Πώς θα βρω τον εαυτό μου

Απαραίτητη προϋπόθεση
για να βρω κάτι είναι να ξέρω τι ψάχνω. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο ψάχνω τον εαυτό μου και στο θέλω να βρω έναν εαυτό. Το μόνο κοινό στοιχείο είναι ότι και τα δυο έχουν τον ίδιο δρόμο. Μόνο που στην μια περίπτωση πας και στην άλλη έρχεσαι. Δηλαδή έχουν διαφορετικές κατευθύνσεις στο ίδιο μονοπάτι. Επίσης για να τα καταφέρεις είναι καλό να ξέρεις τους λόγους που θες να το κάνεις και αυτοί να είναι ρεαλιστικοί. Γιατί ποιος ο λόγος να μπεις στην διαδικασία να ανοίξεις ένα ντουλάπι όταν ξέρεις πως δεν θα βρεις κάτι μέσα σε αυτό;

Διαβάζοντας τον εαυτό μας

Σε αυτήν την ανάγνωση που θα γίνει ξανά και ξανά, γιατί δεν μπορείς να αλλάζεις καθημερινά έναν εαυτό… Θα δεις πολλά σημεία που θα ήθελες να είσαι. Θα δεις γιατί οι συνθήκες δεν σου επέτρεψαν να μείνεις σε αυτό το επίπεδο σκέψης. Θα ψάξεις να βρεις πολλά στοιχεία μέσα σε εσένα μέσα από το πλάνο του εαυτού σου που θα ήθελες να έχεις τώρα και δεν έχεις. Χρειάζεσαι τόσα που να φτιάχνουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα όχι μεμονωμένα κομμάτια. Μπορείς να διατηρήσεις κάποια χαρακτηριστικά που έχεις τώρα και σου αρέσουν μπορείς ακόμα να συνδυάσεις δυο μαζί η κάτι ενδιάμεσο. Μέσα από αυτήν την μελέτη θα αρχίσεις να περιγράφεις σε ένα χαρτί αυτό που θες να είσαι και αν θες να είσαι ο καλός σου εαυτός τότε πρέπει να τον περιγράψεις με στοιχεία που έχεις. Αν θες να γίνεις κάποιος άλλος τότε πρέπει να αλλάξεις κάποια από αυτά που διαθέτεις.

Πιάνοντας το τιμόνι

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν παρατήσει τον εαυτό τους στον αυτόματο πιλότο. Αν ξέρεις μια δυο αντιδράσεις τους έχεις τρομερή επιρροή πάνω τους. Είναι αυτό που λένε μαριονέτες. Αλλά εμείς ξέρουμε τι θέλουμε να είμαστε και θα χρησιμοποιήσουμε την νοημοσύνη που έχουμε για να κοντρολάρουμε τον εαυτό μας. Ξέρουμε από τώρα πως θα αντιδράσει όταν θα προσπαθήσουν να τον εκνευρίσουν να τον προσβάλουν. Είναι όλα αυτά που βγάλαμε στο δεύτερο σχέδιο. Και ξέρουμε ότι μπορεί να τα εφαρμόσει αφού το έχει αποδείξει και στο παρελθόν. Αν διαλέξαμε στοιχεία από το παρελθόν μας που θεωρούσαμε καλά.

Ο εαυτός μας σαν πρότυπο

Το πρότυπο μας είμαστε εμείς και σε αυτό τώρα έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη σε αυτό. Και αν υπάρχουν αμφιβολίες για αυτό τότε καλύτερα να επανεξετάσεις το δεύτερο πλάνο σου. Το επίκεντρο μας είμαστε εμείς αλλά για εμάς, δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου αλλά το κέντρο του εαυτού μας και η εξωτερική μας εικόνα γνήσιο αντίγραφο της εσωτερικής. Με το ψέμα με το ίσως και με το θα δεν θα καταφέρουμε τίποτα ουσιαστικό. Αν εμείς πρώτα δεν πιστέψουμε σε εμάς τότε κανείς δεν θα πιστέψει σε αυτό που είμαστε.

Οι συνέπειες των πράξεων μας και η ευθύνη αυτών

Είναι γεγονός ότι αν έχεις απαιτήσεις έχεις και υποχρεώσεις. Τώρα είσαι εσύ αυτός που σκέπτεται για εσένα. Εσύ έκανες την σωστή η την λάθος επιλογή και αν θες να είσαι ο εαυτός σου πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη των αποτελεσμάτων και των καλών και των κακών. Αυτό θα σε οδηγήσει στον πραγματικό έλεγχο και όχι σε έναν φαινομενικά καλό έλεγχο. Το να ρίξεις τις ευθύνες σε κάποιον άλλον είναι εξαιρετικά εύκολο και γίνεται κυρίως όταν τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Αλλά φτάνει να το κάνεις μια φορά για να πούμε ότι δεν είχες τον έλεγχο. Ούτε των κακών που πιθανόν θες να αποφύγεις ούτε των καλών.

Δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο που χρειάζεται

Τέτοιες αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν από την μια μέρα στην άλλη. Η μπορούν να γίνουν αλλά δεν θα έχουν τα σωστά θεμέλια για να το στηρίξουν. Δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο που χρειάζεται για να αλλάξει. Άσε τον να δημιουργήσει έναν ισχυρό και γνήσιο χαρακτήρα μέσα στο καλούπι που του έχεις δώσει.

Προετοιμάσου για τα αδιέξοδα.

Είναι σίγουρο ότι αυτό που θα γίνεις δεν θα αρέσει σε όλους ιδικά αν θες να αρέσει σε εσένα. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι στο περιβάλλον μας την ίδια αξία για εμάς και κάποιες προσαρμογές πρέπει να ρυθμιστούν έχοντας υπόψη και αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά πρόσεχε μην θεωρήσεις κάποιους ανθρώπους δεδομένους όσο και αν φαίνονται και μην αφήσεις και τον δικό σου εαυτό σε δεύτερη μοίρα. Κάποια από αυτά θα τα δεις από την αρχή μερικά θα σου εμφανιστούν στην πορεία, τα εμπόδια. Εκεί θα πρέπει να αποφασίσεις αν θες να αλλάξεις λίγο την πορεία σου η αν θες να πατήσεις πάνω στα εμπόδια. Δεν ξέρεις τι είναι σωστό και τι λάθος και πάντα είναι δύσκολο για όλους ήταν, αλλιώς δεν θα το έβλεπαν για εμπόδιο. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για τέτοιες καταστάσεις και πρέπει να είσαι εσύ αυτός που θα αποφασίσει και αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη.

Tips

Το να είσαι ο εαυτός σου είναι ότι καλύτερο μπορείς να είσαι
Μη κοροϊδέψεις τον εαυτό σου λέγοντας του ότι μπορεί να είναι κάποιος που δεν μπορεί.
Δεν υπάρχει σωστό και λάθος σε κάτι που προσπαθείς

Διαβάστε Επίσης  Κι όμως το ελληνικό ελαιόλαδο προλαμβάνει τον καρκίνο!

Αφήστε μια απάντηση