Πώς θα μιλήσετε στο παιδί για τα χρήματα

Σε μια οικονομική συγκυρία που

τα χρήματα τείνουν να γίνουν είδος υπό…εξαφάνιση, όλοι οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κατανοήσουν την αξία τους. Πάμε να δούμε με ποιους τρόπους:

  • Είτε υπάρχει, είτε δεν υπάρχει οικονομική άνεση, η λογική με την οποία πρέπει να μεγαλώσετε το παιδί σας είναι ότι τα λεφτά δε φέρνουν απαραίτητα την ευτυχία.
  • Με απλά λόγια, τα χρήματα καλό είναι να υπάρχουν για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας, όμως από εκεί και πέρα μπορεί και πρέπει να μάθει να περνάει καλά και με λιγότερα αν χρειαστεί.
  • Το παιδί πρέπει από μικρό να καταλάβει ότι η ευτυχία είναι στιγμές. Και δε μιλάμε μόνο για στιγμές που θα έχει γεμάτη την τσέπη να αγοράσει ή να πηγαίνει όπου θέλει, αλλά για όμορφες στιγμές που θα περνάει με φίλους και αγαπημένα του πρόσωπα.
  • Επίσης, δεν πρέπει να σας αντιμετωπίζει ως… μηχανή παραγωγής χρημάτων επειδή έτυχε να μπορείτε να αντεπεξέλθετε οικονομικά με άνεση στην καθημερινότητα. Δεν είναι αυτονόητο ότι πρέπει να του παίρνετε οτιδήποτε ζητήσει μόνο και μόνο για να μην το κακοκαρδίσετε, αφού και αντιπαιδαγωγικό είναι και θα δομήσει εμμέσως λανθασμένη αντίληψη για τα χρήματα.
    • Κάτι ακόμα που πρέπει να γίνει μέρος της νοοτροπίας του είναι ότι τα χρήματα, ιδιαίτερα σε εποχή οικονομικής κρίσης, βγαίνουν με πολύ κόπο και πρέπει να ξοδεύονται με προσοχή και όχι απερίσκεπτα. Πάντα το ζητούμενο πρέπει να είναι και η αποταμίευση (στο μέτρο του δυνατού) και όχι η εφήμερη καλοπέραση, χωρίς σκέψη για το αύριο.
    • Τέλος, πρέπει να έχει στο μυαλουδάκι του ότι έχει πολύ περισσότερα υλικά αγαθά και γενικότερες παροχές σε σχέση με πολλά παιδάκια στην ηλικία του. Δεν εννοούμε φυσικά να του δημιουργήσετε ενοχικό σύνδρομο, αλλά να αντιληφθεί ότι είναι τυχερό και ευλογημένο που έχει όλα τα καλά.
    Πηγή:mother.gr
Διαβάστε Επίσης  Πάσχετε από αρθρίτιδα; Κόψτε αμέσως το κάπνισμα!

Αφήστε μια απάντηση