Χουλιάρας: Κανείς δεν αποκλείει έναν μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα

 

Χουλιάρας: Κανείς δεν αποκλείει έναν μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα

Χουλιάρας: Κανείς δεν αποκλείει έναν μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα

 

Ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας, ανέφερε τις συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο φαινόμενο αν συνέβαινε στην Ελλάδα.

Μετά τις προβλέψεις του κ. Συνολάκη, ο καθηγητής Σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας, κλήθηκε για να μιλήσει για όσα ισχύουν για τους δύο ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία. «Έίμαστε στην τέταρτη ημέρα μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, αυτό το ρήγμα είναι πολύ μακρυά από την Ελλάδα για να την επηρεάσει, για να γίνει μεταφορά τάσεων, είναι πολύ μεγάλη η απόσταση» ανέφερε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής της Σεισμολογίας.

Διαβάστε Επίσης  Μετάλλαξη Όμικρον: Τι γνωρίζουμε και τι όχι – Πότε πρέπει να μας ανησυχεί

Εξήγησε ότι ο όρος ντόμινο δεν αναφέρεται στις τεκτονικές πλάκες: Το επίκεντρο, εξήγησε, είναι πάνω από 1.000 χλμ από τον ελλαδικό χώρο. Και συνέχισε: «Το φαινόμενο ντόμινο το είδαμε αμέσως μετά τα 7,8 Ρίχτερ, μετά τον πρώτο σεισμό, σε 9 ώρες, 1.000 χλμ πιο πάνω έγινε σεισμός 7,5 Ρίχτερ».

 

«Θα είχε μικρότερες επιπτώσεις»

Σε ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει σεισμός τέτοιους μεγέθους στην Ελλάδα, απάντησε: «Ιστορικά είχαμε τέτοιου μεγέθους σεισμούς, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ενός τέτοιου μεγέθους στον ελλαδικό χώρο. Υπάρχουν 3-4 τέτοια παραδείγματα ισοδύναμων μεγεθών παλαιότερα, οπότε κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει».

Διαβάστε Επίσης  Βαρυχειμωνιά… με απανωτές αυξήσεις στο ρεύμα και στο πρώτο τρίμηνο του 2022

Σε ερώτηση ποιες θα ήταν οι συνέπειες ενός τέτοιου σεισμού είπε: «Θα είχε μικρότερες επιπτώσεις, τα κτίριά μας είναι καλύτερα από αυτά που βλέπουμε στην Τουρκία, έχουμε καλύτερες υποδομές. Επίσης, έχουμε το ευεργετικό στη γεωδυναμική της Ελλάδας, ότι οι περισσότεροι ισχυροί σεισμοί συμβαίνουν σε υποθαλάσσιες περιοχές, οπότε το φαινόμενο εκτονώνεται».

Ο κ. Χουλιάρας κατέληξε: «Τα κτίρια είναι αυτά που πρέπει να προσέχουμε, να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στα κτίρια και τις υποδομές, είναι τα βασικά πράγματα. Αν αφοσιωθούμε σε αυτά, θα είμαστε καλά».

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *