Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε έλκος

 

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε έλκος

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε έλκος

 

Πρόκειται για ένα νόσημα του πεπτικού συστήματος, που εμφανίζεται σε σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.

Ο λόγος, για το έλκος του στομάχου που εκδηλώνεται συνήθως με τη μορφή κοιλιακού άλγους, συχνά μετά την κατανάλωση φαγητού. Τα κυριότερα αίτια εμφάνισης έλκους είναι η μόλυνση από το βακτήριο Helicobacter pylori, η εκτεταμένη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, το χρόνιο κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και το στρες.

Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του πεπτικού έλκους. Σε αυτά, περιλαμβάνονται τρόφιμα και φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, καθώς και τα καυτερά μπαχαρικά και καρυκεύματα. Επιπλέον, η καφεΐνη και το αλκοόλ λειτουργούν επιβαρυντικά και συνεπώς η κατανάλωσή τους θα πρέπει να αποφεύγεται ή να περιορίζεται.

Διαβάστε Επίσης  Kraken: Τα συμπτώματα της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης του κορονoϊού

Αναφορικά με την κατανάλωση όξινων τροφίμων, όπως για παράδειγμα το πορτοκάλι, αν και πολλοί ασθενείς τα αποφεύγουν, τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Σε κάθε περίπτωση, η διαιτητική διαχείριση του έλκους θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη, καθώς τρόφιμα που δημιουργούν πρόβλημα σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να είναι ανεκτά από άλλους και το αντίστροφο. Συνεπώς, είναι σημαντικό, κάθε άτομο να εντοπίσει τις προσωπικές του δυσανεξίες, καταγράφοντας τρόφιμα και ροφήματα που προκαλούν συμπτώματα.

Διαβάστε Επίσης  Σίδηρος: Συνδυασμοί τροφών για να αυξήσετε την πρόσληψή του χωρίς κρέας

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως σε φάσεις έξαρσης, η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να δράσει ανακουφιστικά, ενώ πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα αναδεικνύουν την ευεργετική δράση της μαστίχας Χίου, η οποία φαίνεται ότι λειτουργεί ως αντιμικροβιακός παράγοντας, εμποδίζοντας την εξάπλωση του βακτηρίου που ευθύνεται στις περισσότερες περιπτώσεις για την εμφάνιση της νόσου.

 

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *