Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Δριμεία κριτική για το νομοσχέδιο – «Οι ασθενείς θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη»

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Δριμεία κριτική για το νομοσχέδιο – «Οι ασθενείς θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη»Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει προκαλέσει αντιδράσεις από συνδικάτα της Υγείας και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κατατέθηκε χθες στη Βουλή με το υπουργείο Υγείας να δίνει κίνητρα και αντικίνητρα στους πολίτες για να εγγραφούν στο σύστημα, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα 15 ερωταπαντήσεις για τον «Προσωπικό Γιατρό για Όλους».

Μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζει ως σημαντική τομή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις από τα συνδικάτα του χώρου της Υγείας, καθώς και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της μια σειρά ανακοινώσεις – άρθρα κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Σε αυτά επισημαίνεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ έρχεται να εδραιώσει την υποβάθμιση και απαξίωση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στα χρόνια της πανδημίας.

Δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση και υποχρεώνει τους ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προς όφελος της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων της υγείας, τα οποία ενισχύονται εις βάρος των μικρομεσαίων ιατρείων της γειτονιάς. Επίσης, τονίζεται ότι έρχεται να νομιμοποιήσει τις πελατειακές σχέσεις και τα ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια προς όφελος μιας μικρής ομάδας του μεγαλο-ιατρικού κατεστημένου μέσα και έξω από το ΕΣΥ.

Διαβάστε Επίσης  Πάτρα: «Με θανατηφόρο πρόθεση δόθηκε η κεταμίνη στην Τζωρτζίνα», δηλώνει ο ιατροδικαστής Λέων

Για τον προσωπικό γιατρό
Σε ανακοίνωση της ΕΙΝΑ επισημαίνεται, μεταξύ άλλων ότι: «»Καθιερώνεται σύστημα παραπομπών των πολιτών από τον προσωπικό ιατρό ως αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υγείας».

Με συντηρητικούς υπολογισμούς χρειάζονται 5.500 προσωπικοί γιατροί (11εκ κάτοικοι της χώρας δια 2000 πληθυσμό αναφοράς με βάση το ίδιο το ν/σ) και αυτοί την στιγμή υπάρχουν μόνο… 800 συμβεβλημένοι. Με λαθροχειρίες καλύπτουν κενά, αναθέτοντας στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας το ρόλο του προσωπικού γιατρού, χωρίς καμιά υλικοτεχνική προϋπόθεση. Με βάση το προσχέδιο νόμου αυτοί οι 5500 γιατροί θα πρέπει να απασχολούνται ΜΟΝΟ με αυτό το έργο τους επόμενους 5 -6 μήνες ώστε να κατορθώσουν να δουν έστω και από ΜΙΑ φορά τον πληθυσμό της λίστας τους!».

Διαβάστε Επίσης  Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι: «»Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας δύνανται ως προσωπικοί ιατροί να ορίζονται και ιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και παιδίατροι για τον παιδιατρικό πληθυσμό».

Θέλουν δηλαδή να εντάξουν και άλλες ειδικότητες στο σύστημα του προσωπικού γιατρού με εξευτελιστικές αμοιβές με το σύστημα capitation προσαρμοσμένο στις δημοσιονομικές ανάγκες –σφαγείο των κοινωνικών δαπανών. Οι δε προσωπικοί γιατροί θα είναι υπεύθυνοι για την εγγραφή των ασφαλισμένων! Δηλ. πρέπει να εντάξεις περισσότερο κόσμο για να έχεις μεγαλύτερη αμοιβή!».

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *