Ομελέτα στον ατμό

 

Ομελέτα στον ατμό

Ομελέτα στον ατμό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Όχι άλλο κάρβουνο…

Στο εξαιρετικό κείμενο Τι είναι αυτό που το τρώς και σε τρώει αναφέρεται με τον πιο κατανοητό τρόπο πώς επιδρούν στη υγεία μας όλες οι τοξικές ουσίες που παράγονται κατά το μαγείρεμα των τροφών σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως το παρατεταμένο τηγάνισμα και το ψήσιμο του κρέατος στα κάρβουνα, καθώς και η υπερβολική κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή τροφών πλούσιων σε απλούς υδατάνθρακες.

 

Γλυκοτοξίνες

Τα προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης ή εν συντομία AGEs ή γλυκοτοξίνες, παράγονται στο σώμα μας ή λαμβάνονται με τις τροφές.

Έχουν κατηγορηθεί για πολλές ασθένειες και κυρίως για διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο και πρόωρη γήρανση. Κάποιες μελέτες έχουν αναφέρει ότι η καθημερινή κατανάλωση τροφών με αυξημένα επίπεδα γλυκοτοξινών από εγκύους, μπορεί να επηρεάσει μέχρι και την σωστή έκφραση του «φύλου» του βρέφους από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο, η υπερβολική, πλεονάζουσα ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, δρα σαν «εσωτερική κόλλα». Η διαδικασία προσκόλλησης της γλυκόζης σε διάφορα κύτταρα του σώματος, οδηγεί στην αλλαγή του σχήματός τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της ομάδας των χημικών ουσιών, που ονομάζουμε προχωρημένα προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης ή εν συντομία AGEs ή γλυκοτοξίνες. Κατά τη διαδικασία της γλυκοζυλίωσης, τα AGEs αδρανοποιούν τα αντιοξειδωτικά ένζυμα. Μειώνουν έτσι τη φυσική άμυνα και αλλοιώνουν και το DNA των κυττάρων, τροποποιώντας τις κυτταρικές λειτουργίες.

Τα AGEs βρίσκονται σε κάποιες τροφές από την φύση τους. Στις περισσότερες δημιουργούνται εξαιτίας:

του τρόπου μαγειρέματος και επεξεργασίας
από την χημική αντίδραση των σακχάρων και υδατανθράκων με πρωτεΐνες ή και λιπαρά
Ο ιδανικός τρόπος να περιορίσουμε την ενδογενή παραγωγή γλυκοτοξινών, είναι να καταναλώνουμε περισσότερες ωμές τροφές. Κυρίως ωμά φρούτα , λαχανικά και ωμούς ξηρούς καρπούς.

Με απλά λόγια, οι τροφές που καταναλώνουμε οφείλουμε να είναι όσο πιο κοντά στο Θεό. Όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην απόλυτη φυσική τους κατάσταση και προέλευση.

Ο ιδανικός τρόπος να περιορίσουμε την εξωγενή πρόληψη γλυκοτοξινών είναι να καταναλώνουμε τρόφιμα τα οποία μαγειρεύονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη υγρασία.

Διαβάστε Επίσης  Φιλέτο μοσχαρίσιο με πιπεράτη σάλτσα

Τέτοια είναι τα:

βραστά
ποσέ
στον ατμό
με αργό μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή γάστρα

Η ομελέτα με την ευχή του Θεού
Τα τηγανιτά αυγά όπως θα δεις και στο σχετικό πίνακα του άρθρου που προανέφερα, ανήκουν στη κατηγορία με την υψηλότερη παραγωγή γλυκοτοξινών.

Στη συνέχεια όμως θα σου παρουσιάσω μια εναλλακτική εκδοχή. Τα αυγά ψήνονται σε ελάχιστη θερμοκρασία, κρατώντας τα οργανοληπτικά τους συστατικά αναλλοίωτα και φυσικά. Χαρίζουν μια εξαιρετική γεύση δίχως σχεδόν την παραμικρή παραγωγή γλυκοτοξινών, αφού σχεδόν ψήνονται με κλειστό το μάτι της κουζίνας.

Η συγκεκριμένη ιδέα είναι παρόμοια με τη συνταγή «Ομελέτα με τορτίγια» που έχω αναφέρει στο παρελθόν από τη συγκεκριμένη στήλη «Έξυπνα γεύματα».

Η διαδικασία παρασκευής για 2 μερίδες

Τοποθετείς ένα αντικολλητικό τηγάνι στο μάτι, αλλά χωρίς να ανοίξεις το διακόπτη. Το αλείφεις με ένα κουταλάκι ελαιόλαδο.

Χτυπάς δυο αυγά, για το μισό μέρος της ζωικής τροφής. Προσθέτεις λίγο φυσικό αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και δυο γεμάτες κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης, για το μισό μέρος της ομάδας δημητριακών. Το μάτι παραμένει κλειστό.

Ρίχνεις το μείγμα στο τηγάνι και προσθέτεις μισή μέτρια ντομάτα σε φέτες, για το μισό μέρος της επιλογής της φρέσκιας τροφής της 3άδας της συνταγής, και δυο κουταλιές της σούπας τριμμένη γραβιέρα, για το μισό μέρος της ζωικής τροφής. Το μάτι εξακολουθεί να παραμένει κλειστό.

Μπορείς αν θέλεις να προσθέσεις κι άλλα υλικά πού όμως δεν δίνουν μεγάλο όγκο. Για παράδειγμα λίγα φιλαράκια φρέσκου βασιλικού ή δυο κουταλιές της σούπας φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες.

Ώρα να ανοίξεις το μάτι

Όταν έχεις καταλήξει με τα υλικά που θέλεις να προσθέσεις, ανοίγεις το μάτι. Στην πρώτη φουσκάλα που θα δεις, σκεπάζεις το μείγμα με ένα καπάκι ή ένα μεγάλο πιάτο και κλείνεις το μάτι…

Αφήνεις την ομελέτα να ψηθεί μόνη της για 5 λεπτά. Στη συνέχεια την αφήνεις να ξεκουραστεί σε ένα άλλο μάτι της κουζίνας για 2 λεπτά.

Αφού αφαιρέσεις το καπάκι, μπορείς να καλύψεις την πίτα με ένα στρογγυλό πιάτο και να αναποδογυρίσεις το τηγάνι με το πιάτο. Τώρα ήρθε η ώρα να την διπλώσεις φτιάχνοντας ένα ωραίο ρολό.

Διαβάστε Επίσης  Κλασική φασολάδα

Στη συνέχεια με ένα κοφτερό μαχαίρι την κόβεις προσεκτικά σε μικρά ρολάκια και προσθέτεις λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Γαρνίρεις με την υπόλοιπη μισή ντομάτα ή ότι άλλα λαχανικά διαθέτεις για το άλλο μισό μέρος της επιλογής της φρέσκιας τροφής. Συνοδεύεις με δυο κρίθινα παξιμάδια που προηγουμένως έχει βαπτίσει ελαφρά σε νερό για το άλλο μισό μέρος της ομάδας δημητριακών.

Περιχύνεις την ομελέτα, τα λαχανικά και τα παξιμάδια με λίγο ωμό ελαιόλαδο και είσαι έτοιμος να παραδοθείς στη μεγαλειώδη γεύση που χαρίζουν οι φυσικές τροφές που μόλις παρασκεύασες με τον πιο απλό τρόπο, δημιουργώντας ένα γεύμα υψηλών διατροφικών προσδοκιών.

Θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως αν μάθαινα, ότι τις πληροφορίες που βρήκες τόσο μέσα από αυτή τη συνταγή όσο και από τη μελέτη του πολύ σημαντικού άρθρου για την επικινδυνότητα που ενέχουν για την υγεία μικρών και μεγάλων η παραγωγή και κατανάλωση των γλυκοτοξινών, τις διαδώσεις και σε όλους τους αγαπημένους σου, ώστε να ζήσουμε όλοι σε ένα μέλλον με λιγότερες ασθένειες και προβλήματα υγείας.

 

Τη συγκεκριμένη επιλογή με το τίτλο «Ομελέτα με την ευχή του Θεού» μαζί με πολλές άλλες θα τη βρεις και στην εφαρμογή Diet Coaching στο πακέτο Ιδεών – Συνταγών: «Συνταγές από την Κρήτη»

Η φιλοσοφία των επιλεγμένων συνδυασμών για τη δημιουργία μικρών πλήρη γευμάτων είναι βασισμένη στο βιβλίο Thin Positive – Μυστικά ελέγχου της πείνας και της διατροφής από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Συγγραφέας και διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Είναι αφιερωμένος στην επιστήμη της Διατροφής και τη σημασία της στη συνολικότερη σωματική και ψυχική ευεξία κάθε ανθρώπου. Βασική αρχή με την οποία μεγαλώνει και τα τρία παιδιά του είναι ότι δεν υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα σ’ αυτό τον κόσμο από το να προσπαθείς να τον κάνεις καλύτερο και ομορφότερο.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *