Στρες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα εξανθήματα που προκαλεί

 

Στρες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα εξανθήματα που προκαλεί

Στρες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα εξανθήματα που προκαλεί

 

Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Το έντονο στρες μπορεί, μεταξύ άλλων, να προκαλέσει εξάντληση, να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας και να μειώσει τη γνωστική μας λειτουργία. Το χρόνιο άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει και την επιδερμίδα μας με επίμονα εξανθήματα που προκαλούν φαγούρα αλλά και άλλες δερματικές παθήσεις.

Αν και μπορεί να μην συνειδητοποιήσουμε άμεσα τις επιπτώσεις του στρες στην επιδερμίδα μας, υπάρχουν τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της κατάστασης.

Πώς είναι τα εξανθήματα από το στρες

Τα εξανθήματα από το στρες είναι συνήθως πρησμένα κόκκινα εξογκώματα στην επιδερμίδα μας και μπορεί να εμφανιστούν σε όλο το σώμα, αλλά πιο συχνά στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος ή τα χέρια. Το μέγεθός τους μπορεί να κυμαίνεται από μικροσκοπικές κουκκίδες έως μεγαλύτερες και πυκνές.

Εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν μόλις μια μέρα ή εβδομάδες και προκαλούν φαγούρα και μερικές φορές αίσθημα καύσου.

Περιστασιακά, μπορεί να προκαλέσουν επίσης πρήξιμο των βλεφάρων ή των χειλιών.

Διαβάστε Επίσης  Ψυχοπάθεια: Η συναισθηματική αναπηρία

 

Πώς να απαλλαγείτε από τα εξανθήματα

Η καλύτερη θεραπεία για τα εξανθήματα από το άγχος είναι να τα προλάβετε… Ωστόσο, μην πανικοβληθείτε εάν μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, το δέρμα σας αρχίσει να σας «φαγουρίζει».

Τις περισσότερες φορές, τα εξανθήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιισταμινικά που θα σας συστήσει ο γιατρός σας αλλά θα μπορούσαν να εξαφανιστούν και από μόνα τους αφού απαλλαγεί κανείς ψυχολογικά από τον παράγοντα που τα προκάλεσε.

Τεχνικές μείωσης του στρες όπως ασκήσεις αναπνοής, χαλάρωσης και ενσυνειδητότητας και πρακτικές όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν καθώς είναι πιθανό να απαλύνουν το στρες.

Για να ανακουφιστείτε από το πρήξιμο και τον κνησμό κατά την έναρξη των εξανθημάτων μπορείτε να κάνετε ένα κρύο ντους. Είναι ωφέλιμο επίσης να:

Αποφεύγετε τα πικάντικα φαγητά και το αλκοόλ.
Μην ξύνετε την περιοχή του κνησμού καθώς αυτό μπορεί να τα επιδεινώσει, μεταδίδοντας παράλληλα επιβλαβή βακτήρια και σε άλλα μέρη του σώματος.

Μήπως είναι ώρα για αλλαγές;

Το άγχος είναι μια φυσική απάντηση του οργανισμού μας έναντι «απειλών» και μπορεί να είναι υγιές καθώς σε κάποιο βαθμό συμβάλλει στη δημιουργία «καλών» ορμονών, όπως η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «η ορμόνη της αγάπης». Αυτές οι ορμόνες μας παρακινούν να έχουμε καλύτερες επιδόσεις σε ορισμένες πτυχές της ζωής μας, όπως οι διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Διαβάστε Επίσης  Τι συμβαίνει εάν πατήσουμε δράκαινα ή αχινό στη θάλασσα - Αντιμετώπιση

Εάν όμως κανείς βιώνει υπέρμετρο άγχος για πολύ καιρό, η ορμόνη του στρες (κορτιζόλη) αυξάνεται κατά πολύ με πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία.

Ενώ λοιπόν το άγχος είναι μια φυσική απόκριση του οργανισμού μας, όταν αρχίζει να επηρεάζει τη σωματική μας υγεία, μπορεί να είναι καιρός για αλλαγές στη ρουτίνα μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τακτικές για την καλύτερη διαχείριση του στρες, κάποιες από τις οποίες περιλαμβάνουν:

Περισσότερη επαφή με στενούς φίλους και άτομα της οικογένειάς μας.
Διατήρηση ενός καθημερινού προγράμματος που επιτρέπει χρόνο για άσκηση και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Υγιεινή διατροφή.
Επαρκής και ποιοτικός ύπνο.

 

VITA.GR

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *