Λυσίνη: Ποια είναι τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία και σε ποιες τροφές υπάρχει

 

Λυσίνη: Ποια είναι τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία και σε ποιες τροφές υπάρχει

Λυσίνη: Ποια είναι τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία και σε ποιες τροφές υπάρχει

 

Πώς να τρώτε περισσότερη λυσίνη, ένα αμινοξύ που ενισχύει τη διάθεση και το ανοσοποιητικό σας.

Η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης έχει φτάσει, πράγμα που σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να γεμίσετε το ψυγείο σας με τροφές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και τη διάθεσή σας ανεβασμένα .

Αυτό λοιπόν που μπορείτε να κάνετε είναι να παίρνετε περισσότερη λυσίνη, ένα αμινοξύ που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία με πολλούς τρόπους. Εδώ θα μάθουμε για τους βασικούς τρόπους με τους οποίους η λυσίνη ωφελεί τον οργανισμό μας και πού μπορείτε να τη βρείτε φυσικά στα τρόφιμα.

 

Τι είναι η λυσίνη;

Η λυσίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ ή δομικό στοιχείο πρωτεΐνης στο σώμα μας. Υπάρχουν 20 γνωστά αμινοξέα και από αυτά, υπάρχουν εννέα που δεν μπορούν να δημιουργηθούν από τον οργανισμό και πρέπει να τα πάρουμε από την τροφή.

Αυτά θεωρούνται απαραίτητα αμινοξέα . Είναι ενδιαφέρον ότι το σώμα μας δεν αποθηκεύει περίσσεια αμινοξέων, επομένως είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε καθημερινά μέσω των τροφών.

Χωρίς αμινοξέα, το σώμα σας αρχίζει να διασπά τους μυϊκούς ιστούς για να εξάγει τα αμινοξέα που χρειάζεται, ώστε να εκτελέσει ζωτικές λειτουργίες.

 

Οφέλη για την υγεία της λυσίνης

Πέρα από το ότι είναι ένα ζωτικό δομικό στοιχείο πρωτεΐνης, η λυσίνη έχει τόσα πολλά μοναδικά οφέλη για την υγεία. Σε κυτταρικό επίπεδο, η λυσίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή καρνιτίνης . Η καρνιτίνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό που μετατρέπει τα λιπαρά οξέα σε ενέργεια και επίσης βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης.

Η λυσίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα , βοηθώντας στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επιπλέον, βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου , υποστηρίζοντας όλους τους συνδετικούς ιστούς του σώματος, όπως μυς, τένοντες και συνδέσμους, ενώ επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

Η λυσίνη έχει επίσης βρεθεί ότι είναι αποτελεσματική στη μείωση του άγχους και των επιπέδων κορτιζόλης . Η κορτιζόλη είναι η κύρια ορμόνη του στρες και η κυκλοφορία της περίσσειας κορτιζόλης στο σώμα μπορεί να έχει διαδοχικά αποτελέσματα, από επιβράδυνση του μεταβολισμού έως μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διαβάστε Επίσης  Νυχτερινές κράμπες στα πόδια: Αίτια, αντιμετώπιση και πρόληψη

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα οφέλη της λυσίνης είναι η επίδρασή της στον ιό του απλού έρπητα (HSV) – και των δύο τύπων 1 και 2, αλλιώς γνωστοί ως επιχείλιοι έρπητες ή έρπης των γεννητικών οργάνων.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λυσίνης πάνω από τρία γραμμάρια την ημέρα βελτίωσε τον χρόνο αποκατάστασης κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης. Ο ιός του έρπητα τρέφεται με αργινίνη, ένα άλλο αμινοξύ, και η λυσίνη είναι ένας αντιμεταβολίτης της αργινίνης.

Αυτό σημαίνει ότι με την αυξημένη πρόσληψη λυσίνης, η ανάπτυξη του ιού που τροφοδοτείται από αργινίνη είναι περιορισμένη.

Όσοι θέλουν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα του HSV τους μέσω της διατροφής θα πρέπει να αυξήσουν τη λυσίνη στη διατροφή τους, και να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις πηγές αργινίνης.

Η αργινίνη είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή ιών οποιουδήποτε είδους σε όλο το σώμα, επομένως αυτά τα οφέλη καλύπτουν όλους τους ιούς. Επιπλέον, η λυσίνη βοηθά στην παραγωγή ζωτικών ορμονών και άλλων κυττάρων του ανοσοποιητικού, όπως τα αντισώματα.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνουμε η λυσίνη παίζει μεγάλο ρόλο στη συνολική υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και της διατήρησης της ψυχικής υγείας και της διάθεσής σας. Τα οφέλη μπόνους της λυσίνης περιλαμβάνουν τη δυνατότητα βελτίωσης του σακχάρου στο αίμα και του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης .

7 τροφές με λυσίνη
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή λυσίνη στη διατροφή τους. Επειδή είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ, τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ανεπάρκεια μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, αναιμία, ναυτία, ζάλη, μειωμένη όρεξη, διέγερση και επιβράδυνση της ανάπτυξης και επούλωσης.

Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη λυσίνης είναι γενικά κάπου μεταξύ 2.000 και 3.000 mg την ημέρα, αλλά ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να λαμβάνετε τουλάχιστον 1.000 mg κάθε μέρα. Εδώ είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές τροφίμων.

Διαβάστε Επίσης  Ο καρκίνος απειλεί περισσότερο τους ψηλούς!

Κοτόπουλο
Το κοτόπουλο δεν είναι μόνο μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης, αλλά περιέχει και αρκετή ποσότητα λυσίνης. Μόλις 90 γρμμάρια στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς δέρμα παρέχει 2.621 mg λυσίνης.

Τόφου
Το τόφου είναι μια καλή vegan επιλογή για την κάλυψη των καθημερινών σας αναγκών σε λυσίνη. Ένα φλιτζάνι σκληρό τόφου περιέχει 2.225 mg λυσίνης.

Θαλασσινά
Τα στρείδια, οι γαρίδες, ο τόνος, ακόμη και το βασιλικό καβούρι είναι όλα πλούσια σε λυσίνη. 90 γραμμάρια πόνου προσφέρουν 2.335 mg λυσίνη.

Γαλακτοκομικά προϊόντα
Ενώ πολλοί αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά για τον ένα ή τον άλλο λόγο, είναι σημαντικό να ξέρετε πως αυτά τα προϊόντα περιέχουν πολλά από τα διαφορετικά αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένης της λυσίνης. Ένα ποτήρι γάλα διαθέτει 691 mg λυσίνης, το τυρί ricotta με χαμηλά λιπαρά παρέχει αξιοσημείωτα 1.678 mg ανά μισό φλιτζάνι και το τυρί κρέμα προσφέρει 2.859 mg ανα 60 γραμμάρια.

Όσπρια
Τα όσπρια είναι εξαιρετικές επιλογές πρωτεΐνης, εάν δεν τρώτε κρέας, που παρέχουν επίσης μια μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και μικροθρεπτικών συστατικών. Περιέχουν επίσης λισύνη. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι κονσερβοποιημένα φασόλια περιέχουν 1.381 mg, τα πράσινα μπιζέλια έχουν 502 mg και οι φακές έχουν περίπου 1.300 mg.

Αυγά
Με 452 mg λυσίνης ανά ένα μεγάλο αυγό, αυτές οι βολικά συσκευασμένες βόμβες πρωτεΐνης είναι εξαιρετικές πηγές λυσίνης. Υπάρχει λυσίνη τόσο στον κρόκο όσο και στο ασπράδι, οπότε για να κερδίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο, καταναλώστε ολόκληρο το αυγό.

Κινόα
Πέρα από το ότι είναι μια απίστευτη πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2, η κινόα είναι επίσης καλή πηγή λυσίνης. Ένα φλιτζάνι έχει 452 mg.

Είτε πρόκειται για να απαλύνει το άγχος, να τονώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα ή να επιταχύνει την ανάρρωση από ένα έρπη, η λυσίνη είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας για πολλούς λόγους.

 

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *