Έχετε φυτέψει στέβια; Δείτε πως να την χρησιμοποιήσετε

Στέβια (Stevia rebaudiana),

Stevia: Προέρχεται από τα τροπικά δάση της Βραζιλίας και της Παραγουάης. Οι αυτόχθονες κάτοικοι της Ν. Αμερικής χρησιμοποιούσαν την Στέβια
κυρίως σαν γλυκαντικό κάτι που υιοθετήθηκε από τους Ευρωπαίους άποικους. Η μεγαλύτερη χρήση της στέβιας ως γλυκαντικό σήμερα γίνεται στην Ιαπωνία.

Βασικές Ιδιότητες: Φυσικό γλυκαντικό που δεν αποδίδει θερμίδες και δεν ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος.
Για περισσότερα Στέβια η υγιεινή, αντί για ζάχαρη 

Η στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και φρέσκια, αλλά και αποξηραμένη.

Στην δεύτερη περίπτωση, το πρώτο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αποξηράνετε τα φρέσκα φύλλα:
– Κόβετε τα φύλλα από το φυτό στα τέλη του Καλοκαιριού ή νωρίς το Φθινόπωρο, όταν εμφανιστούν τα λευκά άνθη του. Χρησιμοποιήστε ένα ψαλίδι κηπουρικής και κόψτε περίπου τα 2/3 από τα φύλλα του φυτού.
– Πλύντε τα και απομακρύντε τυχόν βρωμιά, σκόνη και έντομα. 
– Στη συνέχεια αφαιρέσετε όσα από τα φύλλα θέλετε να χρησιμοποιήσετε άμεσα και δέστε τα υπόλοιπα από τα κοτσάνια τους με ένα σκοινάκι ή ένα λαστιχάκι.

Τρόποι χρήσης των φρέσκων φύλλων:

Μπορείτε να προσθέσετε ένα ή δύο φύλλα σε οποιοδήποτε τσάι της αρεσκείας σας για να το γλυκάνετε. Μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε στις σαλάτες, τις σάλτσες σας, τους χυμούς ή τα ποτά σας.
Στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική, μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε με τον τρόπο που περιγράφεται παρακάτω, αφού τα αποξηράνετε ως εξής:
– Κρεμάστε τα δεμένα φύλλα, που κρατήσατε, ανάποδα σε ένα καρφί, σε ένα ζεστό δωμάτιο που να αερίζεται. Ανάλογα με το φως και τον ήλιο, θα χρειαστεί γύρω στην μία εβδομάδα για να αποξηρανθούν. Εάν δεν έχουν αποξηρανθεί εντελώς, συνεχίστε να τσεκάρετε μία ή δύο ημέρες μέχρι να αποξηρανθούν τελείως. 

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα αποξηραμένα φύλλα στέβιας ως γλυκαντικό στις συνταγές σας

Δεν θα βρείτε αποδοτικότερο γλυκαντικό από την Στέβια – είναι έως ακι 30 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη – αλλά όταν την χρησιμοποιείτε στην ζαχαροπλαστική σας, θα πρέπει να υποκαταστήσετε περισσότερα πράγματα από την γλυκιά γεύση. Η ζάχαρη προσθέτει χρώμα, υγρασία, καραμέλωμα, άρωμα και ένταση στο φαγητό, έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την στέβια σε συνδυασμό με ένα πηκτικό υλικό.
Μπορείτε να δείτε και Με πόση στέβια αντικαθιστάς τη ζάχαρη στα γλυκά; 
Θα εκμεταλλευθείτε στο έπακρο την στέβια όταν θα επεξεργαστείτε τα αποξηραμένα φύλλα μόνοι σας, δημιουργώντας τους την μορφή που είναι καταλληλότερη για την κάθε χρήση.
  • Η τριμμένη στέβια δουλεύει καλά στο ψήσιμο,
  • το εκχύλισμα της στέβιας θα σας δώσει το γλασάρισμα που θέλετε και
  • το σιρόπι στέβιας θα ολοκληρώσει ένα σερβίρισμα …
Διαβάστε Επίσης  Η πρόωρη έναρξη της εφηβείας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας στις γυναίκες

Τριμμένη Στέβια για χρήση στο Ψήσιμο

Βήμα 1: Ξεπλύνετε τα ξερά φύλλα στέβιας με κρύο νερό και απλώστε τα σε χαρτί κουζίνας. Σκουπίστε απαλά την υγρασία και αφήστε τα για μερικά λεπτά.
Βήμα 2: Κόψτε όποια κοτσάνια τύχει να υπάρχουν. Τρίψτε καλά τα φύλλα σε σκόνη, χρησιμοποιώντας γουδί ή μύλο μπαχαρικών.
Βήμα 3: Ζυγίστε την κατάλληλη ποσότητα. Υπολογίστε 1 κουταλιά της σούπας σκόνη στέβιας για μία κούπα ζάχαρη
Βήμα 4: Υπολογίστε τις ποσότητες των υγρών συστατικών που ζητάει η συνταγή σας και προσθέστε σε αυτές έξτρα 1/3 φλιτζανιού από το βασικό υγρό για κάθε κουταλιά σκόνης στέβιας που θα χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα αν η συνταγή θέλει 1 κούπα γάλα και έχετε αντικαταστήσει την ζάχαρη με 2 κουταλιές στέβια, τελικά εσείς θα βάλετε 1+2/3 φλιτζάνια γάλα.
Βήμα 5: Ανακατέψτε τα υλικά και ελέγξτε πόσο παχύς είναι ο χυλός. Εάν είναι αραιό το μείγμα, προσθέστε ένα κουταλάκι αλεύρι την φορά μέχρι να γίνει όπως το θέλετε. Ψήστε σε θερμοκρασία έως 200 ℃.

Εκχύλισμα για Σάλτσες ή Γλάσα

Βήμα 1: Ξεπλύνετε τα φύλλα στέβιας με κρύο νερό και στεγνώστε τα με χαρτί κουζίνας. Κόψτε τα κοτσάνια και θρυμματίστε τα φύλλα με τα χέρια σας και βάλτε σε ένα βάζο.
Βήμα 2: Καλύψτε τα φύλλα με βότκα ή τσίπουρο και κλείστε το βάζο. Φυλάξτε το στον ντουλάπι σας για 2 ημέρες. Ανακινείστε το συχνά.
Βήμα 3: Στραγγίστε το υγρό μέσα από ένα φίλτρο του καφέ ή ένα τουλπάνι.
Βήμα 4: Θερμάνετε το υγρό για 30 λεπτά. Θα εξατμιστεί το αλκοόλ και θα μείνει το συμπυκνωμένο εκχύλισμα.
Βήμα 5: Αποθηκεύστε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι με σταγονόμετρο.
Βήμα 6: Προετοιμάστε το γλάσο, την γλυκειά σάλτσα σας ή ότι άλλο μέχρι του σημείου που είναι να προσθέσετε την ζάχαρη.

Αντικαταστήστε σύμφωνα με τα παρακάτω:

  • 2 σταγόνες στέβιας για 1 κουταλάκι τσαγιού ζάχαρη
  • 6 σταγόνες στέβιας για 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του τσαγιού υγρής στέβιας για 1 κούπα ζάχαρης
Βήμα 7: Ανακατέψτε το γλάσο ή την σάλτσα σας σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας σκόνη άγαρ-άγαρ για κάθε 2 φλιτζάνια σάλτσας. Ανακατέψτε καλά και αποσύρετε από την φωτιά. Μόλις κρυώσει λίγο θα πήξει.
Τι είναι το Άγαρ- Άγαρ και πως χρησιμοποιείται

Σιρόπι για Σερβίρισμα

Βήμα 1: Ξεπλύνετε τα φύλλα στέβιας με κρύο νερό και στεγνώστε τα με χαρτί κουζίνας. Κόψτε τα κοτσάνια και θρυμματίστε τα φύλλα με τα χέρια σας και βάλτε σε ένα βάζο. Χρησιμοποιήστε ¼ φλιτζάνι θρυμματισμένων φύλλων στέβιας για ένα φλιτζάνι απλού σιροπιού.
Βήμα 2: Καλύψτε τα φύλλα stevia με 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες.
Βήμα 3: Σουρώστε το σιρόπι με τουλπάνι. Προσθέστε το σιρόπι στέβιας σε ποτά, σάλτσες, γλάσο ή οπουδήποτε αλλού χρειάζεται γλυκαντικό στο τελείωμα.

Αφήστε μια απάντηση