Γιατί η οπτική επαφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να σας ακούσει το παιδί σας

Αν οι προσπάθειες να σας ακούσει το παιδί σας είναι… μάταιες, το κόλπο

για να κερδίσετε την προσοχή του και στη συνέχεια να του βάλετε όρια είναι απλός: χαμηλώστε στο ύψος του και κοιτάξτε το στα μάτια. Τι έχετε να κερδίσετε από την οπτική επαφή;

Πειθαρχία με αγάπη
Φυσικά, δεν αρκεί μόνο η οπτική επαφή για να κάνετε το παιδί να σας ακούσει. Αν αυτή η πρακτική συνοδεύεται από φωνές, νεύρα, ακόμα και βία τότε φυσικά δεν έχει κανένα νόημα ούτε πρόκειται να αποδειχθεί αποτελεσματική.
Αντ’ αυτού, λοιπόν, πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να εφαρμόσετε τα εξής: πάρτε πρώτα μια βαθιά ανάσα, κατεβείτε στο ύψος του παιδιού, πιάστε τρυφερά με τα χέρια σας τις παλάμες του, κοιτάξτε το στα μάτια και έπειτα μιλήστε του με σταθερή φωνή. Ρωτήστε το τι το απασχολεί και τι μπορεί να το κάνει να νιώσει καλύτερα. Φροντίστε να παραμείνετε συνεπής σ’ αυτά που λέτε, να αποφεύγετε τα «όχι» και να προτιμάτε την τεχνική του «ναι» που είναι πιο εποικοδομητική.
Δείχνετε στο παιδί ότι το σέβεστε
Με αυτόν τον τόσο απλό τρόπο, του δείχνετε ότι του δίνετε πραγματικά την προσοχή σας αλλά και ότι το σέβεστε. 
Η οπτική επαφή είναι ο τρόπος να έρθετε πιο κοντά ακόμα και στις περιπτώσεις που η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει. Θα δείτε ότι, αν εξηγήσετε με ψυχραιμία και σεβασμό στο παιδί ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό που ζητάει ή αν προτείνετε μια συμβιβαστική λύση, ενώ το κοιτάτε στα μάτια, θα γίνει σίγουρα πολύ πιο συνεργάσιμο.
Δεν είστε πια μια «απειλή»
Φτιάξτε για μια στιγμή την αντίστοιχη εικόνα στο μυαλό σας, βάζοντας τον εαυτό σας στη θέση του παιδιού. Τότε, θα δείτε μπροστά σας έναν μεγάλο, που σας περνά σε ύψος, να φωνάζει θυμωμένος. Ο φόβος, ο θυμός και ο εγωισμός αναμιγνύονται και η κατάσταση μπορεί μόνο να επιδεινωθεί.
Αντίθετα, με την οπτική επαφή το παιδί θα σας δει ως ίσο του, σταδιακά η ένταση θα αποκλιμακωθεί και εκείνο θα ηρεμήσει και θα σας ακούσει. Το να μην σας νιώθει σαν τον «κακό» ενήλικα είναι το πρώτο βήμα για να κερδίσετε την προσοχή και τον σεβασμό του.
Το παιδί επικεντρώνεται σε εσάς
Όλοι οι γονείς ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι για ένα μικρό παιδί να συγκεντρωθεί σ’ αυτό που του ζητάς και να σε προσέξει όταν του μιλάς, πόσο μάλλον όταν προσπαθείς να το πειθαρχήσεις και… δεν του αρέσει αυτό που ακούει. Με την οπτική επαφή όμως, θα καταφέρετε να κάνετε το μικρό σας να προσέχει μόνο εσάς, απομονώνοντάς το από οτιδήποτε άλλο μπορεί να του αποσπάσει την προσοχή.
Ηρεμείτε κι εσείς
Αυτή η τόσο απλή κίνηση είναι αρκετή για να ηρεμήσει όχι μόνο το παιδί αλλά και εσείς. Θα δείτε ότι έτσι θα καταφέρετε να συγκρατήσετε τον εαυτό σας και έτσι να μην πείτε ή να κάνετε πράγματα για τα οποία στη συνέχεια θα μετανιώσετε. Αφού ο μεγάλος θυμός υποχωρήσει, μια αγκαλιά θα βοηθήσει και τους δυο σας να αποφορτιστείτε.
Πηγή: Mama365
Διαβάστε Επίσης  Ανατριχίλα: Η προφητεία του γέροντα Ιωσήφ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *