Καλλιέργεια κρεμμυδιού σε γλάστρα

  • Post category:ΚΗΠΟΣ

Καλλιέργεια κρεμμυδιού σε γλάστρα

 

To φρέσκο χλωρό κρεμμύδι
ή κρεμμυδάκι μπορεί να καλλιεργηθεί πολύ εύκολα σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι ή τη βεράντα μας. Καλλιεργείται τόσο σαν φθινοπωρινό, όσο και σαν ανοιξιάτικο λαχανικό για την πικάντικη καυτερή του γεύση. Συνήθως, το φρέσκο κρεμμύδι φυτεύεται και συγκαλλιεργείται μαζί με διάφορες ποικιλίες μαρουλιού, για να το συνοδέψουμε σαν μυρωδικό στις φρέσκες σαλάτες που θα φτιάξουμε. (διαβάστε περισσότερα για την συγκαλλιέργεια φυτών)

 

 

• Πώς φυτεύουμε το φρέσκο κρεμμύδι στη γλάστρα;

 

Για την καλλιέργεια του φρέσκου κρεμμυδιού, θα χρειαστούμε γλάστρες ή ζαρντινιέρες με χαμηλό βάθος 15-20 εκατοστών και μεγάλη επιφάνεια για να χωρέσουν αρκετά φυτά. Η φύτευση του κοκκαριού, δηλαδή του μικρού βολβού κρεμμυδιού γίνεται σε αποστάσεις 5-7 εκατοστών και βάθος 1-2 εκατοστών με την κορυφή του βολβού προς τα επάνω. Τα κρεμμύδια προτιμούν ελαφρύ αμμώδες χώμα με καλή αποστράγγιση, ενώ καλό είναι στο υπόστρωμα της γλάστρας να ενσωματώσουμε οργανική ουσία, όπως καλοχωνεμένη κοπριά, κομπόστ και πλήρες βιολογικό λίπασμα για την ενδυνάμωση της καλλιέργειας του κρεμμυδιού.

Διαβάστε Επίσης  5 μυστικά για φύτευση τριανταφυλλιάς

 

 

• Τι πότισμα και τι λίπανση χρειάζεται το φρέσκο κρεμμύδι στη γλάστρα;

 

Τα κρεμμύδια χρειάζονται τακτικά ελαφριά ποτίσματα στη γλάστρα, καθώς διαθέτουν επιφανειακό ριζικό σύστημα. Mε το πότισμα του φρέσκου πρέπει να εξασφαλίζεται συνεχώς παρουσία υγρασίας στο επιφανειακό στρώμα της φύτευσης. Σχετικά με την λίπανση του φρέσκου κρεμμυδιού, χρειάζεται ενσωμάτωση καλοχωνεμένης κοπριάς και πλήρους βιολογικού λιπάσματος με αυξημένη περιεκτικότητα αζώτου κατά τη φύτευση του κρεμμυδιού και προσθήκη συμπληρωματικής λίπανσης ένα μήνα μετά τη φύτευση.

 

 

• Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται το φρέσκο κρεμμύδι στη γλάστρα;

 

Aν χρησιμοποιούμε για τις γλάστρες μας χώμα του κήπου μας και κοπριά, πιθανότατα κατά την καλλιέργεια του κρεμμυδιού να εμφανιστούν αρκετά ανεπιθύμητα αγριόχορτα, τα γνωστά μας ζιζάνια. Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστεί προσεκτικό ξεβοτάνισμα των αγριόχορτων, καθώς το λεπτό φύλλο του κρεμμυδιού θα δυσκολευτεί να αναπτυχθεί. Επίσης, καλό είναι να ψεκάζουμε με βιολογικό χαλκούχο διάλυμα ή να σκονίζουμε με θειοχαλκίνη, όταν το φυτό του κρεμμυδιού φθάσει τα 10- 15 εκατοστά και να επαναλαμβάνουμε ανά 15 ημέρες για την προληπτική αντιμετώπιση του περονόσπορου, της σκωρίασης και άλλων μυκητολογικών ασθενειών που προσβάλλουν το κρεμμύδι.

Διαβάστε Επίσης  7 φυτά που διώχνουν τα έντομα

 

 

• Πότε συγκομίζουμε το φρέσκο κρεμμύδι στη γλάστρα;

 

Το φρέσκο κρεμμύδι στη γλάστρα το συγκομίζουμε, ξεριζώνοντας το, περίπου δύο μήνες μετά την φύτευση του κοκκαριού, όταν ο πράσινος βλαστός του κρεμμυδιού φτάνει τα 20-30 εκατοστά, ενώ το υπόγειο μέρος του κρεμμυδιού αποκτήσει κυλινδρικό σχήμα διαμέτρου 1-1,5 εκατοστού. Για να διατηρήσουμε τα φρέσκα κρεμμύδια θα πρέπει να τα συντηρήσουμε άμεσα στο ψυγείο.

• Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια του φρέσκου κρεμμυδιού

 

Για την φύτευση του φρέσκου κρεμμυδιού, την φθινοπωρινή περίοδο, επιλέγουμε κοκκάρι σχετικά χοντρό, διαμέτρου 2-3 εκατοστών, ώστε να γίνει πιο χοντρός ο πράσινος βλαστός του κρεμμυδιού. Αντίθετα, για τη φύτευση ξερού κρεμμυδιού, επιλέγουμε κοκκάρι μικρότερης διαμέτρου 1-2 εκατοστών, γιατί αλλιώς το φυτό του κρεμμυδιού θα μπει γρήγορα σε ανθοφορία, θα διακοπεί η βολβοποίηση του κρεμμυδιού και θα καταστραφεί η παραγωγή.

 

 

 

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση