Καλλιέργεια δεντρολίβανου σε γλάστρα

Το δεντρολίβανο είναι δημοφιλές

αρωματικό φυτό της μεσογειακής φύσης που μπορούμε πολύ εύκολα να το καλλιεργήσουμε σε γλάστρα, στην αυλή και στο μπαλκόνι μας. Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται, άλλωστε, σε πολλές συνταγές μαγειρικής και τι καλύτερο από το να μπορούμε να κόβουμε τα φρέσκα μυρωδάτα φύλλα του και να τα χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε.

• Τι συνθήκες απαιτεί το δεντρολίβανο για να το καλλιεργήσουμε σε γλάστρα;

Επιλέγουμε ηλιόλουστη ή ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας για να τοποθετήσουμε το δεντρολίβανο με τη γλάστρα. Αποφεύγουμε σκιερή θέση με βορεινό προσανατολισμό, γιατί ίσως κιτρινίσουν τα φύλλα και μαυρίσουν οι βλαστοί του δενδρολίβανου. Πάντως, το δενδρολίβανο είναι αρκετά ανθεκτικό συγκριτικά με άλλα αρωματικά φυτά σε χαμηλές θερμοκρασίες και στην παγωνιά του χειμώνα.

Διαβάστε Επίσης  Ουρολοίμωξη σε βρέφη και στα μικρά παιδιά
• Τι γλάστρα και τι φυτόχωμα θα χρειαστούμε για το δεντρολίβανο;

Για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου, θα χρειαστούμε στρογγυλή γλάστρα, σχετικά βαθιά, 1-2 νούμερα μεγαλύτερη από τη γλάστρα που τον αγοράσαμε από το φυτώριο. Λόγω της ανάπτυξης του, θα χρειαστεί και νέα μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα την επόμενη χρονιά. Σχετικά με το υπόστρωμα που θα χρησιμοποιήσουμε στη γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή πιο ειδικό για αρωματικά φυτά. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση στη γλάστρα, γιατί η υπερβολική υγρασία μπορεί να σαπίσει το δεντρολίβανο.

• Τι πότισμα, λίπανση και κλάδεμα απαιτεί το δεντρολίβανο στη γλάστρα;

Το δεντρολίβανο έχει μικρές απαιτήσεις ως προς το πότισμα και ως προς την λίπανση. Βέβαια, όταν αρχικά μεταφυτευθεί στη γλάστρα, θα πρέπει να ποτίζεται πιο συχνά μέχρι να ριζώσει. Επίσης, κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, το δεντρολίβανο θα χρειαστεί πότισμα δυο φορές τη βδομάδα. Σχετικά με τη λίπανση του δεντρολίβανου, θα χρειαστεί προσθήκη πλήρους βιολογικού λιπάσματος κάθε δυο μήνες από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Αναφορικά με το κλάδεμα, το δεντρολίβανο θα πρέπει να κλαδεύεται στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές του φθινοπώρου μετά το τέλος της ανθοφορίας του.

Διαβάστε Επίσης  Πώς θα καταλάβεις ότι το αντηλιακό σου έχει λήξει
• Κι ένα μυστικό για το δεντρολίβανο στη γλάστρα

Το δενδρολίβανο θεωρείται από τα πιο αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά φυτά μαζί με τη λεβάντα και τον βασιλικό. Μια γλάστρα με δεντρολίβανο στο μπαλκόνι βοηθά στην απώθηση μυγών και κουνουπιών, ενώ συγχρόνως μας προσφέρει το υπέροχο άρωμα του.


Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *