Η παραλλαγή Eris σαρώνει αλλά με ήπια συμπτώματα: Πού τα περισσότερα κρούσματα και ποιοι να προσέχουν – Τι ισχύει με το εμβόλιο του χειμώνα

 

Η παραλλαγή Eris σαρώνει αλλά με ήπια συμπτώματα: Πού τα περισσότερα κρούσματα και ποιοι να προσέχουν - Τι ισχύει με το εμβόλιο του χειμώνα

Η παραλλαγή Eris σαρώνει αλλά με ήπια συμπτώματα: Πού τα περισσότερα κρούσματα και ποιοι να προσέχουν – Τι ισχύει με το εμβόλιο του χειμώνα

Αισθητή έχει κάνει την παρουσία της η υποπαραλλαγή Eris του κορονοϊού το τελευταίο χρονικό διάστημα και στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να προκαλεί -προς το παρόν- ανησυχία. Καθησυχαστική εμφανίζεται και η Ματίνα Παγώνη, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μία «ηπιότερη» υποπαραλλαγή σε σχέση με παλαιότερες.

 

Πού εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα

Η υποπαραλλαγή του κορονοϊού Eris σαρώνει την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα, σύμφωνα με την πρόεδρο ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, που μίλησε στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».

Όπως εξήγησε, η Eris είναι ηπιότερη από άλλες μεταλλάξεις, ενώ οι νέοι ειδικά την περνούν πολύ πιο εύκολα, με συμπτώματα όπως καταρροή, πονοκέφαλος, πονόλαιμος και σε κάποιες περιπτώσεις χαμηλός πυρετός για περίπου δύο ημέρες.

Ωστόσο, επισήμανε πως «δεν είναι τόσο απλό και η νεολαία μπορεί να το περάσει αυτό “στο πόδι”. Η νεολαία, όμως, μεταδίδει. Έτσι γίνεται η μετάδοση και τα πράγματα δυσκολεύουν στους άνω των 65 που έχουν και υποκείμενα νοσήματα».

Διαβάστε Επίσης  Καταμετρήθηκαν 1.784 νέα κρούσματα σε 24 ώρες

 

Αύξηση νοσηλειών

Αναφορικά με τα νοσοκομεία, η κα Παγώνη λέει πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει πίεση, ούτε διασωληνωμένοι από την υποπαραλλαγή Eris. Αλλά, είπε πως σημειώνεται αύξηση στις απλές κλίνες και πρόκειται για περιστατικά μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα. Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει αύξηση στης νοσηλείες σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Στη συνέχεια η ειδικός εξήγησε: «Μας ενδιαφέρει τι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσουμε να μπαίνουμε σε εσωτερικούς χώρους και ξεκινούν τα σχολεία. Όταν υπάρχουν υποπαραλλαγές όσο απλές και αν είναι μας ανησυχούν για συγκεκριμένες ηλικίες και συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων».

 

«Δεν χρειάζεται πανικός, δεν είναι υποπαραλλαγή που τουλάχιστον μέχρι τώρα μας έχει ανησυχήσει. Αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, θα πάμε καλά», κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης  Γύθειο: Εντοπίστηκε νεκρή η 78χρονη που αγνοείτο από τις 17 Αυγούστου

 

Τι συμβαίνει με το εμβόλιο που έρχεται τον χειμώνα

Από πλευράς του ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ, μίλησε στο Mega για τα κρούσματα του κορονοϊού, τα οποία έχουν αυξηθεί, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμα υπάρχει ο ιός.

«Όταν μία νόσος ξεκινά να γίνεται ενδημική, να ζούμε δηλαδή με αυτήν, θα υπάρχουν περίοδοι που θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις. Είμαστε σε μια περίοδο έξαρσης αλλά σε αυτό δεν συμβάλλει μόνο μία μετάλλαξη. Πιο αντικειμενικά στοιχεία έχουμε από τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, όσον αφορά τα κρούσματα».

Αναφορικά με τα εμβόλια, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως δεν θα υπάρξει αναμνηστική δόση.

«Το εμβόλιο του κορονοϊού που θα έρθει τον Οκτώβρη είναι τροποποιημένο για να καλύψει τα τρέχοντα στελέχη. Είναι όπως τα εμβόλιο της γρίπης. Θα πρέπει να το κάνουν οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Και όσοι περισσότεροι το κάνουν τόσο το καλύτερο».

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *