Καλλιέργεια φασκόμηλου σε γλάστρα

Το φασκόμηλο είναι αγαπημένο

αρωματικό φυτό που μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας και να το απολαύσουμε σε ρόφημα. Έχει σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες για το στομάχι, την καρδιά και το νευρικό σύστημα, ενώ αν βάλουμε κλαδάκια φασκόμηλου στην ντουλάπα, θα διώξει το σκώρο. Δεν χρειάζεται να ανεβαίνουμε στο βουνό για να συγκομίσουμε τα φύλλα του, αρκεί να ακολουθήσουμε μερικές απλές συμβουλές.

• Τι συνθήκες απαιτεί το φασκόμηλο σε γλάστρα και τι φυτόχωμα χρειαζόμαστε;

H γλάστρα με το φασκόμηλο πρέπει να τοποθετηθεί σε ηλιόλουστη ή ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας. Αν και το φασκόμηλο παρουσιάζει σχετική αντοχή στην παγωνιά του χειμώνα, ευδοκιμεί καλύτερα σε θέση από τους προφυλαγμένη ανέμους. Το φασκόμηλο διαθέτει επιφανειακές ρίζες, επομένως δεν θα χρειαστεί ιδιαίτερα βαθιά γλάστρα. Καλό θα είναι να τοποθετήσουμε μια στρώση χαλικιού στη βάση της γλάστρας για αν εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση του νερού. Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή πιο ειδικό για αρωματικά φυτά, που να περιέχει περλίτη για να έχουμε καλύτερο αερισμό της ρίζας.

• Τι πότισμα, λίπανση και κλάδεμα χρειάζεται το φασκόμηλο στη γλάστρα;

Διαβάστε Επίσης  Τα παράδοξα του γάμου της Meghan και του Harry

Το φασκόμηλο κατά τη μεταφύτευση του στη γλάστρα θα χρειαστεί σχετικά συχνά ποτίσματα μέχρι να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό σύστημα. Ποτίζουμε αραιότερα κατά την περίοδο της άνοιξης και φθινοπώρου, μια φορά τη βδομάδα, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στο φασκόμηλο. Το πότισμα θα είναι συχνότερο τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, 2-3 φορές τη βδομάδα. Προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα αζώτου ή καλοχωνεμένη κοπριά στο φασκόμηλο, δυο φορές μέσα στην άνοιξη και μια φορά το φθινόπωρο. Τέλος, κλαδεύουμε το φασκόμηλο μέσα στο φθινόπωρο, μετά το τέλος της ανθοφορίας του, για να δώσει ξανά πλούσια βλάστηση και να μπορέσει να αναπτυχθεί εκ νέου το φύλλωμα του.

Διαβάστε Επίσης  Γάμος ή συμβίωση; Τι επιλέγουν τα 12 ζώδια
• Κι ένα μυστικό για τη φασκόμηλο σε γλάστρα

Μπορούμε να φυτέψουμε στην ίδια ζαρντινιέρα, φασκόμηλο, δίκταμο και μαντζουράνα για να συγκομίζουμε μαζί φύλλα και άνθη, να τα αποξηράνουμε και να φτιάξουμε ένα απολαυστικό μείγμα βοτάνων.


Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση