Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα

Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα

Κάθε φορά που μεταφυτεύουμε
τα φυτά μας σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, αναρωτιόμαστε τι φυτόχωμα να χρησιμοποιήσουμε για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία.

Ποιο είναι το κατάλληλο φυτόχωμα για τα κηπευτικά, για τα καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά μας; Ας δούμε τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει το φυτόχωμα για τις βασικές κατηγορίες φυτών ώστε να επιλέξουμε το κατάλληλο.

• Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για τα καλλωπιστικά φυτά;

Τα καλλωπιστικά φυτά έχουν διαφορετικές ανάγκες σε τύπο εδάφους, σε ανάγκες θρεπτικών συστατικών και σε υγρασία. Για παράδειγμα, τα οξύφιλα φυτά, όπως η γαρδένια, η ορτανσία, η καμέλια, η αζαλέα και τα ροδόδενδρα ευδοκιμούν σε έδαφος με χαμηλό pH (4,5-5) και γι’ αυτό προμηθευόμαστε φυτόχωμα τέτοιου τύπου. Επίσης, τα ανθοφόρα φυτά χρειάζονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά και γι’ αυτό καλό είναι να περιέχει και λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης. Αντίστοιχα, τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται εξειδικευμένο φυτόχωμα που να συγκρατεί περισσότερο την υγρασία λόγω των πιο ζεστών συνθηκών. Τέλος, οι κάκτοι χρειάζονται πολύ καλή αποστράγγιση, γι’ αυτό επιλέγουμε φυτόχωμα που να περιέχει αρκετή άμμο, ενώ η ορχιδέα αναπτύσσονται καλύτερα σε εξειδικευμένο υπόστρωμα με πευκόφλουδα.

Διαβάστε Επίσης  Πως φυτεύουμε βιολογικά. Tips και αποστάσεις φύτευσης

• Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για τα κηπευτικά μας;

Τα κηπευτικά φυτά, καθώς αναπτύσσονται και δίνουν την καρποφορία τους, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών κατά την περίοδο της καλλιέργειας. Γι’ αυτό για τα λαχανικά στο μπαλκόνι επιλέγουμε φυτόχωμα εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το φυτόχωμα μας πρέπει να περιέχει μεγάλο ποσοστό σε μαύρη τύρφη, και να είναι ενισχυμένο με οργανική ουσία, δηλαδή να περιέχει κομπόστ και κοπριά καθώς και βιολογικό λίπασμα. Επίσης, το φυτόχωμα που θα χρησιμοποιηθεί για σπορείο κηπευτικών θα πρέπει να έχει σχετικά χαμηλό pH (5-5,5), ώστε να μην αναπτύσσονται ασθένειες στα σπορόφυτα.

Διαβάστε Επίσης  Φτιάχνω εκχύλισμα τσουκνίδας για φυτοπροστασία

• Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για αρωματικά φυτά και βότανα;

Τα αρωματικά φυτά χρειάζονται φυτόχωμα που να διαθέτει καλή αποστράγγιση και καλό αερισμό του ριζικού συστήματος για να μην παρουσιάσουν σαπίσματα στις ρίζες. Η καλή στράγγιση του νερού και ο αερισμός, στα φυτοχώματα που προμηθευόμαστε, επιτυγχάνεται με την προσθήκη περλίτη και ελαφρόπετρας σε κατάλληλη αναλογία. Επίσης, τα αρωματικά φυτά χρειάζονται σχετικά μικρή ποσότητα θρεπτικών συστατικών, κυρίως αζώτου, που εξασφαλίζεται όταν το φυτόχωμα περιέχει κομπόστ και κοπριά.

 

• Κι ένα μυστικό για να επιλέξουμε φυτόχωμα

Στο εμπόριο, θα συναντήσουμε πολλούς τύπους φυτοχωμάτων είτε γενικής χρήσης είτε πιο εξειδικευμένης όπως για οξύφιλα, για κηπευτικά, για αρωματικά φυτά, για κάκτους και για σπορείο. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τι περιέχουν για να είμαστε σίγουροι για την καταλληλότητα του χώματος και την ποιότητα της επιλογής μας.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *