Φυτέψτε ντοματίνια σε γλάστρα

Τα ντοματίνια είναι μια εξαιρετική

επιλογή για να φυτέψετε την άνοιξη στο μπαλκόνι σας, είτε σε γλάστρα είτε σε ζαρντινιέρα. Ακόμη κι αν είστε άπειροι στην κηπουρική, το ντοματίνι μπορεί να καλλιεργηθεί πολύ εύκολα από πρωτάρηδες.

 

Επισκεφτείτε λοιπόν φυτώρια ή γεωπονικά καταστήματα, αυτή την εποχή, και αγοράστε έτοιμα σπορόφυτα ντοματινιών. Μετά από δυόμισυ μήνες περίπου, θα αρχίσετε να γεύεστε τους πρώτους καρπούς της προσπάθειάς σας.


 
Τι ποικιλία ντοματίνια να διαλέξω;
 
Οι περισσότερες ποικιλίες ντοματινιών είναι αρκετά ανθεκτικές και αποδοτικές. Τα ντοματίνια, όταν φυτευτούν σε γλάστρα, συνήθως φτάνουν ως και τα δυο μέτρα ύψος, ενώ παρουσιάζουν παραγωγή ακόμη και μέσα στον χειμώνα.

Οι ποικιλίες ντοματινιών που ξεχωρίζουν για καλλιέργεια σε γλάστρα είναι τα ντοματίνια που δίδουν καρπούς σε σχήμα βελανιδιού με γλυκιά γεύση ή τα ντοματίνια τσέρι-Σαντορίνης, με μικρούς σφαιρικούς καρπούς και σχετικά υπόξινη γεύση. Επίσης στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε κίτρινα και μαύρα (ιώδη) ντοματίνια.

Διαβάστε Επίσης  Μανταρινιά και μανταρίνι: Ιδιότητες, οφέλη, καλλιέργεια σε γλάστρα


 
Tι γλάστρες και τι υπόστρωμα χρειάζονται τα ντοματίνια;


 
Επιλέξτε στρογγυλές γλάστρες, διαμέτρου τουλάχιστον σαράντα εκατοστών, με τρύπα αποστράγγισης στον πάτο για να φεύγει το νερό και τοποθετήστε στη βάση ένα λεπτό στρώμα 3-4 εκατοστά από χαλίκια και βότσαλα, για να στραγγίζουν τα νερά, και από πάνω ένα κομμάτι γεωυφάσματος, διαπερατό στο νερό και όχι στο χώμα. Επιλέξετε από το εμπόριο ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά ή ανακατέψτε κομπόστ με άφθονη καλά χωνεμένη κοπριά, αρκετό περλίτη σε αναλογία όγκου 1:1:1 και μικρή ποσότητα (3 κουταλιές της σούπας) πλήρους βιολογικού λιπάσματος.
 
Τι φροντίδα θα χρειαστούν τα ντοματίνια στη γλάστρα;


 
Τοποθετήστε, καταρχήν, τη γλάστρα με το ντοματίνι σε μια ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι σας, σχετικά προστατευμένη από τον αέρα. Ποτίζετε δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και κάθε δυο μέρες την θερμή περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου

. Όταν το φυτό γίνει 15-20 εκατοστά, σκονίστε με λίγη θειοχαλκίνη, ανά δεκαπέντε μέρες, για την προστασία από μυκητολογικές ασθένειες περονόσπορου και ωίδιου. Επίσης, ψεκάζετε τα φυτά ανά βδομάδα διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινου σαπουνιού και μία κουταλιά της σούπας οινονεύματος σε ένα λίτρο νερό.

Διαβάστε Επίσης  Πέντε μυστικά για καλλιέργεια καλαμποκιού

Τέλος, είναι απαραίτητο να ενσωματώνετε μέσα στη γλάστρα δυο κουταλιές της σούπας βιολογικό λίπασμα κάθε είκοσι μέρες για έξασφάλιση καλής ανάπτυξης και πλούσιας παραγωγής.


 
Κι ένα μυστικό για τα ντοματίνια


 
Λόγω της μεγάλης ανάπτυξής τους, θα πρέπει να υποστηλώσετε τα ντοματίνια με ξύλινα καλαμάκια ώστε να μην έχετε προβλήματα με τον αέρα καθώς και με το αυξημενο βάρος φορτίου. Δέστε τους βλαστούς με ελαστικό σχοινί πάνω στα καλαμάκια, ώστε να μην πληγώνονται οι βλαστοί και προκληθούν ξηράνσεις. Κάποιοι καλλιεργητές επιλέγουν ανοξείδωτο μεταλλικό πλέγμα, και το τυλίγουν γύρω από το φυτό για να αποτελέσει ένα πιο σταθερό πλαίσιο στήριξης των βλαστών του ντοματινιού.
 
Καλή επιτυχία και καλή συγκομιδή!

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *