«Ο άντρας μου είναι σαν να μην υπάρχει στο σπίτι»: Γιατί συμβαίνει και πώς να το αλλάξεις

 

«Ο άντρας μου είναι σαν να μην υπάρχει στο σπίτι»: Γιατί συμβαίνει και πώς να το αλλάξεις

«Ο άντρας μου είναι σαν να μην υπάρχει στο σπίτι»: Γιατί συμβαίνει και πώς να το αλλάξεις

 

Ρουτίνα και μονοτονία

Η καθημερινότητα μπορεί να γίνει εξαιρετικά προβλέψιμη και κουραστική. Όταν οι άνθρωποι ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί.

Υπάρχει κίνδυνος να παραμελήσουν τη συναισθηματική και ρομαντική πλευρά της σχέσης, δίνοντας έμφαση μόνο σε πρακτικά ζητήματα, όπως οι δουλειές του σπιτιού, τα οικονομικά ή οι οικογενειακές υποχρεώσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια “αυτοματοποιημένη” μορφή συγκατοίκησης, όπου οι δυο σύντροφοι ζουν στον ίδιο χώρο, αλλά δεν έχουν ουσιαστική αλληλεπίδραση.

Λύση: Εισάγετε μικρές αλλαγές στη ρουτίνα σας για να φέρνετε ζωντάνια στη σχέση. Προγραμματίστε εξόδους ή δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και είναι έξω από το συνηθισμένο σας πρόγραμμα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από ένα ρομαντικό δείπνο μέχρι μια εκδρομή το Σαββατοκύριακο.

 

«Ο άντρας μου είναι σαν να μην υπάρχει στο σπίτι»: Γιατί συμβαίνει και πώς να το αλλάξεις

 

Άγχος και πίεση από άλλες υποχρεώσεις

Τα επαγγελματικά, οικονομικά ή άλλα οικογενειακά θέματα μπορεί να προκαλέσουν άγχος στον σύντροφό σου. Αυτό το άγχος τον κάνει να αποσύρεται συναισθηματικά από τη σχέση, καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί τα δικά του προβλήματα. Όταν οι άντρες αντιμετωπίζουν άγχος, πολλές φορές προτιμούν να το “καταπνίξουν” μόνοι τους, αντί να το μοιραστούν, κάτι που μπορεί να δίνει την αίσθηση ότι απομακρύνονται.

Λύση: Μια συζήτηση όπου εκφράζεις την ανησυχία σου για το πώς νιώθει μπορεί να είναι πολύτιμη. Άκουσέ τον χωρίς κριτική και πρότεινε να βρει τρόπους να ανακουφιστεί από το άγχος, όπως κάποιες δραστηριότητες χαλάρωσης ή επαγγελματική βοήθεια από ειδικούς (π.χ. ψυχοθεραπευτή).

 

Έλλειψη επικοινωνίας

Όταν η επικοινωνία είναι περιορισμένη, τα προβλήματα μεγαλώνουν και η απόσταση γίνεται μεγαλύτερη. Είναι πιθανό να μην εκφράζονται ανοιχτά τα συναισθήματα ή τα προβλήματα, οδηγώντας σε ένα αίσθημα αποξένωσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο όταν τα ζητήματα της σχέσης δεν αντιμετωπίζονται και ο ένας σύντροφος αποφεύγει τις δύσκολες συζητήσεις.

Διαβάστε Επίσης  Ζήτησε από τη γυναίκα του λίστα με τις δουλειές του σπιτιού γιατί δεν μπορεί να τις… μαντεύει –

Λύση: Προσπάθησε να ανοίξεις έναν διάλογο σε ένα ήρεμο και μη απειλητικό περιβάλλον, όπου και οι δύο μπορείτε να εκφραστείτε ελεύθερα. Μην περιμένεις πάντα από τον σύντροφό σου να “διαβάσει” τις σκέψεις σου. Κάνε εσύ το πρώτο βήμα, αν χρειαστεί, για να επαναφέρετε την επικοινωνία.

 

Ψυχολογική απόσταση

Η ψυχολογική απόσταση μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ένας σύντροφος μπορεί να βιώνει συναισθηματική κόπωση ή να αντιμετωπίζει προσωπικές εσωτερικές συγκρούσεις που δεν έχει εκφράσει. Συχνά, αυτό οδηγεί σε αποστασιοποίηση όχι μόνο από τη σχέση, αλλά και από την ίδια την οικογενειακή ζωή.

Λύση: Αναγνώρισε αν υπάρχει κάτι βαθύτερο που μπορεί να αντιμετωπίζει ο άντρας σου και ενθάρρυνέ τον να μιλήσει για αυτό. Αν δεν μπορεί να ανοιχτεί μόνος του, προτείνετε να αναζητήσει βοήθεια, είτε μέσα από συζήτηση με έναν ειδικό είτε με κάποιον φίλο που εμπιστεύεται.

 

Κινητό και social media

Οι τεχνολογικές αποσπάσεις, όπως η υπερβολική χρήση κινητών τηλεφώνων, η τηλεόραση ή τα βιντεοπαιχνίδια, μπορούν να δημιουργήσουν απόσταση μεταξύ των συντρόφων. Είναι εύκολο να χαθεί η αλληλεπίδραση όταν οι δύο σύντροφοι “ξεχνούν” να επικοινωνούν ή περνούν χρόνο μαζί λόγω της τεχνολογίας.

Λύση: Θέστε κάποιους “κανόνες” για τη χρήση της τεχνολογίας, όπως να έχετε συγκεκριμένες στιγμές όπου δεν χρησιμοποιείτε κινητά ή να δημιουργήσετε οικογενειακό χρόνο χωρίς ψηφιακές συσκευές. Αυτό θα βοηθήσει στην επανασύνδεση και τη βελτίωση της επικοινωνίας.

 

Στρατηγικές για να αλλάξει η κατάσταση

Επανασύνδεση μέσω κοινών εμπειριών: Οι δραστηριότητες που απολαμβάνατε μαζί στο παρελθόν μπορούν να αναζωπυρώσουν τη σχέση σας. Απλές χειρονομίες, όπως να παρακολουθήσετε μια ταινία μαζί, να βγείτε μια βόλτα ή να κάνετε μαζί κάτι νέο, μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία νέων αναμνήσεων και στην ανανέωση της σχέσης.

Διαβάστε Επίσης  Το μωρό αρχίζει να χορεύει στο αγαπημένο του τραγούδι του Έλβις: Η συνέχεια λατρεύεται!

Βελτίωση της ποιότητας του χρόνου: Ο ποιοτικός χρόνος μαζί είναι πιο σημαντικός από την ποσότητα του χρόνου που περνάτε μαζί. Επικεντρωθείτε στην αλληλεπίδραση όταν βρίσκεστε μαζί, προσπαθώντας να συμμετέχετε πραγματικά ο ένας στη ζωή του άλλου. Μπορείτε να δημιουργήσετε “ειδικές” στιγμές μέσα στη μέρα, όπως να πίνετε μαζί τον πρωινό καφέ ή να συζητάτε πριν κοιμηθείτε.

Επαναπροσδιορισμός της συναισθηματικής υποστήριξης: Είναι σημαντικό να δείξετε στον σύντροφό σας ότι είστε εκεί για να τον στηρίξετε, τόσο σε δύσκολες όσο και σε ευχάριστες στιγμές. Ο καθένας έχει τις ανάγκες του για υποστήριξη και συναισθηματική επαφή, και το να δείχνεις ενδιαφέρον και κατανόηση μπορεί να μειώσει την απόσταση.

Δημιουργία διαλόγου χωρίς σύγκρουση: Συχνά οι συνομιλίες που αφορούν προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε σύγκρουση, και αυτό μπορεί να κάνει τον άλλον να αποφεύγει τέτοιες συζητήσεις. Προσπάθησε να διατηρείς ήρεμο και θετικό τόνο όταν θίγεις θέματα που σας απασχολούν. Αντί να κατηγορείς, εξέφρασε τα συναισθήματά σου χρησιμοποιώντας δηλώσεις “εγώ” αντί “εσύ”.

Η αίσθηση ότι ο σύντροφός σου «δεν υπάρχει» στο σπίτι μπορεί να είναι απογοητευτική, αλλά δεν σημαίνει ότι η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει. Το κλειδί βρίσκεται στην ανοιχτή επικοινωνία, στην προσπάθεια να επανασυνδεθείτε συναισθηματικά και στη διάθεση να αλλάξετε κάποιες πτυχές της καθημερινότητας σας.

Μια υγιής σχέση χρειάζεται συνεχώς φροντίδα και ενίσχυση, και οι δύο πλευρές πρέπει να προσπαθούν να συνδεθούν ουσιαστικά.

 

mama365.gr

ΠΗΓΗ : Newsitamea.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *