Μαστιχάκι, το κρεμαστό γεράνι

Το μαστιχάκι ή βαμβακούλα

ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γεράνι και είναι πολύ διαδεδομένο καλλωπιστικό φυτό σε αυλές και σε μπαλκόνια. Χαρακτηρίζεται από γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα, λεπτούς βλαστούς και κρεμοκλαδή πλάγια ανάπτυξη, γι’ αυτό άλλωστε αποτελεί ιδανική επιλογή για κρεμαστές γλάστρες και ζαρντινιέρες και για κρεμαστά καλάθια. Το μαστιχάκι παρουσιάζει πλούσια και διαρκή ανθοφορία σε πολλά χρώματα, από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου.

• Τι συνθήκες χρειάζεται το μαστιχάκι για να ευδοκιμήσει;
 
Το μαστιχάκι προτιμά ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις για να αναπτυχθεί καλά και να ανθοφορήσει. Παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτικό στην αλατότητα του εδάφους. Επειδή είναι ευαίσθητο στο κρύο, καλό είναι να προστατεύουμε το μαστιχάκι σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σε δυνατούς παγετούς. Σχετικά με το υπόστρωμα φύτευσης σε γλάστρα, το μαστιχάκι απαιτεί γόνιμο φυτόχωμα, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά και με καλή αποστράγγιση.
• Τι απαιτήσεις σε πότισμα, λίπανση και κλάδεμα έχει το μαστιχάκι;
 
Το μαστιχάκι έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό αν και την περίοδο του καλοκαιριού θέλει συχνό πότισμα για να έχει συνεχή ανθοφορία. Σχετικά με τη λίπανση, προσθέτουμε πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε μήνα, από τις αρχές άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Κλαδεύουμε το μαστιχάκι κάθε χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, απομακρύνοντας εσωτερικούς αδύναμους βλαστούς και συντέμνουμε τους υπόλοιπους. Επίσης, την περίοδο του καλοκαιριού, αφαιρούμε τα ξερά άνθη για να βοηθήσουμε το μαστιχάκι να έχει έντονη και παρατεταμένη ανθοφορία. Το μαστιχάκι πολλαπλασιάζεται εύκολα με επάκρια φυλλοφόρα μοσχεύματα (κλαδάκια).
• Κι ένα μυστικό για το μαστιχάκι
 
Το μαστιχάκι είναι αρκετά πιο ανθεκτικό ως προς την προσβολή από ασθένειες και έντομα από τα γεράνια και τα πελαργόνια, τα είδη δηλαδή που ανήκουν στην οικογένεια των γερανιών. Από τις ποικιλίες του μαστιχακιού, οι πιο ανθεκτικές και παραγωγικές είναι αυτές που φέρουν άνθη ρόδινου χρώματος.
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Διαβάστε Επίσης  Εξαφανίστε τις φακίδες σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *