Ιρσίνη: Η «μαγική» ορμόνη που εξαφανίζει το λίπος

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη,
 κατά την άσκηση, απελευθερώνεται μια ορμόνη, η «ιρισίνη»,  η οποία όχι μόνο βοηθά το σώμα να μειώσει το λίπος, αλλά εμποδίζει και τον σχηματισμό του.

Ένας καθηγητής κυτταρικής βιολογίας και μια ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ είχαν ανακαλύψει προηγουμένως την ορμόνη, απομονώνοντάς την από τα μυϊκά κύτταρα. Η φυσική ορμόνη προκαλεί κάποιες από τις ιδιότητες που προάγουν την υγεία μέσω της άσκησης και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε νέες θεραπείες για τον διαβήτη, την παχυσαρκία και τον καρκίνο.

Σε προηγούμενη μελέτη του Χάρβαρντ, διαπιστώθηκε ότι όταν αυξάνονται τα επίπεδα της ιρισίνης μέσω της άσκησης, οι διακόπτες των ορμονών μετατρέπουν το λευκό λίπος σε καφέ, δηλαδή σε «καλό» λίπος. Αυτή η μετατροπή είναι ευεργετική, καθώς το καφέ λίπος καίει περισσότερες θερμίδες.

Η ιρισίνη, η οποία απελευθερώνεται κατά την άσκηση, δεν «καίει» απλά λίπος, αλλά εμποδίζει και τη συσσώρευσή του

Τη νέα έρευνα, η οποία κτίζει στις προηγούμενες, σχεδίασε ο Δρ Li-Jun Yang, καθηγητής Αιματοπαθολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Ο Δρ Yang και οι συνεργάτες του είχαν στόχο να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο της ιρισίνης στους ανθρώπους και να αυξήσουν τις γνώσεις τους σχετικά με το πώς η ορμόνη βοηθά στη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ λιποκυττάρων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ορμόνη ιρισίνη, μεταξύ άλλων, προκαλεί εξάρσεις όταν η καρδιά και οι άλλοι μύες ασκούνται, με αποτέλεσμα την αναστολή του σχηματισμού του λιπώδους ιστού.

Τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism, επιβεβαιώνουν προηγούμενα συμπεράσματα ότι η ιρισίνη μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε Επίσης  Τα όσπρια βοηθούν στη ρύθμιση του βάρους και μας δίνουν ενέργεια

Η ιρισίνη λειτουργεί μέσω ενός μηχανισμού που ενισχύει τη δραστηριότητα γονιδίων και πρωτεϊνών ζωτικής σημασίας για τη μετατροπή των κυττάρων του λευκού λιπώδους ιστού σε καφέ λιποκύτταρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η ιρισίνη έχει ρόλο στην καύση του λίπους, αυξάνοντας σημαντικά την ποσότητα της ενέργειας που χρησιμοποιείται από τα καφέ λιποκύτταρα.

Ο Δρ Yang και η ομάδα του πραγματοποίησαν την έρευνα με τη συλλογή λιπώδων κυττάρων από τους 28 συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μείωσης στήθους. Οι επιστήμονες εξέθεσαν τα δείγματα λίπους σε ιρισίνη και ως αποτέλεσμα, είδαν μια σχεδόν πενταπλάσια αύξηση σε κύτταρα που περιέχουν την πρωτεΐνη UCP1 – μια πρωτεΐνη ζωτικής σημασίας για την καύση λίπους.

“Χρησιμοποιήσαμε καλλιέργειες ανθρώπινου λιπώδη ιστού για να αποδείξουμε ότι η ιρισίνη έχει μια θετική επίδραση στην μετατροπή του λευκού λίπους σε καφέ λίπος και ότι αυξάνει την ικανότητα καύσης του λίπους του σώματος”, όπως σχολίασε ο Dr. Li-Jun Yang.

Μεταξύ των δειγμάτων που αναλύθηκαν σε λιπώδη ιστό, ο Δρ Yang και οι συνεργάτες του παρατήρησαν ότι η ιρισίνη καταστέλλει το σχηματισμό λιποκυττάρων με τη μείωση του αριθμού των ώριμων κυττάρων λίπους από 20 έως 60%, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η ορμόνη ιρισίνη μειώνει την αποθήκευση λίπους στο σώμα, εμποδίζοντας τη διαδικασία που μετατρέπει τα αδιαφοροποίητα βλαστικά κύτταρα σε κύτταρα λίπους, ενώ παράλληλα προωθεί τη διαφοροποίηση των βλαστοκυττάρων σε κύτταρα σχηματισμού οστού, λένε οι ερευνητές.

“Κουνηθείτε, μην περιμένετε φάρμακο θαύμα”

Ο Δρ Yang, τονίζει ότι αν και οι ευεργετικές επιδράσεις της ιρισίνης θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξελιχθούν σε θεραπείες στο μέλλον, η βιωσιμότητα μιας θεραπείας βασισμένης στην ιρισίνη είναι αβέβαιη και δεν θα συμβεί σύντομα. Επομένως, η λύση είναι στα χέρια του καθενός και ονομάζεται “τακτική άσκηση”.

Διαβάστε Επίσης  Πόση πρωτεΐνη πρέπει να προσλαμβάνουμε ημερησίως;

Ενώ δεν υπάρχει ενιαία προσέγγιση για την πρόληψη ή τη θεραπεία του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας, η άσκηση σε συνδυασμό με συμπεριφορική θεραπεία και διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Η γνώση ότι το σώμα παράγει μικρές ποσότητες λίπους τις οποίες καταπολεμά η ιρισίνη, υπογραμμίζει τη σημασία της τακτικής άσκησης.

Ο Δρ Yang αναφέρει σχετικά: «Αντί να περιμένετε για ένα φάρμακο θαύμα, μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας με την αλλαγή του τρόπου ζωής σας. Η άσκηση παράγει περισσότερη ιρισίνη, η οποία έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του λίπους, της ισχυροποίησης οστών και της καλύτερης καρδιαγγειακής υγείας».

Συμπερασματικά, ο ρόλος της ιρισίνης στη ρύθμιση των λιποκυττάρων τονίζει ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθά τόσο στη μείωση όσο και στη μη συσσώρευση σωματικού βάρους.

Αυτή η μελέτη είναι ένα άλλο κομμάτι των αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τους μηχανισμούς που εμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους και προωθούν την ανάπτυξη γερών οστών, κατά την άσκηση και προσθέτει στην επιστημονική γνώση σχετικά με τα οφέλη που έχει η άσκηση για την υγεία.

Αλλά η ιρισίνη μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Προηγούμενες μελέτες από την ομάδα του Δρ Yang διαπίστωσαν ότι βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, ενισχύοντας τα επίπεδα του ασβεστίου που είναι απαραίτητο για τις συστολές της καρδιάς και ότι μειώνει τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες σε μοντέλα ποντικών, μειώνοντας έτσι την αθηροσκλήρωση.

Πηγή:Pathfinder.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *