Πολλαπλασιασμός τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα

Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε

τις αγαπημένες τριανταφυλλιές του κήπου μας για να χαρούμε την πλούσια και αρωματική ανθοφορία τους με τρεις τρόπους: με σπόρο, με μοσχεύματα και με εμβολιασμό. Παρακάτω θα αναλύσουμε τον πολλαπλασιασμό της τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα για να τις μεταφυτέψουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας.

• Τι μοσχεύματα επιλέγουμε για τον πολλαπλασιασμό της τριανταφυλλιάς;
 
Κόβουμε μέσα στην άνοιξη μοσχεύματα με μήκος 20-25 εκατοστών με 4-5 οφθαλμούς από καλοσχηματισμένα κλαδιά τριανταφυλλιάς που αρχίζουν να ξυλοποιούνται. Διατηρούμε δύο-τρία φύλλα στην κορυφή του μοσχεύματος της τριανταφυλλιάς και απομακρύνουμε τα χαμηλότερα φύλλα. Στη συνέχεια, ξύνουμε ελαφρά στο πλάι της βάσης του μοσχεύματος της τριανταφυλλιάς σε ύψος 1 εκατοστού και βουτάμε τη βάση του μοσχεύματος της στο νερό και στη συνέχεια σε σκόνη ορμόνης ριζοβολίας. Η ορμόνη ριζοβολίας αυξάνει τον αριθμό ριζιδίων του μοσχεύματος της τριανταφυλλιάς και συντελεί στην αύξηση του ποσοστού επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.
• Πώς φυτεύουμε τα μοσχεύματα τριανταφυλλιάς στη γλάστρα;
 
Φυτεύουμε σε μικρή γλάστρα το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς σε βάθος 10-15 εκατοστών, ώστε το μισό μόσχευμα με τα φύλλα να είναι πάνω από το χώμα. Είναι σημαντικό να διατηρούμε το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς σε δροσερό μέρος, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Σχετικά με το υπόστρωμα φύτευσης του μοσχεύματος της τριανταφυλλιάς, μπορούμε να αναμίξουμε ίσα μέρη κομπόστ, τύρφη και περλίτη. Διατηρούμε υγρό το χώμα και ψεκάζουμε τα φύλλα της τριανταφυλλιάς για να εξασφαλίσουμε υγρασία στο χώμα, αλλά και στο γύρω περιβάλλον του μοσχεύματος της τριανταφυλλιάς. Για περισσότερη υγρασία, καλύπτουμε το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς με μια διαφανή σακούλα, βάζοντας τέσσερα ξύλινα στηρίγματα στις άκρες της γλάστρας, αφήνοντας μια τρύπα στην κορυφή για αερισμό.
• Πότε είναι έτοιμα τα μοσχεύματα τριανταφυλλιάς για μεταφύτευση;
 
Τα μοσχεύματα της τριανταφυλλιάς ριζώνουν ταχύτερα την περίοδο της άνοιξης, όταν υπάρχει μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και αυξημένη σχετική υγρασία. Aν τα μοσχεύματα της τριανταφυλλιάς έχουν αναπτύξει νέα φύλλα, μετά από περίπου 1-2 μήνες θα έχουν αναπτύξει και ριζικό σύστημα και συνεπώς έχουμε επιτυχία στον πολλαπλασιασμό της τριανταφυλλιάς μας. Πλέον, αφού αφαιρέσουμε και τη σακούλα, μπορούμε να μεταφυτέψουμε τα νέα φυτά τριανταφυλλιάς στον κήπο μας ή σε μια μεγαλύτερη γλάστρα.
• Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα
 
Ένας ιδιαίτερα έξυπνος τρόπος για να αυξήσουμε την πιθανότητα επιτυχίας του πολλαπλασιασμού της τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα, είναι να καρφώσουμε το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς σε μια πατάτα για να διατηρείται η υγρασία και στη συνέχεια να την φυτέψουμε μέσα στην γλάστρα.
 
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Διαβάστε Επίσης  7 πράγματα που ΠΟΤΕ δε θα πει, ούτε θα κάνει ένας γνήσιος Υδροχόος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *