Κακουργηματική δίωξη για το “φάντασμα” της λίστας Λαγκάρντ

Κακουργηματική δίωξη σε βάρος του δικηγόρου
και πρώην στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, στον απόηχο των αποκαλύψεων από τη λίστα Λαγκάρντ.

Παρότι ο κ. Παπασταύρου κατάφερε να γλυτώσει την «τσιμπίδα» του νόμου για το κακούργημα της φοροδιαφυγής, βάζοντας το χέρι στην τσέπη και καταβάλλοντας τους φόρους που του καταλογίστηκαν, εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για το κακούργημα της απόπειρας απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Μαζί του, αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη βρίσκεται και ο ελληνοισραηλινός επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνή ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργειας στην απόπειρα απάτης.

Η αντίστροφη μέτρηση για την άσκηση των ποινικών διώξεων σε βάρος τους άρχισε μετά τον εντοπισμό λογαριασμού ύψους σχεδόν 5,4 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC, στο πλαίσιο της έρευνας για τη λίστα Λαγκάρντ .

Η προσπάθεια του κ. Παπασταύρου, του ανθρώπου που, όπως έλεγε ο Αντ. Σαμαράς, «έπρεπε να έχει 10 η Ελλάδα», να θολώσει τα νερά εμφανίζοντας τον εαυτό του ως διαχειριστή του επίμαχου λογαριασμού τον φέρνει πλέον κατηγορούμενο ενώπιον του ανακριτή, όπως επίσης και τον ελληνοισραηλινό επιχειρηματία που έσπευσε ενώπιον των εισαγγελικών αρχών να τον στηρίξει, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του.

«Συνδετικός κρίκος» μεταξύ των δύο κατηγορουμένων ήταν η υπεράκτια εταιρεία Stabri Limited με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες νήσους η οποία φαίνεται ότι είχε χρησιμοποιηθεί προκειμένου να μην καταβληθεί ο φόρος που είχε καταλογιστεί για το έτος 2007 στον κ. Παπασταύρου και στους γονείς του που εμφανίζονταν ως συνδικαιούχοι του επίμαχου λογαριασμού. Ο κ. Παπασταύρου έχει υποστηρίξει ότι ο λογαριασμός στην τράπεζα HSBC ανήκει στην εταιρεία Stabri Limited της οποία μόνος ιδιοκτήτης είναι ο επιχειρηματίας ενώ σύμφωνα με την αναλυτική κίνηση του λογαριασμού η οποία κατατέθηκε στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα από τον ίδιο τον Σάμπι Μιωνή ήταν αποταμιευτικός χωρίς να πραγματοποιείται καμία ανάληψη από τον κ. Παπασταύρου. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Παπασταύρου όταν έκλεισε ο λογαριασμός τον Ιούνιο 2011 όλα τα χρήματα επιστράφηκαν στον επιχειρηματία.

Αν και το σκέλος της φοροδιαφυγής για το οποίο ο κ. Παπασταύρου είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς με την καταβολή των φόρων αρχειοθετήθηκε. σκέλος αυτής της υπόθεσης παρέμεινε στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας η οποία κατέληξε στην άσκηση των ποινικών διώξεων.

Η κατηγορία σε βάρος του κ. Παπασταύρου συνδέεται με τον αναλογούντα φόρο ύψους 460.000 ευρώ που φέρεται ότι προσπάθησε να μην καταβάλλει για το 2007 ο ίδιος αλλά και η μητέρα του. 

Καθοριστικά για την εξέλιξη της έρευνας ήταν τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που υποβλήθηκαν και φέρονται να καταγράφουν τις σχέσεις μεταξύ των δυο κατηγορούμενων οι οποίοι θα κληθούν σύντομα σε απολογία από τον ανακριτή. 

ο ίδιος πάντως ο κ. Παπασταύρου, σε παλαιότερη ανακοίνωση του, αναφερόμενος στα στοιχεία από τις Παρθένους Νήσους, απαντούσε ότι ο ίδιος είναι εμπιστευματούχος της εταιρίας και για το λόγο αυτό η αλληλογραφία είναι στο όνομά του, επιμένοντας ότι «οποιαδήποτε αλληλογραφία ή ενέργεια, γινόταν πάντα για λογαριασμό του πραγματικού δικαιούχου της ως άνω εταιρίας επιχειρηματία και κατά τον τρόπο που προβλέπει ο θεσμός της εμπίστευσης (trust)».

Διαβάστε Επίσης  Ποιες Κυριακές θα ξαναλειτουργήσουν μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *