Φύτευση και φροντίδα τουλίπας σε γλάστρα

Η τουλίπα είναι αγαπημένο

βολβώδες φυτό, φθινοπωρινής φύτευσης που ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά και πανέμορφα λουλούδια. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες τουλίπας για καλλιέργεια που μπορούμε να φυτέψουμε στις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες μας, σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων και σε διάφορα ύψη από 20 ως 60 εκατοστά. Να σημειώσουμε ότι τα κομμένα λουλούδια της τουλίπας μπορούν να διατηρηθούν στο βάζο μέχρι και δέκα μέρες, σε πολύ καλή κατάσταση. Για τη διατήρηση λουλουδιών τουλίπας σε βάζο μπορείς να διαβάσεις στο σχετικό άρθρο με δέκα μυστικά για λουλούδια σε βάζο.

• Πότε και πώς φυτεύεται ο βολβός της τουλίπας σε γλάστρα;
 
Φυτεύουμε τους βολβούς της τουλίπας Οκτώβριο και Νοέμβριο σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και σε παρτέρια στον κήπο για να ανθίσουν Μάρτιο-Απρίλη. Ο βολβός της τουλίπας φυτεύεται σε βάθος περίπου 8-10 εκατοστά, με τη μύτη του βολβού προς τα πάνω και σε αποστάσεις 10-20 εκατοστά μεταξύ των βολβών. Για την φύτευση της τουλίπας, θα χρειαστούμε γόνιμο φυτόχωμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Επιλέγουμε γλάστρες μικρότερου βάθους για τις χαμηλές ποικιλίες και μεγαλύτερου βάθους για τις ψηλότερες. Τοποθετούμε τις γλάστρες με τις τουλίπες σε ηλιόλουστα σημεία για να μας χαρίσουν την πλούσια ανθοφορία τους.
• Τι πότισμα, τι λίπανση και τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η τουλίπα σε γλάστρα;
Η τουλίπα θα χρειαστεί αρχικά αραιό πότισμα, μια φορά τη βδομάδα, για να μη σαπίσει ο βολβός και να καταφέρει να φυτρώσει. Στη συνέχεια, κατά την περίοδο ανάπτυξης και ανθοφορίας της, τα ποτίσματα θα πρέπει να γίνουν συχνότερα καθώς η τουλίπα απαιτεί να έχει αρκετή υγρασία στο χώμα της. Σχετικά με τη λίπανση, προσθέτουμε στις τουλίπες, υγρό λίπασμα ανθοφορίας μόλις διαμορφωθούν τα μπουμπούκια τους και επαναλαμβάνουμε κάθε δυο βδομάδες.
• Πώς διατηρούμε τους βολβούς τουλίπας για φύτευση την επόμενη χρονιά;
 
Μετά την άνθιση της τουλίπας, στις αρχές του καλοκαιριού, τα φύλλα της ξεραίνονται και πρέπει να διακόψουμε το πότισμα. Βγάζουμε προσεκτικά τους βολβούς της τουλίπας από το χώμα της γλάστρας, για να τους καθαρίσουμε και να τους αφήσουμε να στεγνώσουν καλά. Στη συνέχεια, τους αποθηκεύσουμε σε ξηρό μέρος που δεν έχει υγρασία, μέσα σε χάρτινα κουτιά, που διαθέτουν τρύπες για να τους φυτέψουμε το επόμενο φθινόπωρο.
• Κι ένα μυστικό για τις τουλίπες
 
Η περίφημη «Μαύρη Τουλίπα» που αποτέλεσε και τον τίτλο του πασίγνωστου μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Δουμά, παραμένει δημιούργημα αποκλειστικά λογοτεχνικό καθώς οι γενετιστές δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν τουλίπες στο μαύρο χρώμα, αλλά μοναχά σε σκούρες μωβ αποχρώσεις.
Διάβασε τις συμβουλές μας και μάθε πώς μπορείς να φυτεύσεις και άλλους φθινοπωρινούς βολβούς, όπως φρέζιεςζουμπούλια και αμαρυλλίδες στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Διαβάστε Επίσης  Πώς να φτιάξετε τις πιο τραγανές τυροκροκέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *