Παράταση στα μέτρα σε καφετέριες και εστιατόρια – Όχι στο πρόστιμο 100 ευρώ για ανεμβολίαστους

Παράταση και όχι χαλάρωση στα μέτρα ή στο πρόστιμο 100 ευρώ έδωσε χθες η κυβέρνηση στο μέτωπο της μετάλλαξης Ομικρον.

Παράταση στα μέτρα και καμία χαλάρωση, αλλά και τελεσίγραφο για τους ανεμβολίαστους και πρόστιμο των 100 ευρώ έδωσε χθες η κυβέρνηση, καθώς ο κορονοιός σαρώνει τη χώρα και οι νεκροί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα κάθε μέρα. Μάλιστα σήμερα και αύριο θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τους μαθητές και τα σχολεία, όπου ήδη καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες κρούσματα. Βέβαια οι τάξεις δεν κλείνουν μέρι να αρρωστήσουν οι μισοί συν ένας μαθητές.

Η απόφαση των ειδικών, την οποία έκανε δεκτή η κυβέρνηση, είναι τα μέτρα για τον κορονοϊό να παραταθούν ως τις 23 Ιανουαρίου.

Ωστόσο την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα θα επαναξιολογηθεί και δεν αποκλείεται τελικά οι περιορισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή πριν την Πρωτοχρονιά να ισχύσουν ως τα τέλη Ιανουαρίου.

Ως τις 31 Ιανουαρίου οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα έχει εξασθενήσει, αν και κανείς επί της ουσίας δεν μπορεί να αποκλείσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μόνο στην περίπτωση που την ερχόμενη εβδομάδα η επιδημιολογική εικόνα αλλά και η κατάσταση στα νοσοκομεία βελτιωθούν αισθητά, θα τεθεί στο τραπέζι για εξέταση η μερική χαλάρωση στην εστίαση σε σχέση με την μουσική και μόνο.

Ποια μέτρα θα εξακολουθήσουν να ισχύουν

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95 ή FFP2) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική ή υφασμάτινη) για την είσοδο σε υπεραγορές, σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και για το προσωπικό των χώρων εστίασης.

Διαβάστε Επίσης  Πανελλαδικές 2022 – Βάσεις: Οι 20 σχολές με τα υψηλότερα μόρια για το 2022

-Σύσταση για μάσκες υψηλής προστασίας ή η διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

-Στη διασκέδαση και την εστίαση, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τελειώνει στις 12 τα μεσάνυχτα. Απαγορεύεται η μουσική και η διασκέδαση για ορθίους, ενώ στα τραπέζια θα μπορούν να κάθονται έως 6 άτομα.

-Στους αθλητικούς χώρους, στα γήπεδα, επιτρέπεται η παρουσία φιλάθλων μόνο σε ποσοστό 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.

-Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου μόνο αν έχει προηγηθεί PCR 48 ωρών.

-Επίσης, στα νοσηλευτικά ιδρύματα ισχύουν αυστηροί όροι για το επισκεπτήριο και απαγορεύεται και η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.

-Τηλεργασία τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όσο και στις ιδιωτικές εταιρείες, που φτάνει έως και το 50%, αλλά και κυλιόμενο ωράριο, όπου αυτό είναι εφικτό.

Πρόστιμα από τη Δευτέρα μέσω ΑΑΔΕ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Αμετακίνητη παραμένει η κυβέρνηση στο θέμα των προστίμων για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών

Στις 16 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για να κάνουν τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολιασμού και από τις 17 του μήνα ξεκινούν οι κυρώσεις.

Το διοικητικό πρόστιμο είναι 100 ευρώ μηνιαίως για όσο καιρό παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Όσοι, για λόγους υγείας, δεν μπορούν να εμβολιαστούν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα εξαίρεσης μέχρι αύριο Παρασκευή 14 Ιανουαρίου στο emvolio.gov.gr. Οι αιτήσεις θα απαντώνται εντός 7 ημερολογιακών ημερών.

Η βαρύτητα της νόσου που προκαλεί το νέο στέλεχος παραμένει ασαφής ακόμα για τους επιστήμονες.
Το νέο στέλεχος Όμικρον έχει ήδη επικρατήσει παγκόσμια και προκάλεσε τις περισσότερες λοιμώξεις στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο του 2021. Ωστόσο η βαρύτητα της νόσου που προκαλεί το νέο στέλεχος παραμένει ασαφής ακόμα για τους επιστήμονες.

Διαβάστε Επίσης  Πέθανε η Νίκη Γουλανδρή Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών, η βοτανική ζωγράφος και ευεργέτιδα Νίκη Γουλανδρή, η οποία μαζί με τον σύζυγό της ίδρυσε το μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Στα πλαίσια μίας μελέτης αναλύθηκαν ασθενείς θετικοί στον ιό SARS-CoV-2 το Δεκέμβριο του 2021 και συγκρίθηκαν δεδομένα συμπτωμάτων από το αναπνευστικό, νοσηλείας σε ΜΕΘ, μηχανικού αερισμού και θνητότητας ανάμεσα σε ασθενείς που νόσησαν με το στέλεχος όμικρον και το στέλεχος δέλτα.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Δημήτρης Παρασκευής και οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση.

Συνολικά μελετήθηκαν 52297 άτομα με το στέλεχος όμικρον, και 16982 άτομα με το στέλεχος δέλτα. Τα ποσοστά νοσηλείας ήταν 0,5% (235) για το στέλεχος Όμικρον και 1,3% (222) για το στέλεχος Δέλτα.

Ο σχετικός κίνδυνος νοσηλείας για το στέλεχος όμικρον ήταν 0,48 (0,36-0,64) και 0,47 (0,35-0,62) αντίστοιχα ο σχετικός κίνδυνος για συμπτωματική νοσηλεία.

Τα ποσοστά εισαγωγής σε ΜΕΘ και θνητότητας ήταν πολύ μικρότερα για το στέλεχος Όμικρον σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα.

Κανείς ασθενής δεν χρειάστηκε μηχανικό αερισμό από όσους είχαν διαγνωσθεί με Όμικρον στέλεχος ενώ 11 ασθενείς υποστηρίχθηκαν με μηχανικό αερισμό για το στέλεχος Δέλτα.

Η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν 3,4 μέρες μικρότερη για το στέλεχος όμικρον, αντανακλώντας σε 69,6% μείωση στη διάρκεια των νοσηλειών.

Συμπερασματικά σε μία περίοδο όπου κυκλοφορούσαν και τα δύο στελέχη στην κοινότητα, το στέλεχος Όμικρον συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο για βαρύτερη νόσο και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *