Μίκης Θεοδωράκης – Πώς θα γίνει το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα

Μίκης Θεοδωράκης – Πώς θα γίνει το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα

Στην αγκαλιά των Ελλήνων παραδίδεται σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης.

Από τις 15:00, σήμερα το απόγευμα, μέχρι την Τετάρτη, η σορός του αξεπέραστου μουσικοσυνθέτη θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, στη Μητρόπολη Αθηνών.

Όλες τις προηγούμενες μέρες πολλοί ήταν αυτοί που τον τίμησαν αφήνοντας ένα λουλούδι ή ένα σημείωμα στη πόρτα του σπιτιού του στου Φιλοπάππου.

Το ίδιο και στα Χανιά, τον τόπο καταγωγής του.

Ένα «χρέος» τιμής, που το νιώθουν έντονα όλοι οι Έλληνες, οι οποίοι επιθυμούν να πουν το τελευταίο αντίο στον δικό τους Μίκη.

Πώς θα γίνει το λαϊκό προσκύνημα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ και σε συνεννόηση με τη Μητρόπολη Αθηνών, το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει αύριο, Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στις 3.00 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 7.00 το απόγευμα.

Θα συνεχιστεί την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 7.00 το απόγευμα και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 2.00 το μεσημέρι.

Θα ακολουθήσει στις 3.00 το μεσημέρι η τελετή αποχαιρετισμού.

Σεβαστή η επιθυμία του – Στα Χανιά η ταφή του

Στη συνέχεια, η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό καταγωγής του πατέρα του, τον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, σε ώρα που θα προσδιοριστεί, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία του χωριού και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του Γαλατά, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Ο Έλληνας – έμβλημα ολόκληρης της χώρας και των αγώνων της θα ενταφιαστεί – όπως κατ` επανάληψη είχε ζητήσει με κάθε τρόπο – στα πάτρια εδάφη του, δίπλα στους γονείς και τον αδερφό του.

Μία επιθυμία, που συζητήθηκε επί ημέρες, καθώς η κόρη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, Μαργαρίτα, είχε ζητήσει ο πατέρας της να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου βρίσκεται το εξοχικό του.

Ωστόσο, μετά από ανακοίνωση του δημάρχου Χανίων, έγινε γνωστό πως ο Μίκης Θεοδωράκης είχε κάνει μια σειρά ενέργειες για να εξασφαλίσει ότι θα ταφεί στον Γαλατά Χανίων, ακόμα και αν κάποιοι, μέσα από την οικογένειά του, διαφωνούν με αυτή του την επιθυμία.

Η επιστολή του Μίκη από το 2013

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Παρασκευής ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που είχε στείλει το 2013 ο Μίκης Θεοδωράκης στον τότε δήμαρχο, Μανώλης Σκουλάκη, με μοναδικό περιεχόμενο τη συνδρομή του, ώστε να υλοποιηθεί η επιθυμία του να ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά, εκεί δηλαδή όπου αναπαύονται οι γονείς και ο αδελφός του.

Διαβάστε Επίσης  Ο ηγέτης των κίτρινων γιλέκων στη Γερμανία είναι Έλληνας..

Ο κ. Σημανδηράκης υπογράμμισε ότι η απόφασή του να δοθεί η επιστολή στη δημοσιότητα προκύπτει από τη θεσμική υποχρέωση του Δήμου, να τηρήσει τα όσα ο Μίκης Θεοδωράκης ζητούσε.

Στην επιστολή, η οποία παραλήφθηκε με εμπιστευτικό πρωτόκολλο, ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρεται στο γεγονός ότι η οικογένειά του είναι αντίθετη με την επιλογή του, αλλά ότι είναι δικαίωμά του να καθορίσει τον τόπο της τελευταίας του κατοικίας.

 

Ενδεικτικό της βούλησης του μεγάλου Έλληνα συνθέτη να ταφεί στον τόπο καταγωγής του, είναι το γεγονός ότι είχε προνοήσει να ζητήσει, σε περίπτωση που ο Μανώλης Σκουλάκης δεν θα ήταν δήμαρχος όταν ο Μίκης θα έφευγε από τη ζωή, η επιθυμία του να υλοποιηθεί από τον νυν δήμαρχο, κάτι το οποίο και έγινε.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Σημανδηράκης υπογράμμισε ότι δημοσιοποιεί την επιστολή ως οφείλει και με κάθε σεβασμό στην οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη.

Το θέμα έφτασε στα δικαστήρια

Μετά από αυτή την εξέλιξη, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας οι εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, λόγω της αντίθεσης του συγγενικού περιβάλλοντος του μεγάλου μουσικοσυνθέτη που, μέχρι πρότινος, ζητούσε να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας.

Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή, μάλιστα, με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του Μίκη Θεοδωράκη μέχρι τη Δευτέρα 6 του μήνα, οπότε και ορίστηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Και παρά το γεγονός ότι, τελικά, υπάρχει ομόφωνη πλέον απόφαση της οικογένειάς του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, τη Δευτέρα θα συζητηθούν κανονικά τα ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο, αναφορικά με την κηδεία του σπουδαίου μουσουργού.

Με νόμο «εξασφάλισε» ότι θα ταφεί στην Κρήτη

Εν τω μεταξύ, γνωστοποιήθηκε πως ο μεγάλος δημιουργός είχε κάνει πραγματικά τα πάντα, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα υλοποιηθεί η τελευταία του επιθυμία να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, πλάι στους γονείς και τον αγαπημένο του αδελφό, Γιάννη Θεοδωράκη.

 

Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι την επιθυμία του Μίκη γνώριζε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Το in.gr συνομίλησε με τον κ. Βούτση, μέσα από τα λόγια του οποίου, αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά, όχι μόνον η διακαής επιθυμία του μεγάλου συνθέτη να ταφεί στα Χανιά, αλλά κυρίως οι προσπάθειες που κατέβαλε προκειμένου να εξασφαλίσει ότι, στην επιθυμία του αυτή, δεν θα μπορεί να βάλει «εμπόδια» ούτε η οικογένειά του.

Τι είπε στο in.gr ο Νίκος Βούτσης:

«Πριν από μερικά χρόνια, με είχε επισκεφθεί, εκ μέρους του Μίκη, η γραμματέας του, Ειρήνη Παρμενίδου, μαζί με ένα δικηγόρο. Με παρακάλεσαν να βοηθήσουμε, ώστε να διασφαλιστεί πως η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, να ταφεί εκεί όπου ο ίδιος θα ορίσει, θα γίνει σεβαστή.

Διαβάστε Επίσης  Η προσευχή του Αγίου Πνεύματος

Έτσι, με το άρθρο 15 του νόμου 4368 (σ.σ. νόμος για το παράλληλο πρόγραμμα) του Φεβρουαρίου του 2016 βοηθήσαμε, ούτως ώστε με κατάθεση της βούλησης του ενδιαφερομένου σε ένα συμβολαιογράφο να γίνεται αυτομάτως απαιτητή η θέλησή του και να υλοποιείται, για να ταφεί εκεί όπου θέλει ο ίδιος, ανεξαρτήτως της θέλησης των συγγενών».

Μάλιστα, όπως προσέθεσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το εν λόγω άρθρο σε νόμο του 2016, «υπήρξε και οικείο άρθρο στο νόμο για την αποτέφρωση το 2018, στον οποίο δεν υπάρχει καν πρόβλεψη για χρήση συμβολαιογράφου. Δηλαδή», εξήγησε ο Νίκος Βούτσης, «αρκεί η επιθυμία του ενδιαφερόμενου. Για την αποτέφρωση δεν χρειάζεται συμβολαιογράφος, πόσο μάλλον για την κοινή ταφή».

Για την οικογένεια

Πολύς λόγος έγινε για την οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη, αναφορικά με το θέμα του τόπου ταφής τού μεγάλου δημιουργού.

«Θρίλερ» και «εμφύλιος» ήταν οι δύο πιο χαρακτηριστικές λέξεις, μάλιστα, με τις οποίες τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης περιέγραφαν αυτές τις ημέρες την όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε σχετικά με την επιθυμία του Μίκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων και εκείνην της κόρης του, Μαργαρίτας, να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας και, ύστερα από τρία χρόνια, να μεταφερθεί στα Χανιά.

Ως απάντηση σε όλη αυτή τη θλιβερή «βαβούρα», αξίζει να παρατεθούν δύο αναρτήσεις του Άγγελου Θεοδωράκη – Παπαγγελίδη, γιου της Μαργαρίτας Θεοδωράκη και εγγονού του Μίκη, με πρώτη την πιο πρόσφατη:

«Γίνεται κάπου εμφύλιος;», αναρωτιέται ο εγγονός του Μίκη, αντιδρώντας – και μάλιστα, χωρίς θυμό, αλλά με χιούμορ – στα περί ενδοοικογενειακού «εμφυλίου».

Το όνομά του Μίκη θα δοθεί σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας – Διαγωνισμός για την προτομή του
Η απόδοση τιμών στο σπουδαίο συνθέτη συνεχίζεται, όχι μόνο στην πατρίδα του, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Στην Αθήνα, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποφάσισε ομόφωνα να προκηρύξει καλλιτεχνικό διαγωνισμό για την προτομή τού Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και να δοθεί το όνομά του σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, στο ψήφισμα που ενέκρινε την Κυριακή, αναφέρει ότι η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα φιλοξενηθεί δωρεάν τιμής ένεκεν στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, μέχρι να γίνει η ταφή του σύμφωνα με τις επιθυμίες του και στην κηδεία θα παραστούν ο δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *