Κρυολογήσατε; Για ποιο λόγο δεν πρέπει να πάρετε αντιβίωση

 

Κρυολογήσατε; Για ποιο λόγο δεν πρέπει να πάρετε αντιβίωση

Κρυολογήσατε; Για ποιο λόγο δεν πρέπει να πάρετε αντιβίωση

 

Όταν ένα απλό κρυολόγημα μας ταλαιπωρεί, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να ανακάμψει γρηγορότερα είναι να ξεκουραστούμε και να τρώμε υγιεινά.

Χωρίς αντιβίωση!

Τους χειµερινούς µήνες υπάρχει πάντα αύξηση των ιώσεων, της γρίπης και του κοινού κρυολογήµατος. Αυτό συμβαίνει επειδή το κρύο ευνοεί τις λοιµώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Χρειάζεται αντιβίωση για την αντιμετώπισή τους; Απλούστατα, όχι.

∆υστυχώς, η χώρα μας φημίζεται για την κατάχρηση αντιβιοτικών, τα οποία λαμβάνουμε χωρίς λόγο και με πολύ δυσάρεστες συνέπειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρεται στις ενημερωτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι βρογχίτιδες πρέπει να αντιµετωπιστούν µε αντιβιοτικά. Οµως, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι βρογχίτιδες προκαλούνται από ιούς και τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς.

Διαβάστε Επίσης  Θεραπείες Τα θαλασσινά κρύβουν το μυστικό της μακροζωίας;

Από την ίδια πηγή, πληροφορούμαστε ότι η αλλαγή στο χρώµα της βλέννας από τη µύτη είναι αναµενόµενη στις ιώσεις. Κίτρινη, πράσινη ή παχύρρευστη βλέννα είναι φυσιολογική και δεν χρειάζεται αντιβίωση. Επίσης, τα κρυολογήµατα µπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από δύο εβδοµάδες. Κατά µέσο όρο, τα παιδιά κρυολογούν έξι φορές τον χρόνο.

Επομένως, οι αντιβιώσεις δεν βοηθούν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Αντιθέτως, όταν γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών, δημιουργούνται ανθεκτικά μικρόβια. Κοινώς, τα αντιβιοτικά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση μικροβιακών λοιμώξεων, όπως η ουρολοίµωξη ή η µικροβιακή αµυγδαλίτιδα. Η αναποτελεσματικότητα του αντιβιοτικού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η θεραπεία, όταν χρειαστεί, να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και πιο δαπανηρή.

Διαβάστε Επίσης  Η αυτοάνοση φύση του Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και διατροφική αντιμετώπιση

Επομένως, η λήψη αντιβίωσης δεν θα θεραπεύσει γρηγορότερα τη γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα, γιατί πολύ απλά η δράση της δεν προορίζεται στην εξουδετέρωση των ιών. Αντίθετα, η άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρενέργειες, όπως διάρροια, πονοκέφαλο, εξάνθηµα και τάση για έµετο.

Όταν πια η λήψη αντιβίωσης θεωρείται μονόδρομος, σύμφωνα με τον γιατρό μας, είναι σημαντικό να λαμβάνεται όλη η συνταγή, καθώς οι τελευταίες δόσεις είναι εκείνες που εξουδετερώνουν τα πιο ισχυρά βακτήρια.

 

Η είδηση δημοσιεύθηκε στο τεύχος ν.10 του περιοδικού ygeiamou που κυκλοφόρησε με ΤΟ ΘΕΜΑ το Σάββατο 28/10

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *