Τα Πάντα για την Ρίγανη

Origanum vulgare
Άλλες ονομασίες:  Ρίανο, Ρούβανο,

Αγριορίγανη, Ρούανο και Αγριορίγανος

Είναι αρωματικό ποώδες, πολυετές και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας. Τα άνθη της έχουν άσπρο-μωβ χρώμα και ανθίζουν από Ιούνιο κυρίως μέχρι Αύγουστο αναλόγως την περιοχή.
Χρήσεις
Η ρίγανη είναι το βότανο που χρησιμοποιούμε κατά κόρον στη μαγειρική σε σάλτσες, σούπες, ψαρικά, κρέατα, πίτες κ.ά.
Η ρίγανη έχει πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες ενώ το αιθέριο έλαιο της ρίγανης (οριγανέλαιο) χρησιμοποιείται για τον πονόδοντο.
Θεραπευτικές ιδιότητες
Η ρίγανη έχει διεγερτικές ιδιότητες γι’ αυτό συνίσταται σε άτομα που υποφέρουν από κόπωση. Συνίσταται επίσης σε νεαρά κορίτσια καθώς διευκολύνει την έλευση της έμμηνου ρήσης.
Τονώνει το πεπτικό σύστημα, διευκολύνει την πέψη και ηρεμεί το νευρικό σύστημα.
Επίσης, είναι διουρητικό και εμμηναγωγόβότανο.
Χρησιμοποιείται επίσης σε περιπτώσεις οξέων και χρόνιων ρευματισμών.
Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες λόγω των συγκεντρώσεών της σε θυμόλη και καρβακρόλη.
Το έγχυμα από ρίγανη βοηθάει στην υπέρταση και στην αρτηριοσκλήρυνση.
Χρήση – δοσολογία
Παρασκευή εγχύματος: βράζουμε ένα φλιτζάνι νερό και στη συνέχεια, αφού βράσει, ρίχνουμε μία κουταλιά της σούπας βοτάνου. Αφήνουμε για 10 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε.
Παρασκευή συμπυκνωμένου εγχύματος για γαργάρες: κάνουμε την παραπάνω διαδικασία με αναλογία 50 – 60 γραμμάρια ρίγανη σε 1 λίτρο νερό.
Με το έγχυμα μπορούμε να κάνουμε γαργάρες για να καταπολεμήσουμε έλκη και φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας και των αμυγδαλών.
Με το να εισπνέουμε την σκόνη από ρίγανη προκαλούμε φτάρνισμα το οποίο βοηθάει στο να καθαρίσει το αναπνευστικό μας σύστημα και ιδιαιτέρως οι πνεύμονες.
Φυλάσσεται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Προφυλάξεις
Γενικά είναι ένα ασφαλές βότανο χωρίς παρενέργειες.
Υιοθετήστε ένα φυτό
Έχει ύψος 20-80 εκ. αναπτύσσεται σε εδάφη αλκαλικά, όπως επίσης σε ξηρικά και πετρώδη. Χρειάζεται άφθονο ήλιο, όμως προσαρμόζεται και σε συνθήκες ημισκιάς. Είναι ανθεκτικό σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος από 0 έως 35 βαθμούς.
Φροντίδα του φυτού
Η ρίγανη τον χειμώνα χρειάζεται πότισμα κάθε 10 με 15 μέρες, ενώ το καλοκαίρι χρειάζεται πότισμα δύο φορές την εβδομάδα. Μία φορά τον μήνα χρειάζεται λίπανση με οργανικό λίπασμα για αρωματικά φυτά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Επίσης,  χρειάζεται κλάδεμα των παλιών και ξερών κλαδιών και ανανέωση του φυλλώματος με σκοπό την δημιουργία συμπαγούς όψεως.
Συμβουλές Υγείας για το φυτό σας
Η ρίγανη είναι από τα φυτά που δεν προσβάλλεται εύκολα από εχθρούς και ασθένειες. Χρειάζεται προσοχή διότι χρειάζεται άφθονο ήλιο και πολύ καλή αποστράγγιση. Αν παρατηρήσετε κάποιο σύμπτωμα στο φυτό καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον ειδικό γεωπόνο στέλνοντας μήνυμα ή φωτογραφία από το φυτό σας, στην ιστοσελίδα μας.
Διαβάστε Επίσης  Πώς να κάνετε αυτά τα Χριστούγεννα μαγικά για τα παιδιά

Αφήστε μια απάντηση