Φυτεύουμε μελιτζάνα σε γλάστρα

Φυτεύουμε μελιτζάνα σε γλάστρα

Ήρθε η ώρα να φυτέψουμε

τις μελιτζάνες μας στο μπαλκόνι και να απολαύσουμε τους φρέσκους καρπούς της μελιτζάνας στην κουζίνα μας. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας για την καλλιέργεια μελιτζάνας στο μπαλκόνι και δημιουργήστε νόστιμες συνταγές μαγειρικής όπως γεμιστά, παπουτσάκια, μπριάμ αλλά και τηγανητές, ψητές ή για μελιτζανοσαλάτα.

Τι ποικιλίες μελιτζάνας υπάρχουν για να διαλέξω;
 
Οι πιο γνωστές ποικιλίες μελιτζάνας είναι οι ακόλουθες:
 
Μελιτζάνα Λαγκαδά:
Ποικιλία μελιτζάνας μέσης πρωϊμότητας, πολύ παραγωγική. Ο καρπός είναι επιμήκης, μεγάλος, άριστης ποιότητας. και χρώματος έντονου βιολετί.
 
Φλάσκα μελιτζάνα:
Μεσοπρώιμη ποικιλία μελιτζάνας με καρπούς μεγάλου μέγεθους, οβάλ – στρογγυλού σχήματος και χρώματος σχεδόν μαύρου.
 
Τσακώνικη μελιτζάνα:
Παραδοαιακή ποικιλία μελιτζάνας της Νότιας Ελλάδας, ενδείκνυται για πρώιμη καλλιέργεια. Ο καρπός είναι επιμήκης 10-25 εκατοστών, με γλυκιά γεύση και χρώματος ανοιχτού μωβ με άσπρες ραβδώσεις.
 
Μελιτζάνα Σαντορίνης:
Παραδοσιακή ποικιλία άσπρης μελιτζάνας από την Σαντορίνη με στρογγυλούς μεγάλους καρπούς, με ελάχιστους σπόρους και υπέροχη γλυκιά γεύση.
Tι γλάστρες και τι υπόστρωμα χρειάζονται οι μελιτζάνες;
 
Οι μελιτζάνες αναπτύσσονται μέχρι ένα μέτρο σε ύψος και θα χρειαστούν στρογγυλές γλάστρες, διαμέτρου 25-30 εκατοστά με τρύπα στην βάση για να έχουν καλύτερη αποστράγγιση. Επιλέξετε από το εμπόριο ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά ή ανακατέψτε κομπόστ με άφθονη καλά χωνεμένη κοπριά, αρκετό περλίτη σε αναλογία όγκου 1:1:1 και 3-4 κουταλιές της σούπας πλήρους βιολογικού λιπάσματος για να γίνει πιο γόνιμο.
Τι φροντίδα χρειάζονται οι μελιτζάνες στη γλάστρα;
Τοποθετήστε τη γλάστρα με τη μελιτζάνα σε μια ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι σας, σχετικά προστατευμένη από τον αέρα. Η μελιτζάνα είναι τροπικό φυτό και αγαπά τη ζέστη. Όταν το φυτό φτάσει τα 25-30 εκατοστά σε ύψος και δέσει καρπούς, θα χρειαστεί να το στηρίξετε. Τοποθετήστε ένα μικρό καλάμι στο χώμα και πάνω σε αυτό μπορείτε να δέσετε το φυτό. Η μελιτζάνα είναι ένα φυτό που χρειάζεται πολύ νερό. Ποτίζετε δυο φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και κάθε δυο μέρες την θερμή περίοδο του καλοκαιριού. Ενσωματώνετε δυο κουταλιές της σούπας πλήρες οικολογικό λίπασμα κάθε 20-30 μέρες.
Κι ένα μυστικό για τις μελιτζάνες
Οι μελιτζάνες είναι, συνήθως, το πρώτο φυτό που προσβάλλεται στο λαχανόκηπο μας από τετράνυχο στις αρχές του καλοκαιριού. Χαρακτηριστικό σημάδι της προσβολής, οι μετάξινοι αραχνοειδείς ιστοί στα προσβεβλημένα μέρη των ανθέων και των φύλλων. Οι τετράνυχοι ευνοούνται από ξηρό και ζεστό καιρό και μπορούν ταχύτατα να αναπτύξουν μεγάλους πληθυσμούς και να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Προληπτικά, το σκόνισμα με θειάφι πάνω στα φύλλα αποτελεί μια ήπια οικολογική αντιμετώπιση.
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Διαβάστε Επίσης  Τι να σπείρω τον Απρίλη;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *