Ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών η ακρίβεια: «Πρωταθλήτρια» στις ανατιμήσεις η Ελλάδα, παρά τους χαμηλούς μισθούς

 

Ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών η ακρίβεια: «Πρωταθλήτρια» στις ανατιμήσεις η Ελλάδα, παρά τους χαμηλούς μισθούς

Ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών η ακρίβεια: «Πρωταθλήτρια» στις ανατιμήσεις η Ελλάδα, παρά τους χαμηλούς μισθούς

Σαρώνει την Ελλάδα η ακρίβεια, καθώς οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα διατροφής «ροκανίζουν» το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών

«Δαγκώνει» ο πληθωρισμός των τροφίμων

Οι έρευνες τιμών δείχνουν ότι σε αρκετά προϊόντα η Ελλάδα είναι ακριβότερη απο άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αν και ο κατώτατος μισθός εκεί είναι μεγαλύτερος. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός των τροφίμων «άγγιξε» το 12,3% τον Ιούλιο, στην Ισπανία το 10,8%, στην Ιταλία και τη Γερμανία το 10,9%, στη Γαλλία το 12,7% και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 14,8%.

Ποιο το κόστος βασικών ειδών διατροφής ανά χώρα

Από την επεξεργασία τιμών της Numbeo, της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων στον κόσμο για το κόστος ζωής, προκύπτει ότι για ένα μέσο καλάθι που περιλαμβάνει 14 βασικά είδη διατροφής οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει να διαθέσουν 47,17 ευρώ, οι Ισπανοί 45,27 ευρώ, οι Βρετανοί 42,95 ευρώ, οι Γερμανοί 55,48 ευρώ, οι Ιταλοί 58,41 ευρώ και οι Γάλλοι 69,62 ευρώ, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Διαβάστε Επίσης  Κορονοϊός: Το ΦΕΚ που βάζει τέλος σε rapid test και μάσκες – Ποιες είναι οι εξαιρέσεις, τι ισχύει για τα Μέσα Μεταφοράς

Σε μερικά τρόφιμα, όπως το γάλα και τα αυγά, η Ελλάδα καταγράφει τις υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις άλλες χώρες, ενώ αντίθετα είναι η φθηνότερη σε φρούτα και λαχανικά. Για παράδειγμα, το γάλα πωλείται στα 1,41 ευρώ το λίτρο, όταν στην Ισπανία η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 92 λεπτά. Ακριβότερα κατά 58% είναι και τα αυγά, τα οποία κοστίζουν 3,66 ευρώ έναντι 2,32 ευρώ στην Ισπανία.

Η πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά λόγω των συνεχών ανατιμήσεων εξαρτάται και από τις αμοιβές που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται στα 910 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δώρων στον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που οι κατώτατες αποδοχές στην Ισπανία είναι 1.260 ευρώ, στη Γαλλία 1.747, ενώ στη Γερμανία βρίσκονται μια ανάσα από τα 2.000 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης  Γάζωσαν πρωτοπαλίκαρο της μαφίας στους Αγίους Αναργύρους

Νέες ανατιμήσεις έρχονται από Σεπτέμβριο
Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα αναμένεται να συνεχιστούν και τον Σεπτέμβριο εντείνοντας την ανησυχία για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα τρία μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι
Όπως αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες στο OPEN ο Γιάννης Φώσκολος, τρία είναι τα μέτρα στήριξηςπου βρίσκονται στο τραπέζι ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης:

Κατ αρχάς είναι το Market Pass, ένα δημοφιλές μέτρο, το οποίο έχει παραταθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Εξετάζεται σε αυτό το πλαίσιο, νέα παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Επίσης, στο τραπέζι βρίσκονται αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης. Συγκεκριμένα εξετάζεται διεύρυνση και στο ποσό και στα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς έχει αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Τέλος, εξετάζεται νέο πλαίσιο επιδότησης για τους λογαριασμούς ρεύματος, με στόχο κατά βάση τα ευάλωτα νοικοκυριά.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *