Βιταμίνη C: Ενισχύει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε επιθέσεις ιών και βακτηρίων

 

Βιταμίνη C: Ενισχύει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε επιθέσεις ιών και βακτηρίων

Η βιταμίνη C ενισχύει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε επιθέσεις ιών και βακτηρίων

Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, κόκκινες πιπεριές, ακτινίδια, ντομάτες, μπρόκολο ή αλλιώς βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι γνωστή ως ουσιαστικός αντιοξειδωτικός και ενζυμικός συν-παράγοντας για φυσιολογικές αντιδράσεις όπως η παραγωγή ορμονών, η σύνθεση κολλαγόνου και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

– Η βιταμίνης C είναι άκρως αποτελεσματική στην πρόληψη και την ανακούφιση των συμπτωμάτων των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

– Η βιταμίνη C ενισχύει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε επιθέσεις από αλλεργιογόνα, ιούς, βακτήρια και καρκινογόνους παράγοντες, προάγοντας έτσι την ανοσία

 

Ηλίας Πέτρου-Η φυσική ανοσία εξαλείφει τον κίνδυνο όλων των ασθενειών 

– Η βιταμίνη C έχει προστατευτικές επιδράσεις στην πνευμονία που προκαλείται από τον ιό της γρίπης.

– Η βιταμίνη C έχει αντι-ιική και αντιβακτηριακή δράση και αποτρέπει λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς και πρωτόζωα.

– Η βιταμίνη C μπορεί να προστατεύσει από την πίεση και το στρες που προκαλείται από το πολύ κρύο και την πολύ ζέστη

– Η βιταμίνη C βοηθά να εξουδετερωθούν ανεπιθύμητοι ιοί και να προληφθούν πάρα πολλές ασθένειες όπως η γρίπη και τα κρυώματα, καθώς έχει αντι-ιική δραστικότητα και πολλά στοιχεία επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά της έναντι ιικών λοιμώξεων.

– Η βιταμίνη C είναι ένας συνεργιστικός παράγοντας της τοκοφερόλης-βιταμίνη Ε- που δρουν μαζί στην αντιοξειδωτική διαδικασία.

Βιταμίνη C –
Αν υποφέρουμε από κόπωση,
από μυϊκή αδυναμία,
από πόνους στις αρθρώσεις και στους μύες,
αν αιμορραγούν τα ούλα μας ή αν έχουμε εξανθήματα στα πόδια τότε μπορεί να έχουμε ανεπάρκεια βιταμίνης C.

Η βιταμίνη C είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό απαραίτητο για να διατηρήσει τις φυσιολογικές λειτουργίες και την ακεραιότητα του οργανισμού μας επομένως, καθώς το σώμα δεν είναι σε θέση να συνθέσει τη βιταμίνη C, χρειάζεται συνεχή και τακτική εξωγενή παροχή που καθορίζεται από τις διαιτητικές προσλήψεις αναφοράς και τις ρυθμιστικές αρχές.

Είναι τέτοια η θεραπευτική δύναμη της βιταμίνης C και η ισχυρή αντι-ιική και αντιβακτηριακή δράση της που δύσκολα ιοί και βακτήρια επιβιώνουν παρουσία της

Και πώς η βιταμίνη C βοηθά να προληφθούν ασθένειες και ανισορροπίες;

ας παρακολουθήσουμε τι έλεγε ο Dr Linus Pauling για την βιταμίνη C
“η βιταμίνη C είναι ένα από τα ισχυρότερα και σταθερότερα αντιοξειδωτικά* η οποία εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό την καταστροφική οξείδωση- οξειδωτικό στρες – ενώ παράλληλα επιδιορθώνει ότι φθορές και βλάβες έχουν αυτές – οι ελεύθερες ρίζες – προκαλέσει.

Επίσης γνωρίζουμε ότι μια τοξίνη,
μιά λοίμωξη ή οτιδήποτε άλλο το οποίο προκαλεί ένα ιατρικό σύμπτωμα στο σώμα είναι αποτέλεσμα του οξειδωτικού στρες

Διαβάστε Επίσης  ΠΡΟΣΟΧΗ: Ροχαλίζετε; Πόσο επικίνδυνο είναι

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι εάν ο οργανισμός μας δεν προσλαμβάνει βιταμίνη C μέσω της διατροφής θα αρρωστήσει.

Και που θα βρει τη βιταμίνη C;

Μα στα τρόφιμα και κατά αποκλειστικότητα στα φρούτα,
στα λαχανικά και στα βότανα, τα οποία είναι φορτωμένα με βιταμίνη C.
Η βιταμίνη C μας βοηθά να αποτρέψουμε πολλές παθήσεις και νόσους και συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τρώγοντας – λοιπόν – αρκετή βιταμίνη C μέσω των πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες τροφών είναι σχεδόν αδύνατο για το σώμα μας να βιώσει κυτταρική φλεγμονή
και ας θυμόμαστε ότι η φλεγμονή είναι η πρωταρχική και κυριότερη αιτία των χρόνιων και
εκφυλιστικών ασθενειών – συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου”

ο Dr Linus Pauling- ένας από τους δύο μεγαλύτερους επιστήμονες του 20ου αιώνα και ο πατέρας της μοριακής βιολογίας- είναι ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες της βιταμίνης C στον κόσμο. Το 1973 ίδρυσε ένα ινστιτούτο στην Καλιφόρνια για την έρευνα πάνω στις θεραπευτικές δράσεις της βιταμίνης C και άλλων θρεπτικών συστατικών. Δημοσίευσε μάλιστα την έρευνα του με τον τίτλο “Cancer and Vitamin C” το 1979.

Η βιταμίνη C έχει πια αποδειχθεί ότι παίζει ηγετικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού καταστρέφοντας παράλληλα τα καρκινικά κύτταρα κάποιων καρκίνων

Η αντικαρκινική βιταμίνη C

Σύμφωνα με το έργο του Dr Linus Pauling η βιταμίνη C μπορεί
να θεραπεύσει και να αποτρέψει ένα πλήθος ασθενειών,
να αντιστρέψει σοβαρότατες καταστάσεις της υγείας,
να αναγεννήσει τη βιταμίνη Ε από την οξειδωμένη μορφή της,
να ενισχύσει την ανοσολογική λειτουργία,
να αυξήσει την παραγωγή ιντερφερόνης****,
να αυξήσει την βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου από τις τροφές με την ενίσχυση της εντερικής απορρόφησης του μη-αιμικού σιδήρου.
Ποιες ασθένειες αντιμετωπίζονται με την βιταμίνη C

Σε γενικές γραμμές από το ερευνητικό ινστιτούτο Linus Pauling Institute ** συστήνεται ότι όλοι
οι υγιείς άνθρωποι πρέπει να τρώνε “τουλάχιστον πέντε μερίδες – δύο φλιτζάνια – φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Η ποσότητα αυτή παρέχει περίπου 200 mg βιταμίνης C.

Oι περισσότεροι γενικά υγιείς ενήλικες είναι καλυμμένοι με ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C τουλάχιστον 200 mg, ορισμένα όμως άτομα μπορεί να έχουν χαμηλότερη ικανότητα απορρόφησης βιταμίνης C από ό, τι είναι σήμερα τεκμηριωμένο.

Έτσι, το Ινστιτούτο Linus Pauling συστήνει μια λήψη διατροφικής βιταμίνης C 400 mg ημερησίως για τους ενήλικες ώστε να εξασφαλιστούν οι ανάγκες του οργανισμού- ποσότητα σημαντικά υψηλότερη από την RDA- με ελάχιστο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.

Διαβάστε Επίσης  ΑΡΓΚΑΝ

Αυτή η ποσότητα μπορεί να επιτευχθεί διατροφικά εάν η καθημερινή μας διατροφή περιλαμβάνει τουλάχιστον αρκετές μερίδες φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνη C όπως:

εσπεριδοειδή,
ακτινίδια,
πιπεριές,
μπρόκολα,
λαχανάκια Βρυξελλών,
κουνουπίδι και άλλα.

 

Προφανώς – επισημαίνει το ινστιτούτο – αν υπάρχει οποιαδήποτε χρόνια ασθένεια
επιβάλλονται μεγαλύτερες ποσότητες.
Και βέβαια οι περισσότεροι πια γνωρίζουμε, ότι η βιταμίνη C μπορεί να εξαλείψει το σκορβούτο και να μας προφυλάξει από το κρυολόγημα και αρκούν για αυτό μόνο 10 mg βιταμίνης C την ημέρα!

Και επειδή, σε αντίθεση με τα περισσότερα θηλαστικά και άλλα ζώα, εμείς οι άνθρωποι δεν έχουμε την ικανότητα να συνθέτουμε ενδογενώς τη βιταμίνη C πρέπει οπωσδήποτε να την αποκτήσουμε μέσω της διατροφή μας, διότι η βιταμίνη C είναι ένας βασικός συμπαράγοντας σε πολλές ενζυματικές αντιδράσεις όπως στη βιοσύνθεση του κολλαγόνου, της καρνιτίνης*** , των νευροπεπτιδίων, και στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης.

Είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που η επάρκειά του συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο

υπέρτασης,
στεφανιαίας νόσου,
εγκεφαλικών επεισοδίων,
διαβήτη,
ουρικής αρθρίτιδας και άλλων ανισορροπιών του οργανισμού

* τα αντιοξειδωτικά είναι θρεπτικά συστατικά που αποδεδειγμένα προστατεύουν τα κύτταρά μας από τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες…

** ερευνητικό ινστιτούτο που δημιουργήθηκε για να διερευνήσει τη λειτουργία και το ρόλο
των μικροθρεπτικών και
φυτοχημικών συστατικών
καθώς και
των μικροσυστατικών των τροφίμων στη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας
και
στην πρόληψη και τη θεραπεία ΤΩΝ ασθενειών
καθώς και
στην προαγωγή γνώσης σε τομείς που ενδιέφεραν τον Linus Pauling μέσω της έρευνας και της εκπαίδευσης.

***η Καρνιτίνη σχηματίζεται στο σώμα φυσικά από τα απαραίτητα αμινοξέα, λυσίνη και μεθειονίνη.
Είναι ισχυρότατο αντιοξειδωτικό μόριο και η κύρια λειτουργία της είναι να βοηθήσει το σώμα να παράγει ενέργεια και παίζει σημαντικό ρόλο στην κίνηση των μυών, βοηθά σημαντικά την υγεία και λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

****Με το γενικό όνομα ιντερφερόνη φέρεται μια ομάδα από πρωτεΐνες που παράγονται και αποδεσμεύονται από τα κύτταρα των περισσότερων σπονδυλωτών αντιδρώντας στην παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών – ιών, μικροβίων ή παρασίτων – καθώς και στην παρουσία κυτταρικών όγκων.

Επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων ώστε να δραστηριοποιούνται οι προστατευτικές άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος και να εξαλείφουν τα παθογόνα ή τα καρκινικά κύτταρα. Οι ιντερφερόνες ανήκουν στη μεγάλη κατηγορία των γλυκοπρωτεϊνών που είναι γνωστές ως κυτοκίνες.

 

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου: thalia-botanologia.gr   

πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *