Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα

To κομπόστ είναι ένα

φυσικό προϊόν που προκύπτει από την διεργασία της κομποστοποίησης διαφόρων υπολειμμάτων της κουζίνας και του κήπου. Το κομπόστ έχει εξαιρετικές εδαφοβελτιωτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο αλλά και στις γλάστρες μας στο μπαλκόνι ως φυσικό λίπασμα που εμπλουτίζει με θρεπτικά συστατικά το έδαφος. Ας δούμε λοιπόν τα βασικά βήματα για να φτιάξουμε το δικό μας κομπόστ στον κήπο μας, στο πλαίσιο της ανακύκλωσης, της οικολογικής καλλιέργειας και της αειφορίας.

• Φτιάχνουμε αυτοσχέδιο κομποστοποιητή με ανακυκλώσιμα υλικά
 
Κατασκευάζουμε ένα αυτοσχέδιο κομποστοποιητή σε μια γωνιά του κήπου μας χρησιμοποιώντας 5 ξύλινες παλέτες. Σχηματίζουμε ένα ορθογώνιο κουτί χωρίς βάση με τις τέσσερις παλέτες και χρησιμοποιούμε την πέμπτη παλέτα για καπάκι. Σε μία από τις τέσσερις πλευρικές παλέτες, φτιάχνουμε ένα άνοιγμα 40×30 εκατοστά, με το αντίστοιχο καπάκι, για να παίρνουμε σταδιακά το κομπόστ όταν ετοιμάζεται και να το χρησιμοποιούμε στον κήπο μας. Εσωτερικά της κατασκευής, επενδύουμε πλευρικά με κάποιο ύφασμα για να συγκρατούνται καλύτερα τα υλικά του κομπόστ, ενώ στη βάση του κομποστοποιητή, τοποθετούμε άμμο για να εξασφαλίζεται περατότητα στα υγρά απόβλητα.
 
• Γεμίζουμε τον κομποστοποιητή με τα κατάλληλα υλικά για κομπόστ
 
Επιλέγουμε προσεκτικά τα κατάλληλα υλικά για κομπόστ για να γεμίσουμε τον κομποστοποιητή μας. Μαζεύουμε τα φυτικά υπολείμματα της κουζίνας, φλούδες φρούτων και λαχανικών, τα κατακάθια από τον καφέ και το τσάι, καθώς και τη στάχτη από το τζάκι. Επίσης, προσθέτουμε τα χλωρά και ξερά χόρτα του κήπου, κομμένο χορτάρι από το γκαζόν, πεσμένα φύλλα από τα δέντρα και θρυμματισμένα κλαδιά. Μια καλή αναλογία φρέσκου και ξερού χορταριού για μια ομαλή κομποστοποίηση είναι 2:1. Μπορούμε να προσθέσουμε για το κομπόστ μας ακόμη και φύκια που έχουμε μαζέψει από τη θάλασσα αφού τα ξεπλύνουμε, καθώς και κοπριάαν διαθέτουμε ζώα. Αναλυτικότερα έχουμε αναφερθεί στο άρθρο με τα 10 υλικά κατάλληλα για κομπόστ.
 
• Ανακατεύουμε τα υλικά κατά τη διαδικασία της κομποστοποίησης
 
Είναι πολύ σημαντικό, κατά τη διαδικασία της κομποστοποίησης, να ανακατεύουμε τα υλικά του κομπόστ κάθε 10-15 μέρες για να βελτιώνουμε τον αερισμό και να πετυχαίνουμε ομοιογένεια στη θερμοκρασία και την υγρασία του μείγματος. Αν το μείγμα του κομπόστ φαίνεται ξερό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, προσθέτουμε νερό για να αυξήσουμε την υγρασία του. Αν είναι πολύ υγρό, σχεδόν βουρκιασμένο, συνήθως την περίοδο του χειμώνα, προσθέτουμε περισσότερα ξερά φύλλα, ροκανίδια και κοπριά για να μειώσουμε την υγρασία και να διευκολύνουμε την κομποστοποίσηση.
 
• Κι ένα μυστικό για τη δημιουργία κομπόστ στον κήπο
 
Η παρουσία αρκετών γαιοσκώληκων στο κομπόστ μας, επιταχύνει τη διαδικασία της κομποστοποίησης που συνήθως διαρκεί 5-6 μήνες. Για να προσελκύσουμε γαιοσκώληκες στο κομπόστ από τον κήπο μας, βάζουμε στην βάση του κομποστοποιητή μια λεπτή στρώση από κομμάτια μήλου, αχλαδιού και μπανάνας που αποτελούν ελκυστικές τροφές για τους γαιοσκώληκες.
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Διαβάστε Επίσης  Πώς πρέπει να τελειώνει μια εξωσυζυγική σχέση;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *