Mikis Radio: Ένα ραδιόφωνο ελευθερώνει την μουσική του Μίκη

Ένα ραδιόφωνο ελευθερώνει την μουσική του Μίκη

Ο Νίκος Θεοδωράκης μιλάει για πρώτη φορά δημόσια για τον πατέρα του Μίκη και το σπουδαίο έργο του

Mikis Radio ΕΔΩ

Της Ελευθερίας Κουρτίδου

Με τον γιο του Μίκη συναντηθήκαμε στην Αθήνα, τον Νίκο Θεοδωράκη, τον παραγωγό του mikisradio.com, ενός ιντερνετικού ραδιοφώνου.

Ο Νίκος στην αποκλειστική συνέντευξη που μας έδωσε ξεκίνησε με την κοινή μας φίλη την Αλκμήνη Laucke Μεταλληνού, με την οποία θα κάνει συναυλίες στη Γερμάνια.

Μας μίλησε για τον ραδιοφωνικό του σταθμό, ο οποίος παίζει 24 ώρες την ημέρα τραγούδια του Μίκη και έχει ακροατές από όλο τον κόσμο.

Και φυσικά μας μίλησε για τον πατέρα του.

Ο Μίκης από την πλευρά του, σε μία συνέντευξη που είχε δώσει, είπε για τον ραδιοφωνικό σταθμό του γιου του:

  • Ελευθερώθηκαν επιτέλους τα τραγούδια του που ήταν χωμένα 30 και πλέον χρόνια και τώρα ελευθέρα τελείως πετούν πάνω από μίση, από κόμπλεξ, από απαγορεύσεις, ελευθέρα πάνω από τον ουρανό της Αθήνας.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:

Ποιος είναι ο Νίκος Θεοδωράκης

Ο Νίκος Θεοδωράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το Νοέμβριο του 1967 στις αρχές της δικτατορίας.
– Θυμάμαι το ραδιόφωνο που μιλούσε για γενική επιστράτευση με την εισβολή στην Κύπρο. Ο Μίκης διωκόμενος από την χούντα ήταν ακόμα στο Παρίσι

ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ – Βιογραφικό:

Ο Νίκος Θεοδωράκης, από μικρό παιδί, έδειξε την τάση που έχει για τη μουσική και γενικά για την δημιουργική τέχνη. Έντεκα χρονών, μαζί με άλλα παιδιά, συμμετέχει, με φωνητικά σχήματα, στις συναυλίες του Σπύρου Σαμοΐλη. Ηχογραφεί τον πρώτο του μικρό δίσκο, τραγουδώντας το ΜΑΣΤΟΡΟΠΟΥΛΟ, σε στίχους Γιώργου Κοτζιούλα και μουσική του Σαμοΐλη. Αρχίζει μαθήματα θεωρίας και πιάνου, στο ωδείο Καλλιθέας και αργότερα στο Ωδείο Καλομοίρη. Παίρνει μέρος, τραγουδώντας, σε συναυλίες του Σαμοΐλη, μαζί με Μιχάλη Βιολάρη, Γεράσιμο Ανδρεάτο και άλλους. Στη συνέχεια, διοργανώνει αφιερώματα στον Μίκη Θεοδωράκη, με μουσικά σχήματα και χορωδίες της Κέρκυρας. Επίσης στην Κέρκυρα συμμετέχει στο καλλιτεχνικό εργαστήρι του ΔΗΠΕΘΕ με καθηγητές την Κατερίνα Πολυχρονοπούλου (Υποκριτική) τον Σωτήρης Μπουχάγιαρ (Κινησιολογία) και την Σταματίνα Καρύδη στα φωνητικά.

Σήμερα, ζει και δραστηριοποιείται, στην Αθήνα, συνεργαζόμενος με διάφορους καλλιτέχνες, συνεχίζοντας τα αφιερώματα στο Μίκη Θεοδωράκη.

 

Ο Νίκος είναι μέλος του Πανελλήνιου μουσικού συλλόγου.

 

Τον Απρίλη του 2020 κυκλοφορεί η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τον Συνθέτη Χρύσανθο Μουζακίτη, μια συλλογή τραγουδιών από διάφορους καταξιωμένους ποιητές με την ονομασία “Στα λιμάνια της καρδιάς μου”

 

Το Νοέμβριο του 2017 δημιουργεί το Mikis Radio ένα ιντερνετικό σταθμό για να αναδείξει και να διαδώσει όλο το εύρος της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη που του εμπιστεύεται 4.200 μουσικά κομμάτια. Έτσι για πρώτη φορά δημιουργείται ένα ψηφιακό αρχείο που μεταδίδει ακριβώς τα στοιχεία δημιουργίας του έργου του μεγάλου μας συνθέτη με ημερομηνίες σύνθεσης τους ποιητές τους ερμηνευτές και τους μουσικούς που συμμετέχουν είτε στο στούντιο είτε σε ζωντανές συναυλίες ανα τον κόσμο.

Μέσα από το δικό του ραδιόφωνο έρχεται σε επαφή με καταξιωμένους συνθέτες μουσικούς και τραγουδιστές που έχουν συνεργαστεί με τον Μίκη Θεοδωράκη.

Συνεντεύξεις στο ράδιο παραχωρούν, ο Μίκη Θεοδωράκης, η Μαρία Φαραντούρη, ο Λάκης Καρνέζης, ο Βασίλης Λέκκας, ο Γιάννη Ιωάννου, ο Τάσος Καρακατσάνης, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Δημήτρης Τυπάλδος, ο Στέφανος Κορκολής με την Σοφία Μανουσάκη, ο Γιάννης Μπελώνης με την Μπέττυ Χαρλαύτη, ο ποιητής Κώστας Καρτελιάς, ο Βασίλης Γαϊτάνος, η Μαρία Παπαγεωργίου, η Καλλιόπη Βέττα, η διεθνούς φήμης πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, ο συγγραφέας και εικαστικός Ανδρέας Μαράτος ο Μαέστρος Άλκης Μπαλτάς, ο δημοσιογράφος Βασίλης Καββαθάς και ο μεγάλος μας λαϊκός συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος. Με την βοήθεια του Κώστα Καζάκου παρουσιάζει και μεταδίδει όλες τις Αρκαδίες που ο Μίκης Θεοδωράκης συνέθεσε εξόριστος στην Ζάτουνα μελοποιώντας τον Ανδρέα Κάλβο τον Άγγελο Σικελιανό και τον Μάνο Ελευθερίου.

Διαβάστε Επίσης  Τέμπη: «Δεν φταίει μόνο ο σταθμάρχης», λένε οι οικογένειες θυμάτων – Ποιες ποινές αντιμετωπίζουν

Το Mikis Radio μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει 95 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο…

 

Ο “άγνωστος” γιος του Μίκη Θεοδωράκη Νίκος σπάει τη σιωπή του στο Start Κέρκυρας

Ο Νίκος Θεοδωράκης μιλάει για πρώτη φορά δημόσια για τον πατέρα του Μίκη και το σπουδαίο έργο του, σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στον Σπύρο Ζηνιάτη και τον Κυριάκο Μάνεση, στην εκπομπή “Υπάρχει Θέμα”, στο Start Κέρκυρας (5/9/2021)

Το γράμμα του Μίκη Θεοδωράκη…

Αναδημοσίευση με αφορμή το 1.500.000 και πλέον επισκέψεις ακροάσεις στο ραδιόφωνο από 92 χώρες…

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός εκατομμυρίου επισκέψεων και ακροάσεων στο Mikis Radio, σκέφτηκα να θυμίσω στους ακροατές ακριβώς τι σημαίνει, αυτή η αίσθηση που έχω ότι ελευθερώθηκαν επιτέλους τα έργα μου που ήταν θαμμένα μέχρι τώρα και που τώρα ελεύθερα τελείως πετούν πάνω από μίση, από κόμπλεξ, από απαγορεύσεις. Ελεύθερα πάνω από τον ουρανό της Αθήνας, από Μέγαρα Μουσικής και Νιάρχεια, που με το σταγονόμετρο παίζουν την μουσική μου, ενώ η υπόλοιπη έμενε κάτω στα υπόγεια του Μεγάρου, όπου φυλάσσεται το Αρχείο μου. Όσες φορές πήγα να δω το Αρχείο μου εκεί στο Μέγαρο, έβλεπα τα έργα μου εκεί και αναρωτιόμουν, γιατί άραγε δεν μπορούν να ανεβούνε δύο πατώματα, να φτάσουν στις Μουσικές Σκηνές των αιθουσών του Μεγάρου και να παιχτούν;

Κάτω εκεί μου φαινόταν θαμμένα, όπως θαμμένη μου φαινόταν και η τεράστια προσπάθεια, το τεράστιο έργο των ανθρώπων που εργάστηκαν επί τόσα χρόνια και εργάζονται ακόμα στο Αρχείο μου στην Βιβλιοθήκη Βουδούρη, έργο που μένει κατά το μεγαλύτερο μέρος του αναξιοποίητο, αν τα έργα αυτά δεν βγαίνουν στην επιφάνεια με συναυλίες. Θαμμένα 1000 έργα περιμένουν λες και η Ελλάδα έχει τόσα πολλά που δεν έχει ανάγκη τα δικά μου. Εγώ σε όλη μου τη ζωή δούλεψα σαν το σκυλί χρόνια και χρόνια για την πατρίδα μου και στην πατρίδα μου αυτά που δημιούργησα είναι φυλακισμένα. Στο εξωτερικό ελεύθερα, στην πατρίδα μου φυλακισμένα.

Αισθάνομαι λοιπόν την ανάγκη να πω ορισμένα πράγματα για πρώτη φορά…

Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα με μια ιδιαιτερότητα: είμαι συγχρόνως συνθέτης και αγωνιστής. Σαν αγωνιστής είμαι υποχρεωμένος σε καιρούς ειρηνικούς να συμμετέχω σε ιδεολογικούς πολιτικούς αγώνες που με φέρνουν σε μετωπική αντίθεση με κάθε είδους εξουσίες, γιατί η δική μου ιδεολογία βασίζεται στην υπεράσπιση της Αρμονίας ενάντια στο Χάος. Αυτό στην πολιτική μεταφράζεται σε μια στάση Ελεύθερη, Ανεξάρτητη και βαθιά Αντιεξουσιαστική, με αποτέλεσμα να είμαι συνεχώς εκτεθειμένος στα λυσσαλέα χτυπήματα των εξουσιαστών που επειδή δεν μπορούν να με λυγίσουν στον τομέα της ιδεολογίας και της πολιτικής, πέφτουν σαν λυσσασμένοι λύκοι πάνω στην μουσική και το έργο μου. Αυτός είναι ο λόγος που το έργο μου είναι φιμωμένο τώρα, τουλάχιστον κατά τα οκτώ δέκατά του.

Διαβάστε Επίσης  Κοροναϊός – Το σχέδιο για Χριστούγεννα υπό τη σκιά της Όμικρον – Μαζικά self test με ανοιχτή την οικονομία

Όμως, εδώ και δυο χρόνια που το Mikis Radio πήρε την πρωτοβουλία να το απελευθερώσει οριστικά, έχω την ίδια αίσθηση τώρα, στα ενενήντα πέντε μου χρόνια με κείνη που είχα και στα δεκαεννέα μου χρόνια, που γιόρταζα με όλους τους Έλληνες την απελευθέρωση της πατρίδας μου.

Πρέπει να ξέρετε, ότι ο Συνθέτης μοιάζει με την μάνα που θέλει τα παιδιά της να είναι ελεύθερα και να χαίρονται το ήλιο και την δωρεά της ζωής και όχι να είναι φυλακισμένα, όπως γίνετε με τα έργα μου…

Νίκο, σε ευχαριστώ για το μεγάλο δώρο που μου πρόσφερες αποδεικνύοντας ότι τα έργα μου είναι ικανά να συγκινούν τους ανθρώπους ανεξάρτητα από σύνορα. Μέσα στους δύο πρώτους μήνες, ένα εκατομμύριο σαράντα χιλιάδες ακροατές, ένα τσουνάμι πραγματικό. Μέσα σε λίγες μέρες με ανακάλυψε και αγκάλιασε την μουσική μου ένα τεράστιο πλήθος.

Τους χαιρετώ όλους με αγάπη και χαίρομαι ιδιαίτερα που θα ακουστούν για πρώτη φορά αδικημένοι τραγουδιστές και αγαπημένοι μου κύκλοι τραγουδιών… Ο Πέτρος Πανδής ο δικός μου Καλογιάννης, ο δικός μου Πουλόπουλος, ο δικός μου Μητροπάνος, η Βερούτη, η Σίμου, ο Μωραΐτης, ξεχωριστοί κύκλοι όπως οι «Χαιρετισμοί» με την Γαλάνη η «Φαίδρα» με την Καγιαλόγλου και τον Πανδή, οι «Μπαλάντες» με τον Πέτρο και την Ζορμπαλά, το «Ραντάρ» με τον Νταλάρα, ο «Επιβάτης» με την Φαραντούρη, ο άγνωστος κύκλος «Ο Ήλιος και ο Χρόνος» που τον έγραψα στα 1967, στην απομόνωση της Μπουμπουλίνας πριν από πενήντα ένα χρόνια… Πενήντα ένα χρόνια περίμενε για να ακουστεί για πρώτη φορά.

Κι ακόμα, ο Θωμόπουλος, ο Ζωγράφος και ο Καλογιάννης στα άγνωστα «Γράμματα από την Γερμανία», τα «Πρόσωπα του Ήλιου» του ποιητή Διονύση Καρατζά, το «Μήπως ζούμε σε άλλη χώρα» του Μάνου Ελευθερίου με την Μαρία Δημητριάδη, το «Ασίκικο, Πουλάκη» με τον Βασίλη Λέκκα του ποιητή Μιχάλη Γκανά, η «Μνήμη της πέτρας» του ποιητή Μιχάλη Μπουρμπούλη με τον Θανάση Μωραϊτη, τα «18 Λιανοτράγουδα» με τον Νταλάρα, με την Βιτάλη και τόσους άλλους ερμηνευτές. η «Νύχτα Θανάτου» του Μάνου Ελευθερίου με τον Αντώνη Καλογιάννη, ο καταπληκτικός Μπιθικώτσηςστον «Οκτώβρη 78» των Λειβαδίτη, Παπαδόπουλου, Χριστοδούλου, η «Συνάντηση» του Λευτέρη Παπαδόπουλου με τον Σταμάτη Κόκοτα, η «Ερημιά» του Λευτέρη Παπαδόπουλου με την Μαρία Φαραντούρη και τον Μανώλη Μητσιά σε ενορχήστρωση Σταύρου Ξαρχάκου, η «Πολιτεία Γ΄» της Λίνας Νικολακοπούλου και του Μάνου Ελευθερίου με τον Μανώλη Μητσιά και την Δήμητρα Γαλάνη, τα «Επιφάνια Αβέρωφ» με τον Αντώνη Καλογιάννη, η ‘’Πολιτεία Δ΄’ με τον Πέτρο Γαϊτάνο, ο κύκλος «Μια Θάλασσα γεμάτη μουσική» σε ποίηση Δήμητρας Μαντά που κυκλοφόρησε στο Παρίσι πριν από 25 χρόνια από την εκπληκτική Ιονάτος και τρεις κορυφαίους Γάλους με επικεφαλής τον Christian Boissel, μια δουλειά που έμεινε άγνωστη στην Ελλάδα. Σταματώ εδώ, δεν τα θυμάμαι όλα, όλα τα φυλακισμένα έργα που τώρα πετάνε ψηλά, ελεύθερα και άπιαστα από όλους αυτούς που τα φίμωσαν για όλα αυτά τα χρόνια. Μου φτάνει που με γνωρίζουν οι απλοί πολίτες μαζί με τα βουνά, τους βράχους, τα νησιά και τις θάλασσες της πατρίδας μου. Τώρα που το έργο μου διασχίζει τους αιθέρες όλου του κόσμου αλλά και της πατρίδας μου, είμαι επί τέλους κι εγώ ελεύθερος.

Γι’ αυτό στέλνω ένα μεγάλο «Ευχαριστώ».

Μίκης Θεοδωράκης, 19 Φλεβάρη 2018 Αθήνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *