Φλεγμονώδης νόσος τoυ εντέρου: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο σπονδυλοαρθρίτιδας

 

Φλεγμονώδης νόσος τoυ εντέρου: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο σπονδυλοαρθρίτιδας

Φλεγμονώδης νόσος τoυ εντέρου: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο σπονδυλοαρθρίτιδας

 

Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για τους πάσχοντες με νόσο του Crohn και όσους διαγνώστηκαν με κάποιο ιδιοπαθές φλεγμονώδες νόσημα του εντέρου ως παιδιά.

«Οι ασθενείς με φλεγμονώδες νόσημα του εντέρου είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σπονδυλοαρθρίτιδα, τόσο πριν όσο και μετά τη διάγνωση ΙΦΝΕ , σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό», λέει η Sarita Shrestha ερευνήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Όρεμπρο, στη Σουηδία.

Η υπο-μελέτη βασίζεται σε δεδομένα 39.203 ασθενών που διαγνώστηκαν με ιδιοπαθές φλεγμονώδες νόσημα του εντέρου μεταξύ 2006 και 2016, σε σύγκριση με 390.490 άτομα αναφοράς από τον γενικό πληθυσμό. Εκτός από τους ασθενείς με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, η μελέτη συμπεριέλαβε και τους συζύγους και τους συγγενείς πρώτου βαθμού.

 

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος σπονδυλοαρθρίτιδας ήταν επίσης υψηλότερος μεταξύ των στενών μελών της οικογένειας, κάτι που ήταν αναμενόμενο λόγω της γενετικής σύνδεσης. Ωστόσο, ο αυξημένος κίνδυνος για τους συζύγους ήταν απροσδόκητος και υποδηλώνει ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ή ο κοινός τρόπος ζωής μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των παθήσεων», λέει η Sarita Shrestha.

Διαβάστε Επίσης  Το ελαιόλαδο αποτρέπει τη θρόμβωση

 

Πόνος στις αρθρώσεις και δερματικά προβλήματα μετά από χειρουργική επέμβαση

Η Sarita Shrestha μελέτησε επίσης πώς η κολεκτομή, η χειρουργική αφαίρεση τμήματος ή όλου του παχέος εντέρου, επηρεάζει τις αρθρώσεις ή άλλα όργανα σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.

«Ανακαλύψαμε ότι τα προβλήματα των αρθρώσεων και του δέρματος δεν μειώθηκαν μετά τη χειρουργική επέμβαση. Τα προβλήματα που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν αυτές τις επιπλοκές φαίνεται να επιμένουν ακόμη και μετά τη χειρουργική επέμβαση στο παχύ έντερο».

Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε θέματα που αφορούν όχι μόνο το πεπτικό αλλά και τα άλλα συστήματα οργάνων σε ασθενείς με ΙΦΝΕ, ιδίως σε εκείνους που διαγιγνώσκονται σε νεότερη ηλικία και στις οικογένειές τους. Στην ελκώδη κολίτιδα, είναι κρίσιμο να θυμόμαστε ότι η φλεγμονή στον οργανισμό μπορεί να παραμείνει ακόμη και μετά τη χειρουργική αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του εντέρου».

Διαβάστε Επίσης  Τα κυριότερα αυτοάνοσα νοσήματα ~ Υπάρχει λύση στα φυσικά ιάματα;

Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, αναπτύσσουν επιπλοκές που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, το δέρμα, τα οστά, τα μάτια, τα νεφρά και το ήπαρ. Η Sarita Shrestha ελπίζει ότι η έρευνά της θα μπορέσει να βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών στρατηγικών περίθαλψης που να λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο διαφόρων επιπλοκών, μαζί με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

«Η έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των επιπλοκών, ιδίως σε νεότερους ασθενείς, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα της θεραπείας και σε βελτιωμένη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς και για τις οικογένειές τους».

Πηγή: Medical News

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *