 

Να θυμάστε ότι τα φυσικά προϊόντα δεν είναι πάντα απαραίτητα ασφαλή και οι δόσεις μπορεί να είναι σημαντικές. Πρέπει να είστε βέβαιοι για τέτοιου είδους προϊόντα και να ακολουθείτε πάντα τις σχετικές οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων.  Βασιλικός πολτός: «Βόμβα» πολύτιμων συστατικών, ελιξίριο υγείας και νεότητας

πηγή

Τα περιεχόμενο της ιστοσελίδας fiftififti.eu έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Για οποιοδήποτε πρόβλημα της υγείας σας πρέπει ν’ απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι και ο μόνος αρμόδιος

https://www.facebook.com/fiftififti.eu/?ref=br_rs