Ποιοι κινδυνεύουν λιγότερο από τη νόσο Αλτσχάιμερ

Το χαρακτηριστικό των ατόμων που κινδυνεύουν λιγότερο να

εκδηλώσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ αναδεικνύουν τα ευρήματα μιας νέας διεθνούς επιστημονικής έρευνας.

Σύμφωνα με αυτά, κινδυνεύουν λιγότερο από τη νόσο Αλτσχάιμερ οι άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι για κάθε χρόνο παραπάνω που έχει κανείς σπουδάσει, η πιθανότητα αργότερα για Αλτσχάιμερ μειώνεται 11% κατά μέσο όρο.
Οι ερευνητές από τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Σουζάνα Λάρσον του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, ανέλυσαν δεδομένα για περίπου 17.000 ασθενείς με Αλτσχάιμερ και 37.200 υγιείς (για λόγους σύγκρισης).
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανώτερη μόρφωση οδηγεί σε σκέψεις και άλλες νοητικές λειτουργίες που είναι πιο πολύπλοκες, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να δημιουργεί ένα «γνωσιακό απόθεμα», που βοηθά στην αποτροπή της άνοιας στην τρίτη ηλικία.
Ο εγκέφαλος έχει δημιουργήσει περισσότερες συνδέσεις ανάμεσα στους νευρώνες του και έτσι, όταν δεχθεί επίθεση από το Αλτσχάιμερ, διαθέτει εναλλακτικά νευρωνικά δίκτυα που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στη θέση των εγκεφαλικών κυττάρων που καταστρέφονται. Ανάλογο «γνωσιακό απόθεμα», εκτός από τη μόρφωση, φαίνεται να δημιουργεί και η μεγαλύτερη εξυπνάδα.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Επίσης  Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού και άνοιας για όσους πίνουν καθημερινά αναψυκτικά διαίτης

Αφήστε μια απάντηση