Τι σημαίνουν τα διάφορα εξογκώματα στο σώμα και πότε είναι συμπτώματα σοβαρών παθήσεων

 

Τι σημαίνουν τα διάφορα εξογκώματα στο σώμα και πότε είναι συμπτώματα σοβαρών παθήσεων

Τι σημαίνουν τα διάφορα εξογκώματα στο σώμα και πότε είναι συμπτώματα σοβαρών παθήσεων

 

Το σώμα βρίσκεται σε συνεχή ροή, αλλάζει και εξελίσσεται. Έτσι, είναι σύνηθες φαινόμενο να αναπτύσσονται εξογκώματα οπουδήποτε στο σώμα. Συχνά, αυτά είναι αβλαβή. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που ένα εξόγκωμα χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο, καθώς θα μπορούσε να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.

Ο Δρ. Naveen Puri είναι ο ιατρικός διευθυντής της Bupa Insurance και γιατρός με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας. Μιλώντας στη Daily Mail, μοιράζεται ποια εξογκώματα πρέπει να προσέχουμε.

 

Τι σημαίνουν τα διάφορα εξογκώματα στο σώμα και πότε είναι συμπτώματα σοβαρών παθήσεων

 

Eξόγκωμα στο δάχτυλο
Υπάρχουν μερικές πιθανές αιτίες δημιουργίας εξογκωμάτων στις αρθρώσεις των δακτύλων σας. «Οι κύστεις γαγγλίου είναι οιδήματα γεμάτα με υγρό που αναπτύσσονται συνήθως κοντά σε αρθρώσεις ή τένοντες -ιδιαίτερα στους καρπούς, τα χέρια και τα δάχτυλα», είπε ο Δρ. Puri. «Μπορεί να κυμαίνονται από το μέγεθος ενός μπιζελιού έως το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ».

Συνήθως είναι ακίνδυνα, αλλά αν αισθάνεστε πόνο, μιλήστε με έναν γιατρό. Μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρει θεραπεία, όπως η αποστράγγιση του υγρού από το εξόγκωμα ή η αφαίρεση της κύστης με χειρουργική επέμβαση.

«Οι κόμβοι του Heberden είναι μικρές οστικές αναπτύξεις που σχηματίζονται στις αρθρώσεις που βρίσκονται πιο κοντά στις άκρες των δακτύλων. Είναι ένα σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας, όπου ο χόνδρος στην άρθρωση των οστών τρίβεται και οδηγεί σε φλεγμονή και πόνο», πρόσθεσε ο Δρ.Puri.

Μιλήστε με τον γιατρό σας ο οποίος μπορεί να σας συμβουλεύσει για πιθανή θεραπεία και μέτρα αυτοβοήθειας. Άλλα κοινά εξογκώματα στα δάχτυλα περιλαμβάνουν αναπτύξεις που μπορεί να φαίνονται μικρές, κοκκώδεις, με μικρές μαύρες κουκκίδες στην επιφάνεια. Μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.

Εξόγκωμα στο στήθος
Τα περισσότερα εξογκώματα του μαστού δεν προκαλούνται από καρκίνο. Αλλά αν παρατηρήσετε κάποια εξογκώματα ή αλλαγές στο στήθος σας, θα πρέπει να τα ελέγξει ο γιατρός. Ο Δρ. Puri είπε: «Θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά το στήθος σας για καρκινικά εξογκώματα».

Προσέξτε για οποιαδήποτε αλλαγή υφής, πάχυνση ή νέα εξογκώματα στο στήθος ή τη μασχάλη σας, αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα ή την αίσθηση του στήθους ή των θηλών σας. Αλλαγές στην υφή του στήθους σας όπως λακκάκια ή συρρίκνωση. αλλαγές χρώματος και/ή εκκρίσεις από τις θηλές σας».

Ένας κοινός τύπος ογκώματος στο στήθος ονομάζεται ινοαδένωμα, σύμφωνα με τον Δρ. Puri. «Αυτά τα κομμάτια είναι συχνά σταθερά, λεία και έχουν λαστιχένια υφή. Δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας, αλλά θα χρειαστείτε μια επανεξέταση από έναν γιατρό για να το διαπιστώσετε».

Διαβάστε Επίσης  Καλοκαίρι και ευαίσθητη περιοχή - Όλα όσα πρέπει να προσέχεις

Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αλλαγές υφής μέσα στο στήθος, όπως το να έχει σβώλους, πόνο ή πρήξιμο.

«Εάν αυτές οι αλλαγές στο στήθος ακολουθούν ένα παρόμοιο μοτίβο εμφάνισης και εξαφάνισης κατά τη διάρκεια του κύκλου σας, τότε είναι πιθανό να είναι φυσιολογικό και όχι κάτι για το οποίο χρειάζεται να ανησυχείτε», είπε ο Δρ. Puri.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε αλλαγή όγκου ή υφής που επιμένει σε όλο τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο θα μπορούσε να είναι αιτία ανησυχίας. Ο θηλασμός μπορεί επίσης να δώσει την αίσθηση ενός όγκου εάν οι γαλακτοφόροι πόροι στο στήθος φράξουν κατά τον θηλασμό. Οι εσωτερικοί μώλωπες ή αιμορραγία μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε εξογκώματα ή αλλαγή υφής στο στήθος.

«Μπορεί να υπάρξει διάσπαση του λίπους μέσα στο στήθος, γνωστή ως νέκρωση λίπους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ανομοιομορφία στην αίσθηση του προσβεβλημένου μαστού, η οποία μπορεί να μοιάζει με εξόγκωμα. Ωστόσο, εάν έχετε ένα εξόγκωμα στο στήθος για το οποίο ανησυχείτε, θα πρέπει πάντα να μιλάτε με έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο Δρ. Puri.

Εξόγκωμα στο δέρμα
Είναι καλύτερο να μην κάνετε αυτοδιάγνωση των σβώλων στο δέρμα σας. «Πάντα να μιλάτε με έναν γιατρό, ειδικά εάν το εξόγκωμα είναι εκεί για δύο εβδομάδες», είπε ο Δρ. Puri. Το εξόγκωμα σας μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως απόστημα, δηλαδή μικρές, συνήθως αβλαβείς, αναπτύξεις στο δέρμα.

«Μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε μόνοι σας. Μιλήστε με έναν γιατρό εάν γίνει επώδυνο, αρχίσει να αιμορραγεί, μεγαλώσει ή αρχίσει να πολλαπλασιάζεται», πρόσθεσε ο Δρ. Puri. Εάν ο όγκος σας είναι επώδυνος, μπορεί να είναι απόστημα. Ο ειδικός είπε ότι αυτά μπορεί επίσης να είναι βαθιά κάτω από το δέρμα, που προκαλούνται από μόλυνση.

«Είναι συχνά κυκλικά, περιέχουν πύον και μπορεί να είναι ζεστά και επώδυνα», είπε. Είναι πιο πιθανό να πάθετε δερματικό απόστημα εάν καπνίζετε, είστε παχύσαρκοι, έχετε διαβήτη, έχετε μια δερματική πάθηση όπως το έκζεμα ή είστε ηλικίας μεταξύ 15 και 40 ετών.

Εξόγκωμα στο λαιμό ή στη μασχάλη
Όταν έχετε λοίμωξη ή ίωση, ο Δρ. Puri είπε ότι μπορεί να αναπτυχθούν οιδήματα ή εξογκώματα γύρω από το λαιμό, το πηγούνι, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα. «Αυτές οι περιοχές συνδέονται με τους λεμφαδένες σας, οι οποίοι βοηθούν στην καταπολέμηση της μόλυνσης. Οι λεμφαδένες θα διογκωθούν και θα γίνουν πιο εύκολα αισθητοί εάν έχετε λοίμωξη», πρόσθεσε και συμπλήρωσε:

Διαβάστε Επίσης  Πώς να κοιμάσαι για να αποφύγεις τον πόνο στη μέση

«Σπάνια, οι διογκωμένοι λεμφαδένες μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου». Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας εάν οι λεμφαδένες σας εξακολουθούν να είναι διογκωμένοι λίγες εβδομάδες μετά την ανάρρωσή σας από μια λοίμωξη ή εάν δεν είχατε καθόλου μόλυνση.

Εξόγκωμα στους όρχεις
Ο Δρ. Puri είπε ότι θα πρέπει πάντα να μιλάτε με έναν γιατρό εάν εντοπίσετε τυχόν εξογκώματα ή αλλαγές στους όρχεις σας. «Μπορεί να μην προκαλούνται από καρκίνο, αλλά είναι πάντα καλύτερο να το αποκλείουμε. Οι πιθανές αιτίες των εξογκωμάτων των όρχεων περιλαμβάνουν κύστεις ή λοίμωξη, καθώς και πιθανό καρκίνο των όρχεων, ο οποίος μπορεί να αποκλειστεί μόνο με κατάλληλη εξέταση μόλις σας δει γιατρός», πρόσθεσε.

Εξόγκωμα στο εσωτερικό τοίχωμα του στόματος
Τα εξογκώματα αυτά συνήθως υποχωρούν από μόνα τους, ειδικά εάν προκαλούνται από μόλυνση ή φλεγμονή. «Το πλύσιμο με ζεστό αλμυρό νερό μερικές φορές κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου, μαζί με τη λήψη παυσίπονων χωρίς συνταγή και την αποφυγή προϊόντων καπνού, εάν είστε καπνιστής», είπε ο Δρ. Puri.

«Η κατανάλωση κρύων φαγητών και η αποφυγή μπαχαρικών και εσπεριδοειδών μπορεί επίσης να βοηθήσει», συμπλήρωσε. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αν το εξόγκωμα ή το πρήξιμο επιμένει ή γίνει μεγαλύτερο, μιλήστε με έναν γιατρό για να το ελέγξει.

Εξόγκωμα στον πρωκτό
Είναι σύνηθες να σχηματίζονται εξογκώματα στον πρωκτό και εάν εντοπίσετε ένα ανώδυνο εξόγκωμα γύρω από το άνοιγμα του πρωκτού σας, δεν είναι συνήθως λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με τον. Δρ Puri.

«Το πιο κοινό εξόγκωμα μέσα ή γύρω από τον πρωκτό είναι μια αιμορροΐδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αιμορροΐδες μπορεί να γίνουν επώδυνες, επομένως θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική επανεξέταση εάν συμβαίνει αυτό. Τα κονδυλώματα του πρωκτού είναι ένας άλλος τύπος ανώδυνου όγκου γύρω από τον πρωκτό», σημείωσε.

Ο Δρ. Puri είπε ότι εάν βρείτε ένα σκληρό εξόγκωμα γύρω από το άνοιγμα του πρωκτού σας και έχετε πόνο, έκκριμα, κνησμό, πρήξιμο, αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου ή αιμορραγία, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του πρωκτού ή του ορθού. «Πάντα να μιλάτε σε έναν γενικό ιατρό», κατέληξε.

 

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *