Απρίλιος, εργασίες στον κήπο

Απρίλιος, ο τέταρτος μήνας του χρόνου και η άνοιξη έχει μπει για τα καλά. Η θερμοκρασία μέρας και

νύχτας έχει ανέβει σημαντικά, η ηλιοφάνεια γίνεται πιο έντονη και είμαστε έτοιμοι για να βγούμε στον κήπο. Ο Απρίλιος είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς μήνες σε κηπουρικές εργασίες με τις νέες φυτεύσεις του λαχανόκηπου και καλλωπιστικών φυτών, με κλαδέματα δέντρων και θάμνων και με γενικότερη φροντίδα του χλοοτάπητα και του αμπελιού.

• Φύτευση λαχανόκηπου
Φυτεύουμε τα ανοιξιάτικα κηπευτικά στον λαχανόκηπο, τον μήνα Απρίλιο, είτε απευθείας με σπόρο, είτε μεταφυτεύουμε τα έτοιμα φυτά που φτιάξαμε στο σπορείο. Φυτεύουμε τα λαχανικά μας στις κατάλληλες αποστάσεις φυτεύσης για να έχουν καλύτερο αερισμό και ανάπτυξη. Καλλιεργούμε ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, αγγούρι, κολοκύθι, φράουλες και κοκκάρι για ξερό κρεμμύδι, πεπόνι, καρπούζι, μπάμια και βλίτο. Πριν τη μεταφύτευση, ενσωματώνουμε στο χώμα οργανική ουσία με τη μορφή κομπόστ, καλοχωνεμένης κοπριάς και βιολογικό λίπασμα για να ενισχύσουμε το έδαφος με θρεπτικά συστατικά.
• Φυτοπροστασία Αμπελιού
Ξεκινάμε τον μήνα Απρίλιο να προστατεύουμε οικολογικά το αμπέλι μας, από τον περονόσπορο, τη σημαντικότερη την μυκητολογική ασθένεια του αμπελιού. Ο περονόσπορος στο αμπέλι προσβάλλει όλα τα πράσινα µέρη του φυτού, µε σοβαρότερες τις ζηµιές που γίνονται στο φύλλωµα και στα σταφύλια. Ξεκινάμε τους ψεκασμούς με σκευάσματα χαλκού ή με θειοχαλκίνη όταν οι βλαστοί όταν η βλάστηση έχει μήκος 8 εως 10 εκατοστά, μετά από δέκα μέρες, λίγο πριν την άνθιση (στάδιο μούρου), και αμέσως μετά τη γονιμοποίηση.
• Φροντίδα χλοοτάπητα
Αν θέλουμε να φτιάξουμε νέο χλοοτάπητα (γκαζόν) ή να καλύψουμε τα κενά του παλιού χλοοτάπητα, μέσα στον Απρίλιο, κάνουμε σπορά με την ποικιλία που έχουμε επιλέξει. Πριν την σπορά του νέου χλοοτάπητα, ενσωματώνουμε τύρφη, κομπόστ, και ειδικό λίπασμα για χλοοτάπητα βραδείας αποδέσμευσης για να έχει μεγαλύτερη επιτυχία. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι να φυτρώσει ο χλοοτάπητας, απαιτείται καθημερινό πότισμα. Επίσης, το μήνα Απρίλιο, ξεκινάμε και κουρεύουμε τον ήδη εγκατεστημένο χλοοτάπητα και κάνουμε και τις πρώτες λιπάνσεις.


.

• Κλαδέματα Κήπου
Κλαδεύουμε τα εσπεριδοειδή δέντρα, πορτοκαλιά, μανταρινιά και λεμονιά, μέσα στον Απρίλιο, αν έχει ολοκληρωθεί η καρποφορία τους. Επίσης κλαδεύουμε και καλλωπιστικούς θάμνους που έχει τελειώσει η ανθοφορία τους ή όσους δεν προλάβαμε να κλαδέψουμε τον προηγούμενο μήνα όπως τριανταφυλλιά και γεράνι. Φροντίζουμε τα υπολείμματα του κλαδέματος, μαζί με τα ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια) που απομακρύνουμε από τον κήπο, να τα αξιοποιούμε ως κατάλληλα υλικά για τη δημιουργία κομπόστ.
• Φύτευση Καλλωπιστικών
Ο μήνας Απρίλιος είναι η κατάλληλη εποχή για να δώσουμε χρώμα και ομορφιά στον κήπο μας ή στις γλάστρες του μπαλονιού μας. Μεταφυτεύουμε καλλωπιστικούς θάμνους όπως τριανταφυλλιές, γεράνια, ορτανσίες, αζαλέες, καμέλιες, διμορφοθήκες και σπέρνουμε ή μεταφυτεύουμε ετήσια ανοιξιάτικα ανθόφυτα όπως πανσέδες, πετούνιες, άλυσσα και σκυλάκια. Συνεχίζουμε και το μήνα Απρίλιο να φυτεύουμε ανοιξιάτικους βολβούς για γλαδιόλες, ντάλιες, αμαρυλλίδες και λίλιουμ.
• Πολλαπλασιασμός Φυτών
Μέσα στο μήνα Απρίλιο, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά για τον κήπο μας και για τις γλάστρες μας με τον πιο οικονομικό τρόπο. Πολλαπλασιάζουμε πολυετή ποώδη ανθόφυτα και καλλωπιστικούς θάμνους με μοσχεύματα καθώς και αναρριχώμενα φυτά με καταβολάδες και παραφυάδες. Επίσης, είναι η κατάλληλη εποχή για εμβολιασμό πολλών καρποφόρων δέντρων.
Για να μαθαίνεις όλες τις εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα, κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο των Μυστικών του Κήπου κι εμείς θα στέλνουμε στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τον κήπο και τα φυτά.
Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο τον Μάρτιο.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Διαβάστε Επίσης  Τα προϊόντα ελιάς προστατεύουν το σώμα από το οξειδωτικό στρες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *