Χωριάτικη «κόκκινη» μακαρονάδα με αθότυρο

 

Χωριάτικη «κόκκινη» μακαρονάδα με αθότυρο

Χωριάτικη «κόκκινη» μακαρονάδα με αθότυρο

Αναζητείστε τα υλικά και δοκιμάστε τη μακαρονάδα αυτή μια καλοκαιρινή Κυριακή. Η γεύση της είναι διαφορετική με τις φρέσκιες υπαίθριες ντομάτες, αν και σε πολλούς αρέσει και το χειμώνα με ντομάτας κονσέρβας ή σπιτική σάλτσα.

 

Υλικά

1 κιλό κρέας για μαγειρευτό

5-6 ντομάτες ώριμες (να βγει 1,5 περίπου βαθύ πιάτο πολτός)

Αλάτι

Πιπέρι

½ -3/4 κούπας ελαιόλαδο (ανάλογα με το πόσο λιπαρό είναι το κρέας)

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

¼ κούπας κρασί

½ κιλό μακαρόνια (σε όποιο πάχος μας αρέσουν)

Ξερό αθότυρο

 

Επί το έργον

Κόβουμε σε μέτριες μερίδες το κρέας και το πλένουμε πολύ καλά.

Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο ή τριμμένο στον τρίφτη της ντομάτας.

Πριν αρχίσει να τσιγαρίζεται προσθέτουμε το κρέας και αλατίζουμε ελαφρά. Όταν σωταριστεί και αλλάξει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές, σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε νεράκι (λίγο –λίγο, μη μας γίνει βραστό…) και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει αρκετά, αλλά να μην είναι εντελώς έτοιμο.

Διαβάστε Επίσης  Νόστιμη και ελαφριά βελουτέ σούπα με μπρόκολο

Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει από μισή ως μιάμιση ώρα ανάλογα με την ηλικία και το είδος του ζώου, και για να την επιταχύνουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας. Προσθέτουμε την ντομάτα τριμμένη, λίγο πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να
πήξει η σάλτσα.

 

Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και αρκετή σάλτσα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα 5 κούπες νερό και λίγο αλάτι ακόμη. Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε αμέσως για να μη κολλήσουν. Αφήνουμε να βράσουν 2-3 λεπτά περισσότερο απ’ ότι γράφει το πακέτο, και αποσύρουμε από το μάτι. Πρέπει να υπάρχει ζουμάκι στην κατσαρόλα μας αλλά όχι να είναι …σούπα.

 

Σε βαθιά πιάτα βάζουμε 2-3 κουταλιές τριμμένο αθότυρο και σερβίρουμε τα μακαρόνια όχι στραγγισμένα αλλά με λίγο ζουμάκι. Πασπαλίζουμε με άφθονο τριμμένο αθότυρο και αν θέλουμε περιχύνουμε λίγη ακόμη από τη σάλτσα που βγάλαμε με το κρέας.

 

Παρατηρήσεις

1)Φροντίζουμε το κρέας μας να είναι από μερίδα χωρίς ψιλά κοκκαλάκια γιατί δεν θα σουρώσουμε το ζουμί. Αν το φτιάξουμε με κοτόπουλο, το χωρίζουμε προσεκτικά σε μερίδες πάνω στις κλειδώσεις, χωρίς να τριφτούν τα κοκκαλάκια. Αν υπάρχουν μικρά παιδιά, καλύτερα είναι να χρησιμοποιήσουμε μοσχαράκι χωρίς κόκκαλο.

Διαβάστε Επίσης  Μπουγάτσα με ρόδι

2)Σ’ αυτό το φαγητό χρησιμοποιούμε περισσότερες ντομάτες απ’ ότι στα συνήθη κοκκινιστά, έτσι ώστε να βγάλουμε σάλτσα με το κρέας αλλά να μείνει αρκετή για να βράσουν και τα μακαρόνια.

3)Το κρεμμύδι σ’ αυτό το κοκκινιστό πρέπει να είναι πολύ ψιλά κομμένο ή ακόμη καλύτερα τριμμένο. Δεν είναι ωραίο να φαίνονται καρεδάκια στα μακαρόνια (κατά τη γνώμη μου).

4)Αν το αρχικό νερό δεν είναι αρκετό για να φτάσουν τα μακαρόνια στο επιθυμητό σημείο βρασίματος, προσθέτουμε λίγο όσο βράζουν αλλά όχι κρύο για να μη σταματήσει ο βρασμός. Είναι καλύτερο αυτό από το να βάλουμε περισσότερο νερό από την αρχή και να γίνουν νερουλά. Επειδή δεν τα σουρώνουμε δεν πρέπει να είναι υπερβολικά πολύ το νερό.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *