Τι είναι το «Σύνδρομο της Μήδειας» – Πώς μπορεί μια μητέρα να βλάψει το παιδί της

Η υπόθεση στην Πάτρα με τον θάνατο των τριών παιδιών και οι εξελίξεις με τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου που κατηγορείται για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας έχει προκαλέσει σοκ και οργή και έχει φέρει στο επίκεντρο των συζητήσεων τον όρο “σύνδρομο της Μήδειας” που χρησιμοποιείται για εγκλήματα που διαπράττονται από μητέρες με θύματα τα ίδια τους τα παιδιά.Τι είναι το «Σύνδρομο της Μήδειας» – Πώς μπορεί μια μητέρα να βλάψει το παιδί της

Η Μήδεια στη μυθολογία ερωτεύτηκε τον Ιάσονα, αρχηγό της Αργοναυτικής εκστρατείας και έθεσε στην διάθεσή του όλα τα μέσα της τέχνης της, ώσπου ο ήρωας να αποκτήσει το Χρυσόμαλλο δέρας.

Όταν ο Ιάσονας την εγκατέλειψε για να μνηστευτεί την κόρη του βασιλιά Κρέοντα, Γλαύκη, η Μήδεια προχώρησε και στο πιο αποτρόπαιο έγκλημά της: σκότωσε τα δύο παιδιά της, Φέρητα και Μέρμερο, που είχε αποκτήσει με τον Ιάσονα.

Ο Stern, το 1948, ονόμασε την περίπτωση αυτή το «σύνδρομο της Μήδειας».

Η Motz γράφει για την παιδοκτονία: «Η γυναίκα χρησιμοποιεί το σώμα της, ως το πιο ισχυρό επικοινωνιακό μέσο, ως το μεγαλύτερο όπλο της. Εξαιτίας της απόλυτης εξουσίας που έχει η μητέρα στα παιδιά της μέσα στον ιδιωτικό χώρο του σπιτιού της, μερικές διαταραγμένες γυναίκες, στερημένες από μητρική φροντίδα οι ίδιες, βλέπουν τα παιδιά τους ως ναρκισσιστική προέκταση του εαυτού τους. Έτσι, αντί να στρέψει την καταστροφική οργή στον εαυτό της, στρέφει αυτή τη φονική παρόρμηση στο παιδί της. Δηλαδή, η παιδοκτονία ως λειτουργία είναι το καθρέπτισμα της αυτοκτονίας στη φαντασία. Σκοτώνοντας το κακό μέρος του εαυτού της που έχει προβληθεί πάνω στο παιδί, η μητέρα παροδικά έχει εξαφανίσει τα απαράδεκτα μέρη του εαυτού της που δεν έχει απαρτιώσει».

Διαβάστε Επίσης  Πώς να καταπολεμήσεις το άγχος μια για πάντα

Το 1951, ο καθηγητής Νευρολογίας και Ψυχιατρικής, ψυχαναλυτής Δημήτρης Κουρέτας, μεταξύ των άλλων γράφει: «Η Μήδεια είναι μια κλινική περίπτωση εγκληματικής προσωπικότητας και ο Ευριπίδης ένας νατουραλιστής που κατέγραψε επιμελώς την ψυχική διαταραχή της».

Ο De Mause γράφει: «Η χρήση των παιδιών ως αποδιοπομπαίων τράγων για να ανακουφιστεί η προσωπική εσωτερική σύγκρουση, έχει αποδειχθεί ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να συντηρούμε τη συλλογική ψυχολογική μας ομοιόσταση… Το παιδί χρησιμοποιείται ως δοχείο δηλητηρίου, όπου κανείς μπορεί να προβάλει κομμάτια της ψυχής του που αποποιείται…».

Ο Shea πραγματοποίησε τη μελέτη με τον Geoffrey McKee, ψυχολόγο εγκληματολόγο και αναπληρωτή καθηγητή στο Ινστιτούτο Hall, ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο της Columbia, SC, όπου γίνεται ψυχική αξιολόγηση κατόπιν δικαστικής εντολής. Μελέτησαν ιατρικά αρχεία, ψυχολογικά τεστ, και δικαστικά αρχεία 20 γυναικών στη Νότια Καρολίνα, ηλικίας 18-66, που νοσηλεύτηκαν μετά τις δολοφονίες των παιδιών τους.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί τα ζευγάρια χωρίζουν και γιατί μένουν μαζί

Τι λέει η κλινική ψυχολόγος, Άννα Κανδαράκη για το «σύνδρομο της Μήδειας»

«Η υπόθεση αυτή χτυπά ό, τι έχει να κάνει με μητρική και γονεϊκή αγάπη. Αυτά τα 3 παιδιά τράβηξαν τον τελευταίο λαχνό λαχείου, δεν έχει πιο κάτω» τόνισε η κλινική ψυχολόγος, Άννα Κανδαράκη μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Η ίδια αναφερόμενη στο «σύμπλεγμα της Μήδειας» επικαλέστηκε τα όσα έλεγε ο Stern ότι μέσα στο διαταραγμένο μυαλό της γυναίκας υπάρχει μια ναρκισσιστική προέκταση του εαυτού τους. Η μητέρα δεν ξέρει πού τελειώνει η ίδια και πού αρχίζει το παιδί της.

Σύμφωνα με την ίδια, «χρησιμοποιεί το παιδί της ως εργαλείο εκδίκησης. Γι’ αυτό και πολλές φορές αυτοκτονούν αυτές οι γυναίκες. Θεωρούν το παιδί τους ότι είναι κτήμα τους, ο ίδιος τους ο εαυτός. Υπάρχει και το κουκούλωμα ότι επειδή υποφέρει το παιδί, εγώ πάω να το ανακουφίσω».  Τι είναι το «Σύνδρομο της Μήδειας» – Πώς μπορεί μια μητέρα να βλάψει το παιδί της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *