Υπερφαγία: Πέφτετε με τα μούτρα στο φαγητό; Τι φταίει και πώς θα το αντιμετωπίσετε

Υπερφαγία: Πέφτετε με τα μούτρα στο φαγητό; Τι φταίει και πώς θα το αντιμετωπίσετεΕνημερωθείτε για τα σημάδια που θα πρέπει να σας υποψιάσουν ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σας με το φαγητό και μάθετε τα πάντα για το πώς να διαχειριστείτε τη διατροφική διαταραχή της υπερφαγίας

Η σχέση μας με το φαγητό είναι αναμφίβολα ιδιαίτερη. Συνοδεύει τις πιο χαρούμενες, αλλά και πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μας. Άλλοτε το απολαμβάνουμε κι άλλοτε μας κάνει να αισθανόμαστε ενοχικά. Μερικές φορές πάλι μπορεί να το παρακάνουμε κι αυτό δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη πρόβλημα. Αρκεί να μη συμβαίνει συνέχεια. Γιατί, σε αυτή την περίπτωση, δεν πρόκειται απλώς για έναν κακό χειρισμό, αλλά για μια διατροφική διαταραχή. Ο εντοπισμός των αιτιών που οδηγούν σε αυτή θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα το πρόβλημα.

Μιλώντας για διατροφική διαταραχή, στο μυαλό των περισσότερων έρχεται η ανορεξία ή ο αντίποδας αυτής, η βουλιμία. Ωστόσο, υπάρχει και η υπερφαγία, μια λιγότερο γνωστή, αλλά εξίσου σοβαρή διαταραχή. Σε αντίθεση με ο,τι συμβαίνει στις άλλες δύο διαταραχές διατροφής, οι άνθρωποι που πάσχουν από υπερφαγία είναι συνήθως κανονικού βάρους, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, δεν έχουν εμμονή με τον περιορισμό των θερμίδων και δεν προσπαθούν να αποβάλλουν ό,τι κατανάλωσαν εξαιτίας ενός αισθήματος ενοχής. Η διαταραχή υπερφαγίας (BED) περιλαμβάνει την κατανάλωση ασυνήθιστα μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και την αίσθηση ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε.

Διαβάστε Επίσης  Τι διαφορά έχουν τα καφέ αυγά από τα άσπρα;

Ποιες ενδείξεις μαρτυρούν τον κίνδυνο υπερφαγίας;

Μερικές κοινές συμπεριφορές των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν υπερφαγία είναι ότι:

– Νιώθουν ότι «πρέπει» να φάνε τα πάντα επειδή είναι μπροστά τους, χωρίς να αισθάνονται κανένα σήμα που να τους υπαγορεύει να σταματήσουν.

– Καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού, χωρίς να πεινούν πραγματικά.

– Τρώνε υπερβολική ποσότητα φαγητού γρήγορα και μέσα σε διάστημα μερικών ωρών.

– Αντιμετωπίζουν ενόχληση στο στομάχι εξαιτίας του πόσο πολύ και πόσο γρήγορα έφαγαν.

– Συχνά τρώνε πίσω από κλειστές πόρτες, για να μη τους βλέπει κανείς.

Ποιες οι συνήθεις αιτίες που οδηγούν στην υπερφαγία

Μια αυστηρή δίαιτα

Η δίαιτα και η διατροφή είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η κατανάλωση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος για να χάσετε βάρος και να εξασφαλίσετε μια ποιοτική ζωή σε βάθος χρόνου. Η δίαιτα, από την άλλη, περιγράφει τον περιορισμό της πρόσληψης τροφής, συχνά σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους. Ένας ακραίος περιορισμός τροφών και θερμίδων, όμως, μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, οδηγώντας τελικά στην τάση για κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων φαγητού.

Μια κακή εικόνα για το σώμα

Τα άτομα με υπερφαγία χαρακτηρίζονται συχνά από χαμηλή αυτοεκτίμηση και δεν τους αρέσει η εικόνα του σώματός τους. Αυτό οδηγεί σε αρνητικά συναισθήματα, τα οποία συχνά καταπολεμούν τρώγοντας υπερβολικά και ανθυγιεινά, συνήθεια που οδηγεί σε πρόσληψη βάρους και ακόμη πιο αρνητική εικόνα του σώματος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τελικά ένας φαύλος κύκλος, από τον οποίο δεν είναι εύκολο να ξεφύγει κάποιος.

Διαβάστε Επίσης  Τι είναι η ζάχαρη καρύδας και σε τι διαφέρει από την κοινή ζάχαρη

Μια τραυματική εμπειρία

Είτε πρόκειται για μια κακοποιητική συμπεριφορά, ένα πένθος ή απλώς το έντονο στρες που απορρέει από την καθημερινότητα, η συναισθηματική δυσφορία μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στον κίνδυνο υπερφαγίας. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν συναισθηματικές δυσκολίες στρέφονται συχνά στο φαγητό, αναζητώντας παρηγοριά και ανακούφιση και χρησιμοποιώντας το ως μια διέξοδο για την αντιμετώπιση των συναισθημάτων τους.

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερφαγία;

Εάν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιος που αγαπάτε μπορεί να αντιμετωπίζει διαταραχή υπερφαγίας, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστεί. Πολλοί μπορούν να βοηθηθούν πηγαίνοντας σε έναν διατροφολόγο, ο οποίος θα δημιουργήσει μια σωστή διατροφή, με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός. Εάν η υπερφαγία οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, τότε η βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή μπορεί να είναι αρκετή για την αντιμετώπιση αυτής της διατροφικής διαταραχής.

Επιπλέον, χρήσιμη έχει αποδειχθεί και η τήρηση ενός διατροφικού ημερολογίου, που επιτρέπει σε κάποιον να καταγράψει τι έφαγε και τα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτό.Υπερφαγία: Πέφτετε με τα μούτρα στο φαγητό; Τι φταίει και πώς θα το αντιμετωπίσετε

πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *