Καλλιέργεια βασιλικού σε γλάστρα

Σε κάθε αυλή, μπαλκόνι,

ακόμη και στα παράθυρα των σπιτιών, θα συναντήσουμε το βασιλικό να καλλιεργείται σε γλάστρα για τα μυρωδάτα φύλλα του. Το πιο δημοφιλές αρωματικό φυτό της μεσογειακής κουζίνας, ο βασιλικός αποτελεί βασικό σαλάτες, σε σάλτσες. Ας δούμε τα πιο σημαντικά μυστικά για να τον καλλιεργήσουμε και να τον απολαύσουμε στις αυλές και στην κουζίνα μας.

• Τι συνθήκες θέλει ο βασιλικός για να τον καλλιεργήσουμε σε γλάστρα;

Επιλέξτε μια σκιερή ή ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι ή στην αυλή σας για να ευδοκιμήσει ο βασιλικός στη γλάστρα. Αποφύγετε νότια έκθεση με πολύ ηλιοφάνεια για τον βασιλικό, γιατί θα εμφανιστούν εγκαύματα στα φύλλωμα του, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Την περίοδο του χειμώνα, θα χρειαστεί να προφυλάξετε τον βασιλικό από τους δυνατούς βοριάδες και την παγωνιά, χρησιμοποιώντας ειδικό πανί αντιανεμικής προστασίας.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί η χρήση απολυμαντικών προϊόντων πρέπει να γίνεται με μέτρο;
• Τι γλάστρα και τι φυτόχωμα θα επιλέξουμε για να φυτέψουμε τον βασιλικό;

Για την καλλιέργεια του βασιλικού στο μπαλκόνι, θα χρειαστούμε στρογγυλή γλάστρα 1-2 νούμερα μεγαλύτερη από τη γλάστρα που τον αγοράσαμε. Ειδικά για τον πολυετή (ή αγιορείτικο) βασιλικό που αναπτύσσεται γρήγορα, θα χρειαστούν αρκετές μεταφυτεύσεις. Σχετικά με το υπόστρωμα φύτευσης, προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή πιο ειδικό για αρωματικά φυτά, για να φυτέψουμε το βασιλικό μας, αρκεί να είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά στοιχεία και να περιέχει περλίτη για να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

• Τι πότισμα και τι κλάδεμα χρειάζεται ο βασιλικός σε γλάστρα;

Ο βασιλικός θα χρειαστεί τακτικά ποτίσματα στη γλάστρα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, κάθε 1-2 μέρες. Θα πρέπει πρώτα να διαπιστώνουμε ότι το χώμα στη γλάστρα του βασιλικού στεγνώνει και μετά να ξαναποτίζουμε, καθώς το υπερβολικό πότισμα προκαλεί κιτρίνισμα στα φύλλα και μαυρίσματα στους βλαστούς. Σχετικά με τις ανάγκες του βασιλικού σε λίπανση, η ενσωμάτωση καλοχωνεμένης κοπριάς ή βιολογικού λιπάσματος για αρωματικά φυτά, μια φορά το μήνα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, είναι πολύ ευεργετική.

Διαβάστε Επίσης  Αυτός είναι ο ιερέας που βίαζε την 11χρονη στον Βόλο
• Κι ένα μυστικό για τον βασιλικό στη γλάστρα

Θα πρέπει να κορφολογούμε συχνά τον βασιλικό στη γλάστρα για να διατηρήσουμε συμπαγές το σχήμα του, ενώ θα χρειαστεί και υποστύλωση με ξύλινα καλαμάκια μπαμπού, ειδικά ο αγιορείτικος βασιλικός που έχει μεγάλη ανάπτυξη. Επίσης, θα πρέπει να αφαιρούμε άμεσα τα άνθη του βασιλικού, για να του εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.


Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *