Η Άποψη της Αγίας Γραφής : Υπάρχει Ασυγχώρητη Αμαρτία;

ΥΠΑΡΧΕΙ ποινή χειρότερη

από το θάνατο; Ναι, είναι ο θάνατος χωρίς ελπίδα ανάστασης επειδή κάποιος έχει διαπράξει ασυγχώρητη αμαρτία. Ο Ιησούς είπε ότι υπάρχει ένα είδος αμαρτίας η οποία «δεν θα συγχωρηθεί».​—Ματθαίος 12:31.

Η Αγία Γραφή, ωστόσο, περιγράφει τον Θεό ως συγχωρητικό. Μολονότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να τρέφουν μνησικακία και να αρνούνται να συγχωρούν, ο Θεός “συγχωρεί άφθονα”. (Ησαΐας 55:7-9) Μάλιστα με μεγάλο προσωπικό κόστος, ο Θεός έστειλε τον αγαπητό του Γιο στη γη για να γίνει εξιλεωτική, ή αλλιώς καλυπτήρια, θυσία τόσο πολύτιμη ώστε να μπορεί να εξαλείψει τις αμαρτίες μας.​—Ιωάννης 3:16, 17· Πράξεις 3:19· 1 Ιωάννη 2:1, 2.


.

Στον κατάλληλο καιρό ο Θεός θα αναστήσει πολλούς ένοχους σοβαρών αμαρτιών οι οποίοι όμως δεν θα είναι πια υπόλογοι για τις πράξεις που έκαναν στο παρελθόν. (Πράξεις 24:15· Ρωμαίους 6:23) Στην πραγματικότητα, ο Ιησούς είπε ότι, εκτός από την ασυγχώρητη αμαρτία, «κάθε είδους αμαρτία και βλασφημία θα συγχωρηθεί». (Ματθαίος 12:31) Ίσως αναρωτηθείτε, λοιπόν: “Τι θα μπορούσε να είναι τόσο φρικτό που δεν θα το συγχωρούσε ο Θεός;”
Όταν Ξεπερνιούνται τα Όρια της Μετάνοιας
Η προειδοποίηση του Ιησού αναφερόταν στην εκούσια και σκόπιμη «βλασφημία εναντίον του πνεύματος». Δεν υπάρχει απαλλαγή από αυτό το είδος αμαρτίας, «ούτε σε αυτό το σύστημα πραγμάτων ούτε σε εκείνο που πρόκειται να έρθει», όπως πρόσθεσε ο ίδιος. (Ματθαίος 12:31, 32) Οι ένοχοι τέτοιας αμαρτίας δεν θα αναστηθούν.
Τι είναι η βλασφημία εναντίον του πνεύματος; Προέρχεται από την καρδιά, αποκαλύπτοντας κακόβουλη νοοτροπία και πρόθεση. Η σκόπιμη διάθεση που εκδηλώνει κάποιος ενάντια στο άγιο πνεύμα του Θεού αυξάνει τη σοβαρότητα αυτής της αμαρτίας. Παραδείγματος χάρη: Σε μερικά μέρη του κόσμου, ο νόμος κάνει διάκριση ανάμεσα στο φόνο πρώτου και στο φόνο δευτέρου βαθμού με βάση την πρόθεση και τον τρόπο με τον οποίο διαπράχθηκε ο φόνος, και περιορίζει την εσχάτη των ποινών (θανατική ποινή) μόνο για τους φόνους εκ προθέσεως ή εκ προμελέτης.
Ο απόστολος Παύλος ήταν κάποτε βλάσφημος αλλά είπε: «Μου δείχτηκε έλεος, επειδή είχα άγνοια». (1 Τιμόθεο 1:13) Κάποιος αμαρτάνει εναντίον του αγίου πνεύματος αν του εναντιώνεται εκούσια. Αυτό περιλαμβάνει πονηρή κατάσταση καρδιάς η οποία δεν επιδέχεται αλλαγή.
Προφανώς ο Παύλος αναφερόταν σε αυτό το είδος αμαρτίας όταν έγραψε: «Είναι αδύνατον σε ό,τι αφορά εκείνους οι οποίοι έχουν μία φορά για πάντα διαφωτιστεί και έχουν γευτεί την ουράνια δωρεά και έχουν γίνει μέτοχοι αγίου πνεύματος και έχουν γευτεί τον καλό λόγο του Θεού καθώς και δυνάμεις του ερχόμενου συστήματος πραγμάτων, αλλά οι οποίοι έχουν πέσει, να τους αναζωογονήσει κανείς πάλι σε μετάνοια». (Εβραίους 6:4-6) Ο απόστολος είπε επίσης: «Αν αμαρτάνουμε εκούσια, αφού πρώτα έχουμε λάβει την ακριβή γνώση της αλήθειας, δεν απομένει πια θυσία για αμαρτίες».​—Εβραίους 10:26.
Ο Ιησούς υποκινήθηκε να προειδοποιήσει για την ασυγχώρητη αμαρτία εξαιτίας της συμπεριφοράς μερικών θρησκευτικών ηγετών που ζούσαν στις ημέρες του. Αλλά εκείνοι δεν έδωσαν προσοχή στην προειδοποίησή του. Μάλιστα φρόντισαν να θανατωθεί. Αργότερα άκουσαν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι το άγιο πνεύμα είχε κάνει κάποιο θαύμα. Τους ειπώθηκε ότι ο Ιησούς είχε αναστηθεί από τους νεκρούς! Ήταν σαφές ότι ο Ιησούς ήταν ο Χριστός! Ακόμη και τότε, ενήργησαν πονηρά εναντίον του αγίου πνεύματος δωροδοκώντας τους Ρωμαίους στρατιώτες να πουν ψέματα σχετικά με την ανάσταση του Ιησού.​—Ματθαίος 28:11-15.
Προειδοποίηση για τους Αληθινούς Χριστιανούς
Γιατί οι αληθινοί Χριστιανοί δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην προειδοποίηση για την ασυγχώρητη αμαρτία; Επειδή, αν και έχουμε ακριβή γνώση για τον Θεό και για τη δράση του πνεύματός του, θα μπορούσε να αναπτυχθεί μέσα μας πονηρή καρδιά. (Εβραίους 3:12) Πρέπει να προσέχουμε να μη σκεφτόμαστε ότι αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί σε εμάς. Αναλογιστείτε τον Ιούδα τον Ισκαριώτη. Κάποτε ήταν πιστός ακόλουθος του Ιησού. Εφόσον επιλέχθηκε ως ένας από τους 12 αποστόλους, πρέπει να είχε καλές ιδιότητες. Αλλά σε κάποιο σημείο άρχισε να επιτρέπει να αναπτύσσονται μέσα του πονηρές σκέψεις και επιθυμίες, και τελικά αυτές τον κυρίευσαν. Την ίδια περίοδο που έβλεπε με τα μάτια του τα καταπληκτικά θαύματα του Ιησού, έκλεβε χρήματα. Έπειτα, για τα χρήματα, πρόδωσε εν γνώσει του τον Γιο του Θεού.
Ορισμένα άτομα που ήταν κάποτε πιστοί Χριστιανοί έχουν απομακρυνθεί σκόπιμα από τον Θεό, ίσως λόγω πικρίας, υπερηφάνειας ή απληστίας, και τώρα είναι αποστάτες που μάχονται εναντίον του πνεύματος του Θεού. Εναντιώνονται εκούσια σε ό,τι επιτελεί ξεκάθαρα το πνεύμα. Έχουν άραγε διαπράξει αυτά τα άτομα την ασυγχώρητη αμαρτία; Ο Ιεχωβά είναι ο τελικός Κριτής.​—Ρωμαίους 14:12.
Αντί να κρίνουμε άλλους, θα είναι καλό να προσέχουμε τον εαυτό μας ώστε να μη διαπράττουμε κρυφές αμαρτίες οι οποίες μπορούν σταδιακά να σκληρύνουν την καρδιά μας. (Εφεσίους 4:30) Αντλούμε δε παρηγοριά από το γεγονός ότι ο Ιεχωβά θα μας συγχωρήσει άφθονα, ακόμη και αν έχουμε διαπράξει σοβαρές αμαρτίες, εφόσον μετανοήσουμε.​—Ησαΐας 1:18, 19.
Διαβάστε Επίσης  Ποιος ήταν ο Άγιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης, που τιμάται σήμερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *