Σίκαλη: Τι είναι και γιατί να την προτιμάτε

 

Σίκαλη: Τι είναι και γιατί να την προτιμάτε

Σίκαλη: Τι είναι και γιατί να την προτιμάτε

Η σίκαλη είναι το δημητριακό που καλλιεργείται πιο συχνά και σε μεγαλύτερες ποσότητες σε όλο τον κόσμο.

Μοιάζει αρκετά με το κριθάρι και το σιτάρι και χρησιμοποιείται με τους ίδιους τρόπους. Είναι ένα από τα παλαιότερα δημητριακά που καλλιεργούνται και ένα από τα 5 κορυφαία δημητριακά που καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο. Η σίκαλη έχει διάφορα θρεπτικά οφέλη, γι’ αυτό και είναι τόσο καλή για την υγεία σας και σίγουρα είναι ένα απαραίτητο συστατικό στην κουζίνα σας. Προσθέστε την στη διατροφή σας για να δημιουργήσετε ολοκληρωμένα, νόστιμα γεύματα.

Τύποι σίκαλης

Η σίκαλη χρησιμοποιείται συχνά ως δημητριακό, αλλά είναι λιγότερο δημοφιλής από το σιτάρι.

Σε γενικές γραμμές χωρίζεται σε δύο κατηγορίες με βάση την εποχή της παραγωγής τους, τη χειμερινή και την ανοιξιάτικη σίκαλη. Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της ανοιξιάτικης σίκαλης είναι τα ίδια με αυτά της χειμερινής σίκαλης. Έχουν λιγότερες απαιτήσεις για το έδαφος και το θερμικό σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες.

Πώς καλλιεργείται η σίκαλη

Πιστεύεται ότι η σίκαλη προήλθε από την Τουρκία, ωστόσο ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να προήλθε ακόμη πιο ανατολικά.

Καλλιεργήθηκε κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους και έκτοτε χρησιμοποιείται. Η σίκαλη είναι ένα βασικό γεωργικό προϊόν που καλλιεργείται και συναντάται σε όλο τον κόσμο.

 

Διατροφική αξία της σίκαλης

Η σίκαλη είναι γεμάτη με σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Σε 100 γραμμάρια σίκαλης, θα βρείτε συνολικά 338 θερμίδες. Έχει συνολική περιεκτικότητα σε λιπαρά 1,6 γραμμάρια, από τα οποία υπάρχουν 0,2 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών, 0,8 γραμμάρια πολυακόρεστων λιπαρών και 0,2 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών. Δεν περιέχει τρανς λιπαρά ή χοληστερόλη και περιέχει 2 mg νατρίου και 510 mg καλίου.

Η συνολική περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι 76 γραμμάρια με 15 γραμμάρια φυτικών ινών και 1 γραμμάριο ζάχαρης. Έχει 10 γραμμάρια πρωτεϊνών και είναι επίσης πλούσια σε βασικά μέταλλα. Από την ημερήσια συνιστώμενη δοσολογία για το καθένα, 100 γραμμάρια σίκαλης περιέχουν:

2% ασβέστιο
14% σίδηρο
15% βιταμίνη Β-6
27% μαγνήσιο
Η σίκαλη δεν περιέχει καθόλου βιταμίνη Α, βιταμίνη D και βιταμίνη Β-12.

Διαβάστε Επίσης  Πώς θα τρώμε περισσότερα τρόφιμα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

 

Οφέλη της σίκαλης

Παρακάτω αναφέρονται τα οφέλη της κατανάλωσης σίκαλης για την υγεία.

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους
Η σίκαλη θεωρείται ανώτερη από το σιτάρι και το κριθάρι.

Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή ο τύπος των φυτικών ινών που υπάρχει στη σίκαλη τείνει να δεσμεύεται με το νερό και σας κάνει να αισθάνεστε ότι χορταίνετε γρήγορα, ώστε να μην καταλήγετε να τρώτε τόσο πολύ.

 

Προλαμβάνει τις πέτρες στη χολή
Η σίκαλη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες κα κάνει την πεπτική διαδικασία πολύ πιο ομαλή, διογκώνοντας τα κόπρανά σας και βοηθώντας τα να κινούνται κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα γρηγορότερα, έτσι εκκρίνεται λιγότερη χολή στο στομάχι σας για να διευκολυνθεί η πέψη.

Η χολή είναι αυτή που οδηγεί στο σχηματισμό χολόλιθων, οπότε με τη μείωση της έκκρισης, ο σχηματισμός χολόλιθων αποτρέπεται εντελώς.

Βοηθάει στον έλεγχο του διαβήτη
Η σίκαλη αποτελείται από μεγαλύτερα μόρια από το σιτάρι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν διασπάται τόσο εύκολα στον οργανισμό σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των τυχαίων αιχμών και πτώσεων στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Βελτιώνει την λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος
Οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στη σίκαλη σας βοηθούν να έχετε τακτικές, καλύτερες και περισσότερες κινήσεις του εντέρου, καθώς διογκώνουν τα κόπρανα και διεγείρουν τον περισταλτισμό, ο οποίος τα μετακινεί προς το παχύ έντερο.

Βοηθά επίσης στην πρόληψη πολλών πεπτικών προβλημάτων, όπως το έλκος, η οξύτητα, η φλεγμονή, ακόμη και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Η προσθήκη σίκαλης στη διατροφή σας μπορεί πραγματικά να βοηθήσει ολόκληρο το πεπτικό σας σύστημα να αναζωογονηθεί.

Ενισχύει τον μεταβολισμό σας
Αυτό συμβαίνει στην πιο πρώιμη διαδικασία ανάπτυξης των κυττάρων σας και μπορεί να επηρεάσει τη γενετική σας σύνθεση. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να προληφθούν γενετικές ασθένειες όπως ο διαβήτης, επειδή βοηθά στην καθοδική ρύθμιση των επιβλαβών γονιδίων που οδηγούν στην ινσουλίνη.

Διαβάστε Επίσης  Ποιοι χυμοί είναι «παγίδες» στη δίαιτα – Ποιοι είναι οι καλύτεροι

Μειώνει την αρτηριακή σας πίεση
Αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα της σίκαλης σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες.

Επιτρέπει στο αίμα σας να ρέει με πιο φυσιολογικό ρυθμό και μάλιστα βοηθάει στη μικρή διαστολή των αιμοφόρων αγγείων σας, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης συνολικά.

Προλαμβάνει τον καρκίνο
Η σίκαλη είναι γεμάτη με σημαντικά αντιοξειδωτικά όπως τα φαινολικά. Το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό συνδέεται με την πρόληψη του καρκίνου και μπορεί, επομένως, να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό μέρος της διατροφής σας, ειδικά αν ο καρκίνος υπάρχει στην οικογένεια.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η σίκαλη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Βοηθούν στο κυνήγι και την εξάλειψη των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό σας, αφήνοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα υγιές και ελεύθερο να αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιά σας
Είναι σημαντικό να τρώτε τροφές που μειώνουν τη χοληστερόλη σας και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως η σίκαλη.

Η σίκαλη εμφανίζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, δηλαδή μειώνει την φλεγμονή. Για την ακρίβεια, έχει χαμηλότερο φλεγμονώδη βιοδείκτη από αυτόν του εξευγενισμένου σιταριού. Βοηθά στη μείωση των φλεγμονών που προκαλούνται από διάφορους παράγοντες και επίσης έχει ιδιότητες που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Αλλεργίες και παρενέργειες που προκαλούνται από την κατανάλωση της σίκαλης

Η σίκαλη ανήκει στην κατηγορία των κολλώδων τροφίμων επειδή περιέχει γλουτένη, μια πρωτεΐνη στην οποία πολλοί άνθρωποι έχουν ευαισθησία ή δυσανεξία.

Λόγω της παρουσίας υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και γλουτένη, η σίκαλη μπορεί να αποτελέσει σημαντική αιτία αερίων και φουσκώματος σε ευαίσθητα άτομα. Εάν κάποιος έχει αλλεργία στη γλουτένη, είναι καλύτερο να την αποφεύγει εντελώς.

Εάν δεν είστε σίγουροι αν είστε αλλεργικοί στη γλουτένη ή όχι, η διενέργεια μιας εξέτασης αίματος μπορεί πάντα να βοηθήσει. Σε γενικές γραμμές, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε τους ειδικούς πριν προσθέσετε οτιδήποτε νέο στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής σας.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *