Πιτυρίδα: 7 φυσικοί τρόποι να την αντιμετωπίσουμε

Πιτυρίδα: 7 φυσικοί τρόποι να την αντιμετωπίσουμε

Η πιτυρίδα επηρεάζει μέχρι και το 50% των ανθρώπων σε κάποια περίοδο της ζωής τους. Τα κύρια συμπτώματά της είναι οι ξηρές, λευκές νιφάδες του δέρματος και η φαγούρα, αλλά μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα όπως λιπαρά σημεία στο κρανίο. Οι κύριες αιτίες της περιλαμβάνουν ξηροδερμία, υποδόρια δερματίτιδα, ευαισθησία σε καλλυντικά προϊόντα και ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου είδους μύκητα που ζει στο τριχωτό της κεφαλής. Αν και υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά προϊόντα σχεδιασμένα για να αντιμετωπίσουν την πιτυρίδα, οι φυσικές θεραπείες αποδεικνύονται το ίδιο αποτελεσματικές.

7 φυσικοί τρόποι να ξεφορτωθούμε την πιτυρίδα

1. Έλαιο τεϊόδεντρου

Ιστορικά, το τεϊόδεντρο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση παθήσεων, από ακμή μέχρι ψωρίαση. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, που μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της πιτυρίδας.

Σε ένα πείραμα 4 εβδομάδων εξετάστηκαν οι επιδράσεις του τεϊόδεντρου στην πιτυρίδα, χορηγώντας σε 126 άτομα σαμπουάν που είτε περιείχε 5% τεϊόδεντρο ή κάποιο ψευδοφάρμακο. Στο τέλος του πειράματος το έλαιο τεϊόδεντρου μείωσε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων κατά 41% και βελτίωσε τη λιπαρότητα και τη φαγούρα. Να θυμάστε ότι το τεϊόδεντρο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό σε όσους έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα. Είναι καλύτερο να το αραιώσετε προσθέτοντας λίγες σταγόνες ελαίου βάσης όπως έλαιο καρύδας πριν το εφαρμόσετε κατευθείαν στην επιδερμίδα.

2. Έλαιο καρύδας

Γνωστό για τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία, το έλαιο καρύδας χρησιμοποιείται επίσης ως φυσική θεραπεία για την πιτυρίδα. Ενισχύει την ενυδάτωση του δέρματος και εμποδίζει την ανάπτυξη ξηροδερμίας. Το έλαιο καρύδας και τα συστατικά του έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες σε ορισμένες εργαστηριακές ακόμα μελέτες, αν και οι επιδράσεις στο συγκεκριμένο είδος μύκητα που προκαλεί την πιτυρίδα δεν έχει ακόμα εξεταστεί.

Διαβάστε Επίσης  Αλόη βέρα και αβγό

3. Αλόη βέρα

Η αλόη βέρα είναι μια παχύρρευστη ουσία που συχνά προστίθεται σε καλλυντικά και λοσιόν. Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, θεωρείται ότι βοηθά στην αντιμετώπιση διάφορων δερματικών προβλημάτων, όπως εγκαύματα, ψωρίαση και έρπητα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει και στη θεραπεία της ξηροδερμίας. Εργαστηριακές μελέτες έχουν επίσης βρει ότι η αλόη βέρα μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές, ανακουφίζοντας από συμπτώματα πιτυρίδας. Παρά τις πολλές αισιόδοξες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση της σχέσης.

4. Μείωση των επιπέδων του στρες

Το στρες θεωρείται ότι επιδρά στις περισσότερες πλευρές της υγείας και της ευεξίας μας. Αν και από μόνο του δεν προκαλεί ξηροδερμία, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα όπως τη ξηροδερμία και τη φαγούρα και να καταστείλει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μειώσει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει μολύνσεις από μύκητες και άλλες δερματικές αιτίες που συνεισφέρουν στην ξηροδερμία. Για να ελέγξετε τα επίπεδα του στρες, δοκιμάστε κάποιες τεχνικές χαλάρωσης, όπως διαλογισμό, γιόγκα, βαθιές αναπνοές ή αρωματοθεραπεία.

5. Μηλόξιδο

Το μηλόξιδο έχει συσχετιστεί με πολλά οφέλη στην υγεία μας. Αυτά περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και την αύξηση της απώλειας βάρους. Η οξύτητα του ξιδιού θεωρείται ότι βοηθά στην απομάκρυνσης των νεκρών δερματικών κυττάρων στο κρανίο.

Διαβάστε Επίσης  Σπιτικό ρεφλέ λάμψης για βαμμένα μαλλιά

Το μηλόξιδο θεωρείται ότι εξισορροπεί το pH του δέρματος για να μειώσει την ανάπτυξη μυκήτων και γι’ αυτό να καταπολεμήσει την ξηροδερμία. Όμως, δεν υπάρχουν ακόμα ξεκάθαρες ερευνητικές αποδείξεις που να το επιβεβαιώνουν. Βέβαια, υπάρχουν πειράματα που έχουν δείξει ότι εμποδίζει την ανάπτυξη συγκεκριμένων ειδών μυκήτων. Αν θέλετε να δώσετε μια ευκαιρία στο μηλόξιδο, προσθέστε λίγες κουταλιές της σούπας στο σαμπουάν ή ανακατέψτε το με άλλα αιθέρια έλαια και ψεκάστε απευθείας στα μαλλιά.

6. Ασπιρίνη

Το σαλικυλικό οξύ είναι από τα κυριότερα συστατικά της ασπιρίνης και είναι υπεύθυνο για τις αντιφλεγμονώδεις της ιδιότητες. Το βρίσκουμε επίσης σε πολλά αντιπιτυριδικά σαμπουάν. Το σαλικυλικό οξύ βοηθά καθώς καταπολεμά την ξηροδερμία που προκαλεί τις λευκές νιφάδες. Για εύκολη εφαρμογή, θρυμματίστε δύο χάπια ασπιρίνης και προσθέστε τη σκόνη τους στο σαμπουάν σας πριν λούσετε τα μαλλιά σας.

7. Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι μια γρήγορη, άνετη και εύκολα διαθέσιμη θεραπεία για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας. Θεωρείται ότι δρα ως απολεπιστικό για την αφαίρεση των νεκρών κυττάρων και τη μείωση της φαγούρας και των νιφάδων.

Η μαγειρική σόδα έχει επίσης αντιμυκητιασικές ιδιότητες και έτσι αποδεικνύεται χρήσιμη στη θεραπεία της πιτυρίδας. Για καλύτερα αποτελέσματα, δοκιμάστε να εφαρμόσετε απευθείας τη μαγειρική σόδα σε βρεγμένα μαλλιά και να κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Αφήστε το για ένα ή δύο λεπτά και ύστερα συνεχίστε το λούσιμο όπως κάνετε συνήθως.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *