Τι σημαίνουν για την υγεία η πρόωρη φαλάκρα και τα γκρίζα μαλλιά πριν τα 40 στους άνδρες

Τι δείχνει για την υγεία ενός άνδρα πριν την ηλικία των

40 ετών η πρόωρη φαλάκρα και το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών, σύμφωνα με μια νέα ινδική επιστημονική έρευνα;

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σαχίν Πατίλ του Ινστιτούτου Καρδιολογίας και του Κέντρου Ερευνών στο Αχμενταμπάντ, διαπίστωσαν ότι η πρόωρη φαλάκρα και το γκριζάρισμα αποτελούν δείκτη πρόγνωσης καρδιοπάθειας.
Το συμπέρασμα προέκυψε μετά από ανάλυση στοιχείων για 790 άνδρες έως 40 ετών με στεφανιαία νόσο, καθώς και για 1.270 συνομηλίκους υγιείς (για λόγους σύγκρισης).
Διαπιστώθηκε ότι οι νέοι άνδρες με καρδιοπάθεια είχαν σε μεγαλύτερο ποσοστό φαλάκρα (49%) από ό,τι οι υγιείς (27%), καθώς επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν γκριζάρει τα μαλλιά τους (50% έναντι 30%).
Η μελέτη εκτιμά ότι η πρόωρη φαλάκρα σχετίζεται με 5,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, ενώ το πρόωρο γκριζάρισμα με 5,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για την ίδια νόσο.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η πρόωρη φαλάκρα και το πρόωρο γκριζάρισμα είναι οι καλύτεροι δείκτες πρόγνωσης της καρδιοπάθειας,περισσότερο και από την παχυσαρκία ενός άνδρα, η οποία σχετίζεται με 4,1 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα στεφανιαίας. Σε μικρότερο βαθμό, ακολουθούν ως δείκτες πρόγνωσης άλλοι παράγοντες όπως ο διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, το κάπνισμα κ.α.
Η φαλάκρα και το γκριζάρισμα πριν την ώρα τους δείχνουν ότι ένας άνδρας έχει πιθανώς μεγαλύτερη βιολογική ηλικία από τη χρονολογική,πράγμα που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνό του.
Προηγούμενες έρευνες στην Ιαπωνία το 2013 και στη Δανία το 2014 είχαν επίσης συσχετίσει τη φαλάκρα και τα γκρίζα μαλλιά με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας σε νέους άνδρες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρείας της Ινδίας στην Καλκούτα.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Διαβάστε Επίσης  Το παράπονο και η γκρίνια αιχμαλωτίζουν σήμερα τις ζωές μας

Αφήστε μια απάντηση