Πόσο αφροδισιακά είναι τελικά τα στρείδια; Η επιστήμη έχει την απάντηση

Μπορεί να μην γνωρίζεις για ποιο λόγο
ακριβώς τα στρείδια συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο διάσημων αφροδισιακών τροφών, ωστόσο πιστεύεις στις μαγικές δυνάμεις τους, ότι ενισχύουν δηλαδή τη λίμπιντο και ότι υπόσχονται τρώγοντάς τα να σε βοηθήσουν να κάνεις το σεξ της ζωής σου.

Αυτό ακριβώς πίστευαν οι Ρωμαίοι, που πριν τη μάχη τάιζαν με στρείδια τους πολεμιστές τους για να χτυπήσει η τεστοστερόνη τους κόκκινο, αλλά και ο θρυλικός Καζανόβας που λέγεται ότι καταβρόχθιζε πενήντα στρείδια στην καθισιά του για πρωινό.

Αυτό πιστεύει και σχεδόν όλος ο πλανήτης σήμερα. Απ’ ότι φαίνεται όμως λανθασμένα, μιας και οι επιστήμονες έχουν αντίθετη γνώμη. Όπως σημειώνει το Smithsonianmag.com, δεν υπάρχουν σαφείς επιστημονικές αποδείξεις ότι τα εν λόγω θαλασσινά έχουν την ικανότητα να ανεβάζουν την ερωτική επιθυμία στα ύψη.

Συγκεκριμένα, μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2005 υποστηρίζει ότι τα οστρακοειδή -μύδια, χτένια και στρείδια- πράγματι περιέχουν ουσίες -όπως το L-Ασπαραγινικό οξύ- επιδρούν θετικά στη λίμπιντο, όχι όμως του ανθρώπου, αλλά των ποντικών, που χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα.

Το πώς τώρα το ασπαραγινικό οξύ επηρεάζει τη στύση των αντρών είναι ένα ερώτημα για το οποίο οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη σαφή και τεκμηριωμένη απάντηση να δώσουν. Έρευνα έχει δείξει ότι πιθανόν λειτουργεί ως αφροδιασιακό για τους άντρες που κάνουν καθιστική ζωή.

Μία ακόμη έχει επισημάνει ότι χάρη στον ψευδάργυρο, στη σεροτονίνη και στα αμινοξέα που περιέχουν τα οστρακοειδή μαλάκια ενεργοποιούν τους νευρώνες του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνοι για το αίσθημα της ευχαρίστησης, ενώ αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και την παραγωγή σπέρματος.

Από την άλλη, υπάρχει κι εκείνη η έρευνα που επισημαίνει πώς στην πραγματικότητα η σεξουαλική επιθυμία στους ανθρώπους δεν ενισχύεται από τα υποτιθέμενα αφροδισιακά τρόφιμα, αλλά από το μυαλό. Αυτό είναι το πιο ισχυρό αφροδισιακό όλων.

Ως εκ τούτου, μερίδα επιστημόνων υπογραμμίζει ότι τα στρείδια λειτουργούν ως placebo για την ανδρική και τη γυναικεία λίμπιντο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει γυναικολόγος της Κλινικής Σεξουαλικής Υγείας στη Νότια Καλιφόρνια: «Αν το να τρως στρείδια, μύδια και τα συναφή σε βοηθά στο να αποδόσεις τα μέγιστα στο σεξ, τότε γιατί να τα αποσύρεις από το πιάτο σου; Συνέχισε να κάνεις ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι εσύ καλύτερα».

Διαβάστε Επίσης  Νύχτα επεισοδίων με μολότοφ στα Εξάρχεια

Αφήστε μια απάντηση